• Acasa
  • Despre Marginalia
  • Contributori
  • Redactia
  • Biografii fondatori
[ Marginalia ] etc.
[ Marginalia ] etc.
  • Acasa
  • Despre Marginalia
  • Contributori
  • Redactia
  • Biografii fondatori
comments Share
You are reading
New York Times: Activiștii fac presiuni pentru îndepărtarea Memorialului Emancipării din Washington
New York Times: Activiștii fac presiuni pentru îndepărtarea Memorialului Emancipării din Washington
Home
Debate

New York Times: Activiștii fac presiuni pentru îndepărtarea Memorialului Emancipării din Washington

July 4th, 2020 Petru Stanciu Petru Stanciu Debate comments

Partajează pe retelele sociale

Facebook Twitter Google+ LinkedIn WhatsApp

Memorialul Emancipării, ridicat în cinstea comemorării abolirii sclaviei, a pornit o dezbatere spinoasă în legătură cu mesajul pe care acesta îl transmite, se arată într-un articol publicat de New York Times.

În timp ce comunități din toată țara revizuiesc statuile și monumentele închinate personalităților istorice, protestatarii din Washington D.C. solicită tot mai răspicat îndepărtarea Memorialului Emancipării, o statuie portretizând un sclav eliberat ghemuit în fața președintelui Abraham Lincoln, după ce săptămâna trecută încercări de a o dărâma au intensificat dezbaterea asupra realei sale valori.  

Monumentul din bronz din Parcul Lincoln datează din 1876 și a fost ridicat pentru a comemora Proclamația de Emancipare – ordinul executiv introdus de Lincoln care a pus capăt sclaviei în Confederație. Cu toate că fondurile pentru monument au fost strânse de către sclavi eliberați, aceștia nu au avut vreun cuvânt de spus în legătură cu aspectul final al statuii. Acesta face de multă vreme subiectul unei controverse din pricina poziției sclavului eliberat la picioarele lui Lincoln, a cărui mână stângă stă ridicată asupra spatelui gol al sclavului.

Presiunea pusă pentru îndepărtarea statuii vine pe fondul unei campanii mai ample care se desfășoară la nivel național pentru eliminarea sau dărâmarea statuilor și monumentelor care, în viziunea unora, onorează personalități istorice rasiste. Discuțiile privind Memorialul Emancipării s-au dovedit a fi, însă, ceva mai aprinse iar toată lumea, de la rezidenți și până la președintele Trump, s-au angajat în dezbateri privind mesajul ce se vrea a fi transmis de interacțiunea celor două figuri din bronz.

„Mesajul transmis e degradant” a spus Marcus Goldwin, candidat pentru Consiliul Districtului Columbia. „Să-mi văd strămoșii la picioarele lui Lincoln — nu e o imagine care să inspire afro-americanilor ideea de egalitate în societatea noastră.”

Domnul Goldwin a cerut ca memorialul, cunoscut și ca Memorialul Omului Liber, să fie demolat pe cale legală care să presupună și o petiție fapt, ce a făcut-o pe reprezentanta (n.tr. echivalent termenului „deputat”) Eleanor Holmes Norton, democrată a Districtului Columbia, să anunțe că va prezenta un proiect de lege în fața Camerei Reprezentanților pentru îndepărtarea memorialului.

„Statuia nu reușește să exprime cum robii afro-americani au depus eforturi pentru emancipare” a declarat doamna Norton. „E momentul ca aceasta să fie expusă într-un muzeu”.

Pentru Marcia E. Cole, cei care critică memorialul ignoră contextul său, unul pe care aceasta a încercat să îl apere în conversații aprinse cu protestatarii din Lincoln Park.

„Stă rezemat pe un genunchi, evident în timp ce se ridică.” a precizat doamna Cole despre sclavul eliberat surprins în memorial. „Își întâmpină autonomia”.

Unii dintre criticii memorialului, nerăbdători din cauza lipsei unui răspuns de-a lungul anilor din partea oficialilor guvernamentali, și-au anunțat intenția încă de săptămâna trecută de a lua problema în propriile mâini și de a demola monumentul.

„Când văd statuia îmi este reamintit faptul că libertatea și eliberarea mea sunt dictate numai prin termenii oamenilor albi” a declarat Glenn Foster, 20, fondatorul Cartierului Libertății, un grup local care a întreprins eforturi pentru dărâmarea monumentului. „Încercăm să aducem Guvernului la cunoștință că nu vom mai aștepta deloc pentru ca libertatea noastră să se înfăptuiască”.

Vorba despre intențiile grupului a circulat repede și, vinerea trecută, suporteri ai statuii s-au adunat laolaltă cu cei pregătiți să o dărâme precum și cu cei care doreau să aștepte procesul legal.

„Lucrurile au evoluat de la 0 la 100 în câteva zile” a zis doamna Cole care o invocă deseori, în reconstituiri și alte evenimente organizate de un grup asociat cu Muzeul de Război Civil Afro-American, pe Charlotte Scott, femeia afro-americană care a strâns fonduri pentru memorial după asasinarea lui Lincoln. Scott e amintită într-o placă plasată la baza monumentului.

Însă tensiunile nu s-au limitat numai la străzile din Washington. Președintele Trump, vorbind joia trecută în cadrul unui forum de la Fox News, i-a criticat dur pe protestatarii care vor să dărâme monumentul, numindu-i „revoltați” și „oameni răi”.

„Pot vedea controversa, dar îi pot vedea, de asemenea, și valoarea” a spus Donald Trump despre memorial.

„Pot înțelege că e necesar să eliminăm anumite lucruri” a adăugat „Dar procesul de eliminare al acestora trebuie să fie legal”.

Memorialul se află în Parcul Lincoln care este un teren federal aflat sub incidența Departamentului de Interne. Deși primarii și guvernatorii din toată țara au răspuns apelurilor protestatarilor locali prin înlăturarea statuilor și monumentelor considerate rasiste, primarul din Washington nu deține această competență.

Reprezentantul Kevin McCarthy din California, liderul minorității, a scris miercuri pe Twitter că a vorbit despre memorial cu David Bernhardt, secretarul de interne, care i-a transmis că președintele Trump „nu va permite ca Memorialul Emancipării a președintelui Lincoln să fie distrus de niște huligani alimentați de mișcarea de stânga”.

Doamna Norton, membră a Congresului, a spus că va colabora cu National Park Service, secție a Departamentului de Interne care se ocupă de mentenanța parcului, pentru a stabili dacă memorialul poate fi eliminat fără o directivă a Congresului. Dacă nu, aceasta a declarat că intenționează să impulsioneze eforturile de adoptare a legislației din Congres pentru a îndepărta memorialul.

Katie Liming, o purtătoare de cuvânt a National Park Service, a declarat că serviciul „apreciază implicarea comunității” și că personalul parcului a vorbit cu cetățenii în legătură cu memorialul. Dar, cu administrația Trump la cârmă, e improbabil că National Park Service va elimina monumentul. Totuși, alternativa adoptării unei legislații în acest sens printr-un Congres divizat pe multe alte probleme prezintă, de asemenea, o mare încercare pentru activiști.

„Dacă am avea autonomie, situația ar fi alta” a zis doamna Cole, care în cele din urmă și-ar dori să vadă o soluție pașnică care să mulțumească toate părțile. Aceasta nu e împotriva expunerii memorialului într-un muzeu.

 

Articol original: Activists Push for Removal of Statue of Freed Slave Kneeling Before Lincoln

Traducerea a fost realizată pentru Marginalia de Petru Stanciu, student.

Partajează pe retelele sociale

Facebook Twitter Google+ LinkedIn WhatsApp
Next article Melania Cincea.Căderea măștilor
Previous article Teodor Baconschi. Patrioții ”din gură”
Petru Stanciu

Petru Stanciu

Stanciu Petru-Bogdan (n. 2000) este student la Facultatea de Științe Juridice și Administrative din cadrul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București. Interese de cercetare: filozofia dreptului, filozofie politică, istorie.

Related Posts

Pandemia Covid între știință și politică
April 21st, 2021

Pandemia Covid între știință și politică

Între reprimare și înfrânare, câteva reflecții asupra moralității sexuale
April 19th, 2021

Între reprimare și înfrânare, câteva reflecții asupra moralității sexuale

George Orwell despre populism, patriotism și cenzură mascată
April 19th, 2021

George Orwell despre populism, patriotism și cenzură mascată

Facebook Comments

Fluxul Marginalia
Câteva fragmente din ,,Despre libertatea alegerii”, de Anselm de Canterbury Cultură

Câteva fragmente din ,,Despre libertatea alegerii”, de Anselm de Canterbury

Apr 22nd, 2021
C. S. Lewis ne vorbește despre iubire: Storge Cultură

C. S. Lewis ne vorbește despre iubire: Storge

Apr 22nd, 2021
Lampa memoriei – fragmente după John Ruskin Cultură

Lampa memoriei – fragmente după John Ruskin

Apr 21st, 2021
Pandemia Covid între știință și politică Debate

Pandemia Covid între știință și politică

Apr 21st, 2021
Alin Vara. Christus Victor O explorare a sensului morții lui Isus Hristos  VI. Descendit ad inferos ALTFEL

Alin Vara. Christus Victor O explorare a sensului morții lui Isus Hristos VI. Descendit ad inferos

Apr 21st, 2021
„De vita beata”, Seneca Cultură

„De vita beata”, Seneca

Apr 20th, 2021
Între reprimare și înfrânare, câteva reflecții asupra moralității sexuale Cultură

Între reprimare și înfrânare, câteva reflecții asupra moralității sexuale

Apr 19th, 2021
George Orwell despre populism, patriotism și cenzură mascată Debate

George Orwell despre populism, patriotism și cenzură mascată

Apr 19th, 2021
Un interviu cu James Buchanan. „Să duci, mai întâi, până la capăt consecințele logice ale ideilor tale și apoi să iei o poziție ideologică” Economie

Un interviu cu James Buchanan. „Să duci, mai întâi, până la capăt consecințele logice ale ideilor tale și apoi să iei o poziție ideologică”

Apr 18th, 2021
André Gide: „Analiza psihologică a pierdut pentru mine orice interes din momentul când mi-am dat seama că omul încearcă trăirile pe care crede că le încearcă” Cultură

André Gide: „Analiza psihologică a pierdut pentru mine orice interes din momentul când mi-am dat seama că omul încearcă trăirile pe care crede că le încearcă”

Apr 18th, 2021
Destinul educației umaniste în Universitatea americană Cultura

Destinul educației umaniste în Universitatea americană

Apr 18th, 2021
Democrațiile, arhitectura, urbanismul, ecologia și binele comun, 1945-2020 Cultură

Democrațiile, arhitectura, urbanismul, ecologia și binele comun, 1945-2020

Apr 17th, 2021
Lucian Croitoru. Inflația, povara datoriilor și procesele ascunse Debate

Lucian Croitoru. Inflația, povara datoriilor și procesele ascunse

Apr 15th, 2021
Medicul șef al departamentului de sănătate din New York cere acordarea asistenței medicale pe criterii rasiale Debate

Medicul șef al departamentului de sănătate din New York cere acordarea asistenței medicale pe criterii rasiale

Apr 15th, 2021
Dumnezeul Filozofilor Filozofie

Dumnezeul Filozofilor

Apr 15th, 2021
Fragmente din Scrisoarea a VII-a, către Luciliu, de Seneca Cultură

Fragmente din Scrisoarea a VII-a, către Luciliu, de Seneca

Apr 14th, 2021
Biserica în prezent și în viitor Cultură

Biserica în prezent și în viitor

Apr 14th, 2021
Muzică sacră, timp sacru Cultură

Muzică sacră, timp sacru

Apr 14th, 2021
Căutarea preciziei medicale în arta traducerii: C.D. Zeletin Cultură

Căutarea preciziei medicale în arta traducerii: C.D. Zeletin

Apr 13th, 2021
Beneficiile victimizării: o interpretare evoluționistă Debate

Beneficiile victimizării: o interpretare evoluționistă

Apr 13th, 2021
Industria rasismului: cererea depășește oferta (Dinesh D'Souza) Debate

Industria rasismului: cererea depășește oferta (Dinesh D'Souza)

Apr 13th, 2021
Imaginația și voința: ești ceea ce privești Debate

Imaginația și voința: ești ceea ce privești

Apr 13th, 2021
Un naș cu inima cât un tren ALTFEL

Un naș cu inima cât un tren

Apr 12th, 2021
Mărturii despre impactul pe care l-au avut lucrările lui C.S Lewis asupra cititorilor Cultură

Mărturii despre impactul pe care l-au avut lucrările lui C.S Lewis asupra cititorilor

Apr 12th, 2021
Edith Stein: „Nu există doar un intelect teoretic, ci și unul practic, solicitat zilnic să îndeplinească cele mai diverse sarcini” Cultură

Edith Stein: „Nu există doar un intelect teoretic, ci și unul practic, solicitat zilnic să îndeplinească cele mai diverse sarcini”

Apr 12th, 2021
Virgil Iordache. “Gestionarea” vizibilității creștinilor Debate

Virgil Iordache. “Gestionarea” vizibilității creștinilor

Apr 12th, 2021
Cât de oarbă ar trebui să fie Justiția? Debate

Cât de oarbă ar trebui să fie Justiția?

Apr 11th, 2021
Câteva fragmente din ,,Balanța", de Ion Băieșu Literatură

Câteva fragmente din ,,Balanța", de Ion Băieșu

Apr 10th, 2021
Despre o anume modestie a fericirii Opinii

Despre o anume modestie a fericirii

Apr 10th, 2021
O ortodoxie blândă Cultură

O ortodoxie blândă

Apr 9th, 2021
Câteva fragmente din ,,Întoarcerea fiului risipitor”, de André Gide Cultură

Câteva fragmente din ,,Întoarcerea fiului risipitor”, de André Gide

Apr 9th, 2021
Roger Scruton: Virtutea irelevanței. O critică a pedagogiei moderne Cultură

Roger Scruton: Virtutea irelevanței. O critică a pedagogiei moderne

Apr 8th, 2021
„Datoria de a fi fericit”, prefață la Etica Nicomahică, de Stella Petecel Cultură

„Datoria de a fi fericit”, prefață la Etica Nicomahică, de Stella Petecel

Apr 7th, 2021
C. S. Lewis ne vorbește despre iubire: Philia Cultură

C. S. Lewis ne vorbește despre iubire: Philia

Apr 7th, 2021
Adrian Lemeni, „Adevăr și demonstrație” – o călătorie prin matematică, filozofie și teologie în căutarea adevărului Cultură

Adrian Lemeni, „Adevăr și demonstrație” – o călătorie prin matematică, filozofie și teologie în căutarea adevărului

Apr 6th, 2021
Cosmin Lotreanu. „Primăvara croată” (1971) între afirmare identitară, reformă și autonomie Uncategorized

Cosmin Lotreanu. „Primăvara croată” (1971) între afirmare identitară, reformă și autonomie

Apr 6th, 2021
Alin Vara. Christus Victor. O explorare a sensului morții lui Isus Hristos  V. Războiul ALTFEL

Alin Vara. Christus Victor. O explorare a sensului morții lui Isus Hristos V. Războiul

Apr 5th, 2021
Daniel Uncu. Două constructe smintite Opinii

Daniel Uncu. Două constructe smintite

Apr 5th, 2021
Câteva fragmente din „Laur”, de Evgheni Vodolazkin Cultură

Câteva fragmente din „Laur”, de Evgheni Vodolazkin

Apr 5th, 2021
Ce ne facem cu limbajul poetic? Cultură

Ce ne facem cu limbajul poetic?

Apr 5th, 2021
Feminitatea prin ochii lui Balzac Cultură

Feminitatea prin ochii lui Balzac

Apr 5th, 2021
Matematica este o formă de „supremație albă”, declară pedagogii woke într-o scrisoare Debate

Matematica este o formă de „supremație albă”, declară pedagogii woke într-o scrisoare

Apr 4th, 2021
  • Despre Marginalia etc.
  • Contact
  • Back to top
© Marginalia 2018. Toate drepturile rezervate.
Website realizat de Marginalia.