• Acasa
  • Despre Marginalia
  • Contributori
  • Redactia
  • Biografii fondatori
[ Marginalia ] etc.
[ Marginalia ] etc.
  • Acasa
  • Despre Marginalia
  • Contributori
  • Redactia
  • Biografii fondatori
comments Share
You are reading
Nassim Taleb. Incompetență și erori de raționare în legătură cu purtarea măștilor faciale
Nassim Taleb. Incompetență și erori de raționare în legătură cu purtarea măștilor faciale
Home
Debate

Nassim Taleb. Incompetență și erori de raționare în legătură cu purtarea măștilor faciale

June 27th, 2020 [ Marginalia ] [ Marginalia ] Debate comments

Partajează pe retelele sociale

Facebook Twitter Google+ LinkedIn WhatsApp

Șase erori: 1) neglijarea efectului complex, aditiv al purtării măștilor, 2) neglijarea nonliniarității probabilității de infecție virală per număr de expuneri, 3) confundarea absenței dovezii (avantajelor purtatului măștilor) cu dovada absenței (avantajelor purtatului măștilor), 4) neglijarea realității că oamenii nu au nevoie de guverne ca să își producă măști, 5) neglijarea efectelor aditive ale semnalelor statistice, 6) ignorarea de către pseudo-libertarieni a Principiului Non-Agresiunii (măștile îi protejează și pe alții de tine, nu doar invers; într-un proces multiplicativ, fiecare persoană pe care o infectezi îi va infecta și pe alții).

Măștile (și vizierele) împreună cu limitarea evenimentelor de super-contagiune ne pot economisi miliarde de dolari prin evitarea viitoarelor carantine și procese legale și au potențialul să fie suficiente (cu condiția respectării adecvate) pentru oprirea pandemiei. Birocraților nu le plac soluțiile simple.

Prima eroare: neglijarea efectului complex, aditiv

Din experiența proprie, oamenii care se pricep la examene (și devin birocrați, economiști sau impostori) nu se pricep la a înțelege non-liniaritățile și dinamicile.

OMS-ul, CDC-ul american (Centrul pentru Controlul Bolilor) și alte astfel de birocrații nu au reușit să realizeze, în primă fază, că beneficiile purtatului măștilor sunt cumulative prin simplul fapt că dinamica interacțiunii se schimbă când din două persoane ambele poartă mască.

Să considerăm (pentru a simplifica) că măștile reduc atât transmiterea cât și receptarea la un factor p. Ce efect ar avea asta asupra R0 (adică asupra ratei răspândirii infecției)?

Abordarea naivă (folosită de birocrații de la CDC/OMS și de alți imbecili) este de a spune că dacă măștile reduc la ¼ probabilitatea transmisiei, atunci am putea considera ca R0=5 ar putea scădea la R0= 1 ¼. Enooorm, dar se poate și mai bine.

Trebuie să considerăm ambele laturi ale ecuației. Conform simplificării noastre, cu un p­=1/4, obținem R0`=R0. Scăderea lui R devine una de 93,75%! Îl împarți practic pe R la 16! Chiar și dacă măștile ar funcționa doar 50% din timp, am obține o scădere de 75% a lui R0.

Fig. 1. Fiecare răspuns gradual la un stimul cu o valoare minimă trebuie să fie convex, existând astfel un punct pe „curba S” unde probabilitatea infecției scade în mod non-liniar odată cu cantitatea de particule virale.

A doua eroare: neglijarea nonliniarității probabilității de infecție virală per număr de expuneri

Eroarea este de a considera că dacă reducem expunerea la virus cu ½, să zicem, am reduce și riscul, exprimat ca probabilitatea infectării, cu ½. Lucrurile nu stau chiar așa.

Acum să considerăm (Fig. 1) că probabilitatea urmează un răspuns la doză (expunere) nonliniar, o „curbă S”. În partea convexă a curbei, câștigurile sunt disproporționat de mari: o reducere cu x% a expunerii virale duce la o scădere mult mai mare decât x a riscului infectării. Suntem evident în partea convexă a curbei. Folosind cazul de mai sus ca un exemplu, o reducere de 75% a cantității de particule virale în timpul unei expuneri scurte ar putea reduce probabilitatea infectării cu 95% sau mai mult!

A treia eroare: confundarea absenței dovezii cu dovada absenței

Tot aud că „nu există dovezi că măștile funcționează” de la uzualii idioți care se consideră „oameni de știință empiriști”. De asemenea, nu există nicio dovadă că dacă îmi încui ușa la noapte asta o să prevină un eventual jaf. Însă tot ce ar putea bloca transmiterea ar putea  să ajute. Spre deosebire de școală, viața reală nu este despre certitudini. Atunci când ai dubii, protejează-te cum poți. Unii au invocat însă raționalizarea eronată că măștile induc utilizatorului un sentiment de falsă siguranță: se poate însă argumenta cu tărie că măștile duc la o mai bună conștientizare a riscurilor și la un comportament mai prudent.

A patra eroare: neînțelegerea pieței și oamenilor

Birocrații paternaliști s-au împotrivit unor îndemnuri generale de a purta măști, motivând că oferta este limitată și că furnizorii nu ar putea face față cererii crescute create de populație, ducând la crize de măști pentru personalul medical – așa că ne-au mințit spunându-ne că „măștile nu sunt eficiente”. Ei nu au luat în calcul inventivitatea și creativitatea oamenilor, care nu au nevoie de guverne care să producă măști pentru ei: orice poate fi convertit într-o mască satisfăcătoare, chiar și niște cârpe cusute cu filtre de cafea înăuntru. Iar birocrații au fost cu atât mai puțin conștienți de conceptul piețelor libere și de existența oportuniștilor capabili să aprovizioneze populația cu ce își dorește.

A cincea eroare: ignorarea unor semnale statistice extrem de puternice

Multe persoane care au de a face cu statistica gândesc ori în concepte mecanice (precum corelarea) pe care nu le prea înțeleg ori în rezultate locale; se tem să prezinte „anecdote” și nu reușesc să înțeleagă semnalele statistice, interpretate prin observarea întregii povești, nu a părților ei separate – unde, din nou, dovezile se adună. Avem, de exemplu a) povestea salonului de înfrumusețare în care măștile sunt obligatorii, atât pentru clienți cât și pentru personal, unde doi angajați infectați cu coronavirus nu și-au infecta niciunul din cei 140 de clienți ai lor (ducând sub 1% probabilitatea infectării în contextul purtării bilaterale a măștilor într-un mediu de tip salon) – știm, de asemenea probabilitatea infectării pentru persoanele nepurtătoare de mască din zeci de mii de surse de date și diverse estimări ale R0 plus b) rata infectării în țările unde măștile sunt obligatorii și c) o mulțime de cercetări cu metodologii mai mult sau mai puțin eronate, etc.

A șasea eroare: Principiul Non-Agresiunii

„Libertarienii” (între ghilimele) se împotrivesc purtării măștilor, motivând că aceasta ar fi o restrângere a libertății lor. Însă întreg conceptul libertății stă în Principiul Non-Agresiunii, echivalent al Regulii de Argint: nu trebuie să le faci rău altora; iar ei în schimb nu trebuie să îți facă rău ție. Cu atât mai jignitoare este pretenția pseudolibertarienilor ca marelui lanț de magazine Costco să i se interzică să își oblige clienții să poarte măști – în timp ce adevăratul libertarianism îți permite să îți definești propriile reguli pe proprietatea ta privată. Costco ar trebui să poată să își oblige vizitatorii să poarte cămăși roz și ochelari mov, dacă asta și-ar dori.

Țineți cont de faptul că atunci când infectați o altă persoană nu infectați doar o altă persoană. Infectați mult mai mulți oameni și cauzați un risc sistemic.

Purtați măști. De dragul celorlalți.

Note

1 – Îi felicit pe cei foarte puțini scriitori precum Zeynep Tufekci care duc lupta pentru adevăr în presă.

2 – Sunt ferm convins că pseudolibertarienii sunt sociopați și mizantropi care își caută un partid politic pe care să-l considere vrednic de mizantropia lor.

 

Articol original: The Masks Masquerade. Incompetence and Errors in Reasoning Around Face Covering

Traducerea a fost realizată pentru Marginalia de Dragoș Mihai Nuță, student la Universitatea din Oradea.

Partajează pe retelele sociale

Facebook Twitter Google+ LinkedIn WhatsApp
Next article Sebastian Lăzăroiu. Vasile Dancu al V-lea. De ce reforma PSD ne priveste pe toti
Previous article Alexandru Lăzescu. Black Lives Matter și Noua Revoluție Culturală (I)
[ Marginalia ]

[ Marginalia ]

Related Posts

Ioan T. Morar. Titania sau cînd viața bate parodia
January 27th, 2021

Ioan T. Morar. Titania sau cînd viața bate parodia

Ortodoxia ca factor geopolitic în contextul provocărilor modernității
January 26th, 2021

Ortodoxia ca factor geopolitic în contextul provocărilor modernității

Bogdan Glăvan. Frica este irațională
January 25th, 2021

Bogdan Glăvan. Frica este irațională

Facebook Comments

Fluxul Marginalia
M. Cincea. Interviu Ladislau Roth, supravieţuitor al lagărelor naziste: „Pierderea mamei, la Auschwitz, mă urmăreşte toată viaţa” ALTFEL

M. Cincea. Interviu Ladislau Roth, supravieţuitor al lagărelor naziste: „Pierderea mamei, la Auschwitz, mă urmăreşte toată viaţa”

Jan 27th, 2021
Ioan T. Morar. Titania sau cînd viața bate parodia Debate

Ioan T. Morar. Titania sau cînd viața bate parodia

Jan 27th, 2021
Dreptul la frumos Cultură

Dreptul la frumos

Jan 27th, 2021
Persistența scolasticii Cultură

Persistența scolasticii

Jan 26th, 2021
Fragment din Immanuel Kant, „Spre pacea eternă. Un proiect filosofic” Cultură

Fragment din Immanuel Kant, „Spre pacea eternă. Un proiect filosofic”

Jan 26th, 2021
Ortodoxia ca factor geopolitic în contextul provocărilor modernității Cultură

Ortodoxia ca factor geopolitic în contextul provocărilor modernității

Jan 26th, 2021
Cristian Pătrășconiu. 33 de motive pentru a (re) citi Omul recent Cultura

Cristian Pătrășconiu. 33 de motive pentru a (re) citi Omul recent

Jan 26th, 2021
Lupta pana la capat: Te astepti sa fie vorba de unitati de elita. Nu este adevarat... Istorie

Lupta pana la capat: Te astepti sa fie vorba de unitati de elita. Nu este adevarat...

Jan 26th, 2021
Bogdan Glăvan. Frica este irațională Debate

Bogdan Glăvan. Frica este irațională

Jan 25th, 2021
Virgil Iordache. Fapte în Adevăr. Note de lectură la ”Maladia ideologiei şi terapia Adevărului” Debate

Virgil Iordache. Fapte în Adevăr. Note de lectură la ”Maladia ideologiei şi terapia Adevărului”

Jan 25th, 2021
Pe Disney+, copiii nu mai pot urmări „Peter Pan” sau „Pisicile aristocrate” pentru a nu se expune „modurilor de reprezentare învechite sau peiorative ale minorităților” Cultură

Pe Disney+, copiii nu mai pot urmări „Peter Pan” sau „Pisicile aristocrate” pentru a nu se expune „modurilor de reprezentare învechite sau peiorative ale minorităților”

Jan 25th, 2021
Ne distruge tehnologia din ziua de azi memoria? Debate

Ne distruge tehnologia din ziua de azi memoria?

Jan 25th, 2021
Alexandru Călinescu: Artele la control Cultură

Alexandru Călinescu: Artele la control

Jan 25th, 2021
Pe marginea unei provocări formulate de domnul Teodor Baconschi. Este teoria critică calea României către tradiția occidentală? Debate

Pe marginea unei provocări formulate de domnul Teodor Baconschi. Este teoria critică calea României către tradiția occidentală?

Jan 25th, 2021
O teorie: Pana sa-i mintim si manipulam pe altii, ne auto-mintim si auto-manipulam... Focus

O teorie: Pana sa-i mintim si manipulam pe altii, ne auto-mintim si auto-manipulam...

Jan 25th, 2021
Câteva fragmente din „Teoria râsului”, de Henri Bergson Filozofie

Câteva fragmente din „Teoria râsului”, de Henri Bergson

Jan 24th, 2021
„Middlemarch” & raţiunile inimii Cultură

„Middlemarch” & raţiunile inimii

Jan 24th, 2021
Despre schimbare doar de dragul schimbării Educație

Despre schimbare doar de dragul schimbării

Jan 24th, 2021
Cosmin Lotreanu. Jacques Chirac/Alain Juppé. Patru decenii de loialitate. Partea II Debate

Cosmin Lotreanu. Jacques Chirac/Alain Juppé. Patru decenii de loialitate. Partea II

Jan 24th, 2021
Daniel Uncu. Până când vom rezista ? Debate

Daniel Uncu. Până când vom rezista ?

Jan 24th, 2021
D. P. Aligica: Neototalitarianismul contemporan vizeaza libertatea de expresie; in absenta ei, votarea nu-i incurca si va fi mentinuta... Filozofie politică

D. P. Aligica: Neototalitarianismul contemporan vizeaza libertatea de expresie; in absenta ei, votarea nu-i incurca si va fi mentinuta...

Jan 24th, 2021
Christina Zarifopol-Illias: Alte povesti ale doamnelor si domnilor din Bucuresti: "Strada Palade 23" Societate

Christina Zarifopol-Illias: Alte povesti ale doamnelor si domnilor din Bucuresti: "Strada Palade 23"

Jan 23rd, 2021
Cetățeanul dependent Societate

Cetățeanul dependent

Jan 23rd, 2021
Câteva intuiții matematice pentru noțiuni teologice (partea I) Cultură

Câteva intuiții matematice pentru noțiuni teologice (partea I)

Jan 23rd, 2021
C. A. Rosetti: A cugeta este a urzi. Ca sa fiu urzitor trebuie sa fiu liber.... Istoria ideilor

C. A. Rosetti: A cugeta este a urzi. Ca sa fiu urzitor trebuie sa fiu liber....

Jan 23rd, 2021
I. D. Sîrbu: Pe pielea lor se va vedea cat de lasi, milogi, concesivi si tradatori pot sa fie fiii liberalismului si nepotii declaratiei drepturilor omului... Literatură

I. D. Sîrbu: Pe pielea lor se va vedea cat de lasi, milogi, concesivi si tradatori pot sa fie fiii liberalismului si nepotii declaratiei drepturilor omului...

Jan 23rd, 2021
Calea mai puțin bătătorită a lui Clarence Thomas Politică

Calea mai puțin bătătorită a lui Clarence Thomas

Jan 22nd, 2021
Florin Cojocariu: Ce se întâmplă acum in SUA e cu totul ieșit din comun Politică

Florin Cojocariu: Ce se întâmplă acum in SUA e cu totul ieșit din comun

Jan 22nd, 2021
Czesław Miłosz: „Ținutul Ulro”. Fragmente Cultură

Czesław Miłosz: „Ținutul Ulro”. Fragmente

Jan 22nd, 2021
„Civilizația” lui Kenneth Clark după 50 de ani Cultură

„Civilizația” lui Kenneth Clark după 50 de ani

Jan 22nd, 2021
Episcopul Ignatie al Hușilor. O mică persiflare (conservatoare) Opinii

Episcopul Ignatie al Hușilor. O mică persiflare (conservatoare)

Jan 22nd, 2021
Bogdan Călinescu. A gândi liber Debate

Bogdan Călinescu. A gândi liber

Jan 22nd, 2021
O imagine. Două coloane. Despre violențele din Statele Unite Politică

O imagine. Două coloane. Despre violențele din Statele Unite

Jan 22nd, 2021
Silviu Man. TEHNOCALIPSA DUPĂ ELON ŞI ALTE CÂTEVA PROFEŢII „SECULARE” ALTFEL

Silviu Man. TEHNOCALIPSA DUPĂ ELON ŞI ALTE CÂTEVA PROFEŢII „SECULARE”

Jan 22nd, 2021
P. J. Proudhon: A fi guvernat ALTFEL

P. J. Proudhon: A fi guvernat

Jan 22nd, 2021
Dragos Paul Aligica. Noi nu am avut de ales: A fost simplu. Generatia urmatoare insa are... Educație

Dragos Paul Aligica. Noi nu am avut de ales: A fost simplu. Generatia urmatoare insa are...

Jan 22nd, 2021
Rețeaua – cea mai recentă utopie Debate

Rețeaua – cea mai recentă utopie

Jan 21st, 2021
Boemul și revoluționarul Cultură

Boemul și revoluționarul

Jan 21st, 2021
Alexandru Lăzescu. Riscuri și costuri pandemice Opinii

Alexandru Lăzescu. Riscuri și costuri pandemice

Jan 21st, 2021
Bogdan Călinescu. Despre Trump, cu luciditate și obiectivitate Opinii

Bogdan Călinescu. Despre Trump, cu luciditate și obiectivitate

Jan 21st, 2021
Melania Cincea. Dandy mârâind la „câinele alfa” Opinii

Melania Cincea. Dandy mârâind la „câinele alfa”

Jan 21st, 2021
Marcela Țușcă: "Aici prezintă Domnul Țușcă Petrică" Istorie

Marcela Țușcă: "Aici prezintă Domnul Țușcă Petrică"

Jan 21st, 2021
  • Despre Marginalia etc.
  • Contact
  • Back to top
© Marginalia 2018. Toate drepturile rezervate.
Website realizat de Marginalia.