În urmă cu mai bine de două veacuri, părinții-fondatori ai Americii moderne dezbăteau intens avantajele și dezavantajele democrației.
Una dintre controversele ivite, încă de la începutul discuțiilor purtate în Convenția Constituțională din 1787, privea pericolul unei „tiranii a majorității“.
Este formula folosită pentru prima dată de John Adams, care avea să devină mai târziu cel de-al doilea președinte american. Dar aceasta se regăsește la tot pasul în corespondența purtată de autorii unei Constituții care a rezistat până astăzi.
James Madison evocă „violența facțiunii majoritare“ de a-și impune punctul de vedere în detrimentul minorității. La rândul său, Alexander Hamilton îi scrie lui Thomas Jefferson, exprimându-și temerea că o „democrație pură“ ar putea foarte ușor să aducă la putere un demagog.
Așa se explică de ce părinții-fondatori au decis ca președintele Statelor Unite să nu fie ales prin vot direct, ci prin intermediul unui sistem de electori. În fapt, ei nu aveau prea mare încredere că masele au întotdeauna dreptate.
Textul lui Sabin Orcan se poate citi, integral, pe siteul Newsweek, aici!