Alexandru Gussi publică, în revista 22, o analiză foarte interesantă și lucidă care pune în discuție o problemă esențială legată de eventualitatea schimbării raporturilor de forță de pe scena politică românească.
Titlul acesteia: Pregătește cineva momentul post-Dragnea?
”Deocamdată, soluțiile post-Dragnea nu se află la vedere, ceea ce ne face să credem că ele nu există. Poate există iluzia că puterea poate cădea de la sine în mâinile opoziției. Sau se așteaptă ca actuala putere să rezolve problemele penale ale întregii clase politice. Acest ultim răspuns ar da o explicație pe cât de dramatică, pe atât de logică continuării actualului uriaș malpraxis instituțional în care PSD are principala vină, dar această vină nu e exclusivă.
Gravitatea situației actuale e amplificată de evidenta lipsă a unei alternative articulate. Ce înțelegem prin alternativă? Oricum, ceva mai mult decât niște personaje dispuse să preia guvernarea. Ceva mai mult decât un simplu discurs de sancționare a erorilor puterii. Deocamdată, acestea se încăpățânează să nu apară. Nici o tentativă serioasă de unificare a opoziției, aici partidul prezidențial are principala răspundere, nici o poziționare clară pe temele care se vor pune din prima secundă a unei ipotetice preluări a guvernării: ce taxe vor trebui crescute? Ce cheltuieli trebuie tăiate? Ce trebuie reformat și cu ce cost? Pe scurt, cei care combat populismul PSD nu au un veritabil program antipopulist.”