Am fost aseara la inregistrarea unei discutii a lui Tyler Cowen (in seria Conversations with Tyler) cu Nassim Taleb. Cand editarea si podcastul vor fi gata, am sa dau linkurile aici. S-au zis multe lucruri interesante, nu e o surpriza. Doua note semnificative sub aspect romanesc:
1. Evident ca Taleb a fost intrebat despre rezilienta si antifragilitate: Care tari/societati crede el ca sunt reziliente/anti-fragile si care nu sunt. Raspuns: pe baza precedentului si prin extrapolare, tari ca Romania, Bulgaria etc. -adica tarile est europene ale socialismului si tranzitiei- sunt. Sa supravietuiesti si sa iti revii dupa asa serie de socuri presupune o capacitate de adaptare si o antifragilitate profunda, adanc fixata in matricea lor sociala. “Cred ca Romania ar rezista la un nou soc. Nu stiu insa Franta cum ar raspunde unui soc similar… Nimeni nu stie…”.
Raspunsul sau a rezonat cu o proprie teorie despre “cele doua Romanii”. Am o explicatie a rezilientei romanesti, desi asta nu este poate explicatia dorita de multi: Cu aproximativ 50% populatie in rural-agrar, de multe ori in vecinatatea economiei de subzistenta, Romania a facut fata destul de bine Socialismului si Tranzitiei. Acolo sta rezilienta. Atat timp cat ancora aia exista, socurile din economia simbolica, industriala sau postindustriala pot fi absorbite…
Ancora insa nu e doar numeric-demografica. Este si atitudinala, culturala si de capital uman. Oamenii aia – bunicii si parintii nostri- stiau sa opereze in conditiile eficientei marginale in vecinatatea economiei de subzistenta. Aveasu stiinta si dexteteritatea si practicile traditionale de partea lor. Nu imi dau seama daca noile generatii, chiar daca sa zicem ca depopularea rurala se stopeaza si se mentin in ruralitate si agraritate in numar semnificativ, vor mai avea aceeasi competenta si vor mai pastra aceeasi capacitate ca cea a generatiilor ce trec…
2. A doua chestie: Matricea intelectuala a celor ce venim in siajul istoric si de sub umbra civilizationala a Imperiului Otoman. De vorba un pic, dupa emisiune (el e din Beirut, mai bine zis dintr-un sat din apropierea Beirutului) a reiesit ca putem recunoaste niste patternuri comune -intelectualmente vorbind- ce rezoneaza in toti cei ce iau in serios acest spatiu si istoria lui, din Liban pana in Valahia, de la Portile Orientului pana in Outremer. Un anume simt al istoriei si identitatii, o anumita nuanta in a clama o interpretare alternativa a istoriei politice si religioase la cea Occidentala, alternativa ce pre-dateaza modernizarii nationale si nationaliste de secol 19…