• Acasa
  • Despre Marginalia
  • Contributori
  • Redactia
  • Biografii fondatori
[ Marginalia ] etc.
[ Marginalia ] etc.
  • Acasa
  • Despre Marginalia
  • Contributori
  • Redactia
  • Biografii fondatori
comments Share
You are reading
New York Times: Activiștii fac presiuni pentru îndepărtarea Memorialului Emancipării din Washington
New York Times: Activiștii fac presiuni pentru îndepărtarea Memorialului Emancipării din Washington
Home
Debate

New York Times: Activiștii fac presiuni pentru îndepărtarea Memorialului Emancipării din Washington

July 4th, 2020 [ Marginalia ] [ Marginalia ] Debate comments

Partajează pe retelele sociale

Facebook Twitter Google+ LinkedIn WhatsApp

Memorialul Emancipării, ridicat în cinstea comemorării abolirii sclaviei, a pornit o dezbatere spinoasă în legătură cu mesajul pe care acesta îl transmite, se arată într-un articol publicat de New York Times.

În timp ce comunități din toată țara revizuiesc statuile și monumentele închinate personalităților istorice, protestatarii din Washington D.C. solicită tot mai răspicat îndepărtarea Memorialului Emancipării, o statuie portretizând un sclav eliberat ghemuit în fața președintelui Abraham Lincoln, după ce săptămâna trecută încercări de a o dărâma au intensificat dezbaterea asupra realei sale valori.  

Monumentul din bronz din Parcul Lincoln datează din 1876 și a fost ridicat pentru a comemora Proclamația de Emancipare – ordinul executiv introdus de Lincoln care a pus capăt sclaviei în Confederație. Cu toate că fondurile pentru monument au fost strânse de către sclavi eliberați, aceștia nu au avut vreun cuvânt de spus în legătură cu aspectul final al statuii. Acesta face de multă vreme subiectul unei controverse din pricina poziției sclavului eliberat la picioarele lui Lincoln, a cărui mână stângă stă ridicată asupra spatelui gol al sclavului.

Presiunea pusă pentru îndepărtarea statuii vine pe fondul unei campanii mai ample care se desfășoară la nivel național pentru eliminarea sau dărâmarea statuilor și monumentelor care, în viziunea unora, onorează personalități istorice rasiste. Discuțiile privind Memorialul Emancipării s-au dovedit a fi, însă, ceva mai aprinse iar toată lumea, de la rezidenți și până la președintele Trump, s-au angajat în dezbateri privind mesajul ce se vrea a fi transmis de interacțiunea celor două figuri din bronz.

„Mesajul transmis e degradant” a spus Marcus Goldwin, candidat pentru Consiliul Districtului Columbia. „Să-mi văd strămoșii la picioarele lui Lincoln — nu e o imagine care să inspire afro-americanilor ideea de egalitate în societatea noastră.”

Domnul Goldwin a cerut ca memorialul, cunoscut și ca Memorialul Omului Liber, să fie demolat pe cale legală care să presupună și o petiție fapt, ce a făcut-o pe reprezentanta (n.tr. echivalent termenului „deputat”) Eleanor Holmes Norton, democrată a Districtului Columbia, să anunțe că va prezenta un proiect de lege în fața Camerei Reprezentanților pentru îndepărtarea memorialului.

„Statuia nu reușește să exprime cum robii afro-americani au depus eforturi pentru emancipare” a declarat doamna Norton. „E momentul ca aceasta să fie expusă într-un muzeu”.

Pentru Marcia E. Cole, cei care critică memorialul ignoră contextul său, unul pe care aceasta a încercat să îl apere în conversații aprinse cu protestatarii din Lincoln Park.

„Stă rezemat pe un genunchi, evident în timp ce se ridică.” a precizat doamna Cole despre sclavul eliberat surprins în memorial. „Își întâmpină autonomia”.

Unii dintre criticii memorialului, nerăbdători din cauza lipsei unui răspuns de-a lungul anilor din partea oficialilor guvernamentali, și-au anunțat intenția încă de săptămâna trecută de a lua problema în propriile mâini și de a demola monumentul.

„Când văd statuia îmi este reamintit faptul că libertatea și eliberarea mea sunt dictate numai prin termenii oamenilor albi” a declarat Glenn Foster, 20, fondatorul Cartierului Libertății, un grup local care a întreprins eforturi pentru dărâmarea monumentului. „Încercăm să aducem Guvernului la cunoștință că nu vom mai aștepta deloc pentru ca libertatea noastră să se înfăptuiască”.

Vorba despre intențiile grupului a circulat repede și, vinerea trecută, suporteri ai statuii s-au adunat laolaltă cu cei pregătiți să o dărâme precum și cu cei care doreau să aștepte procesul legal.

„Lucrurile au evoluat de la 0 la 100 în câteva zile” a zis doamna Cole care o invocă deseori, în reconstituiri și alte evenimente organizate de un grup asociat cu Muzeul de Război Civil Afro-American, pe Charlotte Scott, femeia afro-americană care a strâns fonduri pentru memorial după asasinarea lui Lincoln. Scott e amintită într-o placă plasată la baza monumentului.

Însă tensiunile nu s-au limitat numai la străzile din Washington. Președintele Trump, vorbind joia trecută în cadrul unui forum de la Fox News, i-a criticat dur pe protestatarii care vor să dărâme monumentul, numindu-i „revoltați” și „oameni răi”.

„Pot vedea controversa, dar îi pot vedea, de asemenea, și valoarea” a spus Donald Trump despre memorial.

„Pot înțelege că e necesar să eliminăm anumite lucruri” a adăugat „Dar procesul de eliminare al acestora trebuie să fie legal”.

Memorialul se află în Parcul Lincoln care este un teren federal aflat sub incidența Departamentului de Interne. Deși primarii și guvernatorii din toată țara au răspuns apelurilor protestatarilor locali prin înlăturarea statuilor și monumentelor considerate rasiste, primarul din Washington nu deține această competență.

Reprezentantul Kevin McCarthy din California, liderul minorității, a scris miercuri pe Twitter că a vorbit despre memorial cu David Bernhardt, secretarul de interne, care i-a transmis că președintele Trump „nu va permite ca Memorialul Emancipării a președintelui Lincoln să fie distrus de niște huligani alimentați de mișcarea de stânga”.

Doamna Norton, membră a Congresului, a spus că va colabora cu National Park Service, secție a Departamentului de Interne care se ocupă de mentenanța parcului, pentru a stabili dacă memorialul poate fi eliminat fără o directivă a Congresului. Dacă nu, aceasta a declarat că intenționează să impulsioneze eforturile de adoptare a legislației din Congres pentru a îndepărta memorialul.

Katie Liming, o purtătoare de cuvânt a National Park Service, a declarat că serviciul „apreciază implicarea comunității” și că personalul parcului a vorbit cu cetățenii în legătură cu memorialul. Dar, cu administrația Trump la cârmă, e improbabil că National Park Service va elimina monumentul. Totuși, alternativa adoptării unei legislații în acest sens printr-un Congres divizat pe multe alte probleme prezintă, de asemenea, o mare încercare pentru activiști.

„Dacă am avea autonomie, situația ar fi alta” a zis doamna Cole, care în cele din urmă și-ar dori să vadă o soluție pașnică care să mulțumească toate părțile. Aceasta nu e împotriva expunerii memorialului într-un muzeu.

 

Articol original: Activists Push for Removal of Statue of Freed Slave Kneeling Before Lincoln

Traducerea a fost realizată pentru Marginalia de Petru Stanciu, student.

Partajează pe retelele sociale

Facebook Twitter Google+ LinkedIn WhatsApp
Next article Melania Cincea.Căderea măștilor
Previous article Teodor Baconschi. Patrioții ”din gură”
[ Marginalia ]

[ Marginalia ]

Related Posts

Ioan T. Morar. Titania sau cînd viața bate parodia
January 27th, 2021

Ioan T. Morar. Titania sau cînd viața bate parodia

Ortodoxia ca factor geopolitic în contextul provocărilor modernității
January 26th, 2021

Ortodoxia ca factor geopolitic în contextul provocărilor modernității

Bogdan Glăvan. Frica este irațională
January 25th, 2021

Bogdan Glăvan. Frica este irațională

Facebook Comments

Fluxul Marginalia
M. Cincea. Interviu Ladislau Roth, supravieţuitor al lagărelor naziste: „Pierderea mamei, la Auschwitz, mă urmăreşte toată viaţa” ALTFEL

M. Cincea. Interviu Ladislau Roth, supravieţuitor al lagărelor naziste: „Pierderea mamei, la Auschwitz, mă urmăreşte toată viaţa”

Jan 27th, 2021
Ioan T. Morar. Titania sau cînd viața bate parodia Debate

Ioan T. Morar. Titania sau cînd viața bate parodia

Jan 27th, 2021
Dreptul la frumos Cultură

Dreptul la frumos

Jan 27th, 2021
Persistența scolasticii Cultură

Persistența scolasticii

Jan 26th, 2021
Fragment din Immanuel Kant, „Spre pacea eternă. Un proiect filosofic” Cultură

Fragment din Immanuel Kant, „Spre pacea eternă. Un proiect filosofic”

Jan 26th, 2021
Ortodoxia ca factor geopolitic în contextul provocărilor modernității Cultură

Ortodoxia ca factor geopolitic în contextul provocărilor modernității

Jan 26th, 2021
Cristian Pătrășconiu. 33 de motive pentru a (re) citi Omul recent Cultura

Cristian Pătrășconiu. 33 de motive pentru a (re) citi Omul recent

Jan 26th, 2021
Lupta pana la capat: Te astepti sa fie vorba de unitati de elita. Nu este adevarat... Istorie

Lupta pana la capat: Te astepti sa fie vorba de unitati de elita. Nu este adevarat...

Jan 26th, 2021
Bogdan Glăvan. Frica este irațională Debate

Bogdan Glăvan. Frica este irațională

Jan 25th, 2021
Virgil Iordache. Fapte în Adevăr. Note de lectură la ”Maladia ideologiei şi terapia Adevărului” Debate

Virgil Iordache. Fapte în Adevăr. Note de lectură la ”Maladia ideologiei şi terapia Adevărului”

Jan 25th, 2021
Pe Disney+, copiii nu mai pot urmări „Peter Pan” sau „Pisicile aristocrate” pentru a nu se expune „modurilor de reprezentare învechite sau peiorative ale minorităților” Cultură

Pe Disney+, copiii nu mai pot urmări „Peter Pan” sau „Pisicile aristocrate” pentru a nu se expune „modurilor de reprezentare învechite sau peiorative ale minorităților”

Jan 25th, 2021
Ne distruge tehnologia din ziua de azi memoria? Debate

Ne distruge tehnologia din ziua de azi memoria?

Jan 25th, 2021
Alexandru Călinescu: Artele la control Cultură

Alexandru Călinescu: Artele la control

Jan 25th, 2021
Pe marginea unei provocări formulate de domnul Teodor Baconschi. Este teoria critică calea României către tradiția occidentală? Debate

Pe marginea unei provocări formulate de domnul Teodor Baconschi. Este teoria critică calea României către tradiția occidentală?

Jan 25th, 2021
O teorie: Pana sa-i mintim si manipulam pe altii, ne auto-mintim si auto-manipulam... Focus

O teorie: Pana sa-i mintim si manipulam pe altii, ne auto-mintim si auto-manipulam...

Jan 25th, 2021
Câteva fragmente din „Teoria râsului”, de Henri Bergson Filozofie

Câteva fragmente din „Teoria râsului”, de Henri Bergson

Jan 24th, 2021
„Middlemarch” & raţiunile inimii Cultură

„Middlemarch” & raţiunile inimii

Jan 24th, 2021
Despre schimbare doar de dragul schimbării Educație

Despre schimbare doar de dragul schimbării

Jan 24th, 2021
Cosmin Lotreanu. Jacques Chirac/Alain Juppé. Patru decenii de loialitate. Partea II Debate

Cosmin Lotreanu. Jacques Chirac/Alain Juppé. Patru decenii de loialitate. Partea II

Jan 24th, 2021
Daniel Uncu. Până când vom rezista ? Debate

Daniel Uncu. Până când vom rezista ?

Jan 24th, 2021
D. P. Aligica: Neototalitarianismul contemporan vizeaza libertatea de expresie; in absenta ei, votarea nu-i incurca si va fi mentinuta... Filozofie politică

D. P. Aligica: Neototalitarianismul contemporan vizeaza libertatea de expresie; in absenta ei, votarea nu-i incurca si va fi mentinuta...

Jan 24th, 2021
Christina Zarifopol-Illias: Alte povesti ale doamnelor si domnilor din Bucuresti: "Strada Palade 23" Societate

Christina Zarifopol-Illias: Alte povesti ale doamnelor si domnilor din Bucuresti: "Strada Palade 23"

Jan 23rd, 2021
Cetățeanul dependent Societate

Cetățeanul dependent

Jan 23rd, 2021
Câteva intuiții matematice pentru noțiuni teologice (partea I) Cultură

Câteva intuiții matematice pentru noțiuni teologice (partea I)

Jan 23rd, 2021
C. A. Rosetti: A cugeta este a urzi. Ca sa fiu urzitor trebuie sa fiu liber.... Istoria ideilor

C. A. Rosetti: A cugeta este a urzi. Ca sa fiu urzitor trebuie sa fiu liber....

Jan 23rd, 2021
I. D. Sîrbu: Pe pielea lor se va vedea cat de lasi, milogi, concesivi si tradatori pot sa fie fiii liberalismului si nepotii declaratiei drepturilor omului... Literatură

I. D. Sîrbu: Pe pielea lor se va vedea cat de lasi, milogi, concesivi si tradatori pot sa fie fiii liberalismului si nepotii declaratiei drepturilor omului...

Jan 23rd, 2021
Calea mai puțin bătătorită a lui Clarence Thomas Politică

Calea mai puțin bătătorită a lui Clarence Thomas

Jan 22nd, 2021
Florin Cojocariu: Ce se întâmplă acum in SUA e cu totul ieșit din comun Politică

Florin Cojocariu: Ce se întâmplă acum in SUA e cu totul ieșit din comun

Jan 22nd, 2021
Czesław Miłosz: „Ținutul Ulro”. Fragmente Cultură

Czesław Miłosz: „Ținutul Ulro”. Fragmente

Jan 22nd, 2021
„Civilizația” lui Kenneth Clark după 50 de ani Cultură

„Civilizația” lui Kenneth Clark după 50 de ani

Jan 22nd, 2021
Episcopul Ignatie al Hușilor. O mică persiflare (conservatoare) Opinii

Episcopul Ignatie al Hușilor. O mică persiflare (conservatoare)

Jan 22nd, 2021
Bogdan Călinescu. A gândi liber Debate

Bogdan Călinescu. A gândi liber

Jan 22nd, 2021
O imagine. Două coloane. Despre violențele din Statele Unite Politică

O imagine. Două coloane. Despre violențele din Statele Unite

Jan 22nd, 2021
Silviu Man. TEHNOCALIPSA DUPĂ ELON ŞI ALTE CÂTEVA PROFEŢII „SECULARE” ALTFEL

Silviu Man. TEHNOCALIPSA DUPĂ ELON ŞI ALTE CÂTEVA PROFEŢII „SECULARE”

Jan 22nd, 2021
P. J. Proudhon: A fi guvernat ALTFEL

P. J. Proudhon: A fi guvernat

Jan 22nd, 2021
Dragos Paul Aligica. Noi nu am avut de ales: A fost simplu. Generatia urmatoare insa are... Educație

Dragos Paul Aligica. Noi nu am avut de ales: A fost simplu. Generatia urmatoare insa are...

Jan 22nd, 2021
Rețeaua – cea mai recentă utopie Debate

Rețeaua – cea mai recentă utopie

Jan 21st, 2021
Boemul și revoluționarul Cultură

Boemul și revoluționarul

Jan 21st, 2021
Alexandru Lăzescu. Riscuri și costuri pandemice Opinii

Alexandru Lăzescu. Riscuri și costuri pandemice

Jan 21st, 2021
Bogdan Călinescu. Despre Trump, cu luciditate și obiectivitate Opinii

Bogdan Călinescu. Despre Trump, cu luciditate și obiectivitate

Jan 21st, 2021
Melania Cincea. Dandy mârâind la „câinele alfa” Opinii

Melania Cincea. Dandy mârâind la „câinele alfa”

Jan 21st, 2021
Marcela Țușcă: "Aici prezintă Domnul Țușcă Petrică" Istorie

Marcela Țușcă: "Aici prezintă Domnul Țușcă Petrică"

Jan 21st, 2021
  • Despre Marginalia etc.
  • Contact
  • Back to top
© Marginalia 2018. Toate drepturile rezervate.
Website realizat de Marginalia.