O democrație liberală înseamnă instituții cu rol de arbitru puternice, independente și echidistante, ale căror decizii, bune sau rele, trebuie respectate. Cea mai importantă instituție de acest gen este Curtea Constituțională. Arbitrul suprem.
Și în România deciziile Curții Constituționale trebuie respectate. Chiar dacă țara noastră nu este o democrație liberală matură, iar CCR este departe de a fi un model de independență și echidistanță. Membrii săi sunt numiți în continuare de politicieni, iar deciziile Curții s-au bătut de multe ori cap în cap, deoarece interesele politicienilor au fost divergente.
Cu toate acestea, președintele Klaus Iohannis avea foarte puține argumente să refuze revocarea Laurei Codruța Kovesi din fruntea DNA. Un președinte este, prin Constituție, garantul bunei funcționări a instituțiilor statului. Inclusiv a Curții Constituționale. Nu poate garanta buna funcționare a acestor instituții dacă nu le respectă deciziile.
În plus, scandalurile din ultima vreme în care a fost prinsă șefa DNA (vizite prin sufrageriile politicienilor, în pline alegeri prezidențiale; protocoale secrete cu servicii de informații, ilegale și abuzive din perspectiva drepturilor și libertăților individuale; achitări pe bandă rulantă etc.) au transformat-o pe Kovesi într-o vulnerabilitate a luptei antiorupție, în ciuda succeselor înregistrate în prima parte a mandatului său. De altfel, se poate lesne observa că ritmul în care DNA a trimis în judecată dosare de mare corupție a încetinit destul de mult în ultimul an.
Textul integral poate fi citit pe siteul revistei NEWSWEEK, aici!