Echipa de fotbal american Redskins (Pieile Roșii, n. trad.) a anunțat săptămâna trecută că va renunța la actualul nume și logo și va căuta altele pentru a le înlocui, se arată într-un articol publicat de New York Times.
Această decizie vine pe fondul presiunilor din partea sponsorilor și a activiștilor anti-rasism, care critică demult numele echipei din cauza conotațiilor sale rasiste.
Echipa, una dintre cele mai vechi din Liga Națională de Fotbal American, nu a anunțat un nou nume încă, deoarece se află într-un proces de evaluare a posibilelor alternative.
„Vă anunțăm astăzi că vom retrage numele și logo-ul Redskins după ce vom fi finalizat actuala deliberări”, se arată în declarația oficială.
Decizia de a abandona numele după aproape 90 de ani a survenit la doar 10 zile după ce echipa a anunțat că își va reconsidera numele. Proprietarul echipei, Daniel Snyder, a apărat ani de zile actualul nume.
Snyder a spus că va „ține cont nu doar de tradiția și istoria mândră a francizei, dar și de contribuțiile alumnilor, organizației, sponsorilor, Ligii Naționale de Fotbal și comunității locale pe care este mândră să o reprezinte pe și în afara terenului.”
Decizia de a schimba numele uneia dintre cele mai valoroase francize sportive din țară vine după ce echipele a sute de universități și școli și-au abandonat numele și mascotele care conțineau simboluri ce reprezintă nativii americani. Echipe profesioniste precum Kansas City Chiefs și Atlanta Braves din Liga Națională de Fotbal și Cleveland Indians din Liga Majoră de Baseball (Major League Baseball) au rezistat schimbării numelor și a logo-urilor, deși Indians a renunțat la mascota lor Cheif Wahoo anul trecut și au spus că vor examina posibilitatea de a schimba și numele echipei.
Echipa din Washington a fost în centrul atenției – parțial din cauza istoriei sale lungi și întortocheate. Fondatorul echipei, George Preston Marshall, a numit echipa Redskins, considerând acest nume un monument închinat curajului. Marshall a fost ultimul patron din cadrul N.F.L. care a angajat un jucător negru, și asta s-a întâmplat doar sub presiunea guvernului federal.
Luna trecută, echipa din Washington a îndepărtat numele lui Marshall dinăuntrul stadionului și a bazei de antrenament. Orașul Washington a îndepărtat și un tribut închinat lui, care se afla în fața fostei case a echipei, Stadionul Memorial Robert F. Kennedy.
Schimbarea lui Snyder de la rezistență totală la acceptare reticentă în doar câteva săptămâni a fost remarcabil de rapidă într-o ligă care adesea înaintează deliberat, dacă înaintează. Dar după moartea lui George Floyd pe când era în custodia poliției la sfârșitul lunii mai, afaceri de toate tipurile au fost supuse unor presiuni pentru a spori diversitatea și pentru a modifica politicile cu scopul de a evidenția anti-rasismul.
La sfârșitul lui iunie, unii dintre cei mai mari sponsori ai echipei, incluzând FedEx, Nike și Pepsi, au primit scrisori de la investitori care au solicitat companiilor să taie legăturile cu echipa. Pe 2 iulie, FedEx, care plătește aproximativ 8 milioane de dolari pe an pentru a avea numele pe stadionul echipei în Landover, Md., le-a spus celor din Redskins într-o scrisoare că dacă echipa nu își va schimba numele, va ruga îndepărtarea numelui lor de pe stadion la sfârșitul sezonului următor.
În următoarea zi, 3 iulie, echipa a spus că o schimbare este iminentă, când a început o „reevaluare amănunțită a numelui echipei”, după săptămâni de discuții cu N.F.L. Nike s-a oprit din vânzarea echipamentului echipei, și Walmart, Target și Amazon – unii dintre cei mai mari distribuitori ai țării – au spus că se vor opri din a vinde marfa Washingtonului pe site-urile lor.
Boicotul a urmat după zeci de ani de presiune asupra echipei privind schimbarea numelui, pe care mulți oameni (și câteva dicționare) îl consideră a fi jignitor. În 1992, activiști nativ americani au început o campanie pentru a constrânge Oficiul pentru Brevete și Mărci Comerciale al Statelor Unite să anuleze marca „redskin” a echipei, o bătălie legală pe care Curtea Supremă a încheiat-o în 2017, constatând că Primul Amendament protejează chiar și mărci potențial defăimătoare.
În 2014, 50 de senatori ai Statelor Unite au trimis o scrisoare către N.F.L. îndemnând liga să intervină. Și, în toată țara, universități și școli au abandonat mascote și nume de echipe cu simboluri nativ americane.
Dar mai mult de 2200 de licee încă folosesc imagistică nativ americană în numele sau mascotele lor, potrivit unei baze de date privind numele de mascote.
În tot acest timp, Snyder, care a cumpărat echipa din Washington în 1999, a rămas de neclintit. „Nu vom schimba niciodată numele echipei” a spus el în 2013, o poziție pe care a menținut-o chiar și în fața reacțiilor din partea activiștilor, politicienilor și a unor fani.
Ce s-a schimbat în cele din urmă a fost, aparent, societatea americană în general. După moartea lui Floyd, a existat o reconsiderare pe scară largă a statuilor, steagurilor, simbolurilor și mascotelor care sunt considerate a fi rasiste sau a celebra istoria raisistă.
Acum, că echipa a renunțat la numele său actual, va trebui să găsească un înlocuitor, un proces care presupune navigarea mărcilor comerciale și a numeroaselor acorduri de licențiere cu parteneri și care poate dura ani întregi. Echipele vor, de asemenea, să folosească numele, logo-ul și chiar noi culori pentru a crea o nouă identitate, un proces care implică discuții cu sponsori, fani și alți constituenți.
Ed O’Hara, care concepe nume și logo-uri pentru echipe de mai mult de 30 de ani, a spus că renunțarea la numele existent ca prim pas îi va câștiga timp lui Snyder să găsească un înlocuitor. Culorile existente ale echipei sunt unice și puternice, a spus el. Un nume bun, totuși, ar trebui să aibă o conexiune clară cu mascota, să fie ușor de spus și să fie conectat la piața în care joacă echipa.
„Numele e cea mai dificilă parte,” a spus el. „Ai o singură șansă să îndrepți lucrurile pentru următorii 80 de ani.”
Articol original: Redskins to Drop Name, Yielding to Pressure From Sponsors and Activists
Traducerea a fost realizată pentru Marginalia de Iarina Albu, studentă la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj.