Un articol de Dan Levin, New York Times
În mijlocul unei contabilități naționale pe tema rasismului după moartea lui George Floyd, cel puțin douasprăzece universități au retras ofertele de intrare a unor viitori studenți.
Un elev, atlet de performanță, recrutat să joace fotbal american pentru Universitatea Cornell, nu va mai fi admis de universitate după ce o filmare Snapchat în care el a folosit o insultă rasială a devenit virală pe internet.
Universitatea Marquette a revocat oferta de admitere a unui student care era pe punctul de a începe primul an după ce acesta a făcut o postare pe Snapchat batjocorind moartea lui George Floyd.
Și un elev premiant admis de Universitatea din Florida este nevoit să își facă alte planuri pentru facultate după ce universitatea a aflat de o postare făcută pe Instagram în care ea a declarat ca este “cu siguranță” rasistă.
În mijlocul unei contabilități naționale asupra rasismul înrădăcinat și sistemic după moartea domnului Floyd în custodia poliției de Ziua Eroilor, cel puțin douasprăzece școli au retras oferte de admitere a unor viitori studenți pentru instanțe de rasism care au fost vehiculate online în mod extins, deseori după ce foști și actuali studenți revoltați au cerut o acțiune rapidă.
În această epocă digitală, când postările social media pot face un ricoșeu rapid peste internet la o viteză furioasă, mesajul din partea acestor universități către elevii/studenții care au fost depistați exprimând sentimente rasiste online este un necompromițător: Nu mai sunteți bineveniți aici.
Pe când școlile private nu sunt obligate să adere la Primul Amendament din Constituția Statelor Unite și protecția pe care o oferă libertății de exprimare, universitățile de stat, precum instituțiile guvernamentale, trebuie să gestioneze problema potențialelor consecințele legale legate de penalizarea studenților pentru limbaj rasist sau sexist, spune Clay Calvert, directorul Proiectului Marion B. Brechner pentru Primul Amendament la Universitatea din Florida.
Însă Primul Amendament nu garantează dreptul de a fi primit de o universitate de state cu un proces de admitere care consideră “persoana întreagă” dincolo de note, spune domnul Calvert.
“I-ar fi mai ușor unei universități publice să retragă o ofertă de admitere decât să exmatriculeze un student care merge la cursuri și spune ceva jignitor,” a spus el.
Când au fost confruntate cu filmări în care viitori studenți foloseau limbaj rasist postate recent online, Universitatea de Stat Louisiana și Universitatea de Stat Missouri au citat protecția exprimării libere în deciziile lor de a nu retrage admiterile, deși acei studenți s-au retras singuri din aceste universități.
“Ca universitate publică, suntem obligați din punct de vedere legal să susținem principiile exprimării libere întruchipate în Primul Amendament al Constituției,” a scris Cliff Smart, Președintele Universității de Stat Missouri, într-o declarație publică. “Filmarea – pe cât este ea de supărătoare, lipsită de sensibilitate și jignitoare – este protejată de Primul Amendament, precum este și limbajul în acele postări social media.”
Cel mai recent student care se confruntă cu astfel de consecințe este Nate Panza, de 18 ani, recrutat pentru fotbal american de Universitatea Cornell din Watchung, New Jersey, care a fost filmat folosind o insultă rasială intr-o filmare Snapchat la sfârșitul lunii iunie. “Stai, nu o poți pune pe aia,” spune el în acea filmare.
Filmarea s-a răspândit repede pe Twitter. Deși și-a cerut scuze, domnul Panza și-a pierdut locul în echipa de fotbal american în următoarea zi, scrie ziarul The Cornell Daily Sun. Dar această mișcare nu a reușit să înăbușească apelurile pentru revocarea ofertei sale de admitere, inclusiv într-o petiție online semnat de peste 400 de oameni.
Marți, ziarul studențesc a raportat faptul că domnul Panza nu va mai fi student la Cornell, deși motivul exact pentru acest lucru rămâne neclar.
Nu s-a putut intra în contact cu domnul Panza și o purtătoare de cuvânt a universității a refuzat să comenteze.
La un moment în care multe instituții americane și-au exprimat în mod vocal opoziția față de rasism, tăcerea Universității Cornell stă în contrast aparent de alte câteva universități, incluzând Universitatea Richmond, care a anunțat săptămâna trecută că a retras oferta de admitere a elevului care l-a filmat pe domnul Panza și care poate fi auzit folosind o jignire rasială, referindu-se la domnul Floyd.
Filmarea “nu reflectă valorile Universității sau angajamentul ei față de o comunitate înfloritoare și inclusivă,” scrie o declarație postată pe Twitter de universitate, care spune că acțiunile elevului au încălcat standardele de admitere.
În fața presiunii publice în urma întâmplărilor recente, multe alte universități acționează în moduri asemănătoare. La început de iunie, Universitatea Marquette, o universitate catolică privată în Milwaukee, a anunțat că a retras oferta de admitere și bursele sportive a unui student alb care a declarat pe Snapchat că “e ok să îngenunchiezi pe capul cuiva” pentru că unii oameni consideră că este acceptabil să îngenunchiezi în timpul imnului național.
Universitatea Xavier din Cincinnati a retras oferta de admitere a unui student atlet pentru tweeturi care includeau o jignire rasială și în care el îi numea pe protestatari “huligani”. Foști studenți au cerut să fie revizuită oferta lui de admitere.
În unele cazuri, ofertele de admitere retrase sunt rezultatul unor eforturi concentrate făcute de adolescenți care și-au folosit influența pe platforme de social media și au creat Google Spreadsheets pentru a aduna și a documenta comportament rasist și ofensiv cu screenshoturi, filmări și numele persoanelor implicate.
Pe unii elevi postările ofensive făcute pe social media i-au costat admiteri care au fost făcut cu mai mulți ani în urmă, cum a fost cazul lui Kyle Kashuv, supraviețuitorul a unui atac armat într-o şcoală din Parkland, Florida, care a devenit un apărător vocal al celui de-al Doilea Amandament și care a fost admis la Universitatea Harvard. În iunie al anului trecut, el a anunțat că Harvard i-a retras admiterea în urma unor discursuri peiorative și rasiste pe care le-a scris când avea 16 ani.
Recent, Liberty Woodley, de 17 ani, șefa de promoție a clasei sale dintr-un liceu în Cape Coral, Florida, acceptase o ofertă de studiu la Universitatea din Florida. Dar ea nu se va mai înscrie acolo în toamnă. Schimbarea subită a avut loc luna trecută, după ce o actriță a apelat la cei peste 500,000 de followeri pe care îi avea pe Twitter să îi trimită screenshoturi cu postări ofensive de pe social media, și una dintre postările vechi a domnișoarei Woodley a ieșit la suprafață.
“Încerc atât de tare să nu fiu o persoană rasistă, dar sunt cu siguranță, nu se poate nega,” scria titlul screenshotului, scris de domnișoara Woodley când avea 16 ani. În acea postare, a folosit limbaj peiorativ pentru a se referi la două eleve Negre din anul ei.
Domnișoara Woodley și parinții ei nu au putut fi contactați pentru comentarii, dar ea a spus într-un interviu cu ziarul The Gainseville Sun că își ceruse scuze și că a scris acea postare din furie la un moment când era hărțuită constant. Postarea a ieșit la suprafață anul trecut, ducând la amenințări cu moartea. “Nu sunt rasistă deloc, și nici nu sunt plină de ură,” a spus ea, raportează ziarul.
Steve Orlando, un purtător de cuvânt al Universității din Florida, a refuzat să comenteze despre domnișoara Woodley, citând reguli de confidențialitate, dar a spus că “există un student prospectiv care a făcut comentarii rasiste pe social media și acel student prospectiv nu va mai veni la Universitatea din Florida.”
Pe când reacția din partea universităților pare să fi crescut în mod semnificativ în săptămânile după uciderea domnului Floyd, nu se limitează doar la boboci. La început de iunie, un student la Universitatea Clemson a fost inclus într-un tabel online care lista informația personală a tinerilor care ar fi postat material rasist online.
“Twitter, fă ce faci tu mai bine,” a declarat un utilizator într-o postare care sublinia o fotografie în care studentul zâmbea stând langă un graffiti rasist, pe lângă un screenshot al profilului de Instagram al studentului și numărul de telefon a universității Clemson.
Când a fost întrebat dacă a fost luată vreo acțiune în legătură cu postarea, un purtător de cuvânt a spus miercuri că studentul “nu mai este înregistrat la Clemson”.
Articol original: Colleges Rescinding Admissions Offers as Racist Social Media Posts Emerge
Traducerea a fost realizată pentru Marginalia de Elena Niculescu