• Acasa
  • Despre Marginalia
  • Contributori
  • Redactia
  • Biografii fondatori
[ Marginalia ] etc.
[ Marginalia ] etc.
  • Acasa
  • Despre Marginalia
  • Contributori
  • Redactia
  • Biografii fondatori
comments Share
You are reading
O nota importanta pentru autorii Marginalia si nu doar pentru ei
O nota importanta pentru autorii Marginalia si nu doar pentru ei
Home
Focus

O nota importanta pentru autorii Marginalia si nu doar pentru ei

May 10th, 2018 [ Dragoș Paul Aligică ] [ Dragoș Paul Aligică ] Focus comments

Partajează pe retelele sociale

Facebook Twitter Google+ LinkedIn WhatsApp

Puteti posta absolut orice: comentarii, articole, articole noi, originale, sau mai vechi, linkuri, note si observatii, recomandari de lectura, de vizionare, de auditie, anunturi, invitatii, polemici etc. NU exista asteptare de excusivitate. Nu exista conflict sau competitie cu alte locuri sau platforme pe care publicati. Dati link acolo si promovati materialul aici. Sau invers.
Pe de alta parte, daca aveti un articol sau un comentariu mai important, ideal ar fi ca in timp acest loc sa devina una dintre principalele plaforme publicistice in limba romana. Experienta pe care o am din anii de inceput ai Contributors imi spune ca e foarte posibil ca Marginalia sa capete acest statut.

Dar Marginalia poate sa fie mult mai mult decat un Contributors pe steroizi, tocmai prin libertatea si dinamica si varietatea pe care ar putea sa o capete. In acest sens, nici nu va fi un competitor al revistelor si platformelor deja stabilite. Nu e o revista, nu are rubrici fixe (poate va avea niste categorii cand vom avea in alt site mai sofisticat), nu se vrea nimic din formulele deja consacrate fie in vechea presa fie in cea noua. Marginalia se vrea un spatiu comun, o resursa creata si mentinuta prin actiune comuna in sensul tehnic  al termenului. Se vrea, intr-un anumit sens, un club virtual.

Este un clearing house de idei si comentarii si note si luari de pozitie si recomandari etc (un hub, o placa turnanta) al unui grup care graviteaza in jurul a doua coordonate: standardele intelectuale si publicistica in limba romana. Si care are o neadecvare cu situatia in care au ajuns spatiul public romanesc si mass media romanesti si ii pasa de viitorul limbii, culturii si traditiei intelectuale-academic-publicistice romanesti.

Marginalia nu este ideologica. Nu exista asteptari de aliniere la in curent sau altul. Pe de alta parte, nu e apolitica. Din nou: libertatea fiecaruia. Marginalia NU va scrie petitii, nu se va prezenta ca entitate omogena, nu va lua pozitii. Dar autorii ei pot lua ce pozitii vor aici, pot da ce linkuri vor, inteles fiind ca ceea ce fac ar putea genera reactii de la alti autori. Dar e un spatiu liber, necenzurat, in care totul se bazeaza pe regulile nescrise ale bunului simt si civilizatiei.

La inceput NU vom avea deschise comentariile. In timp, presupunand ca lucrurile se leaga, le vom deschide.

Ce fel de public cauta Marginalia: Nu pe cel de masa. Cum ajunge la el: vom face tot ce putem sa punem pe picioare un mecanism de promovare dar pana la urma depinde de public daca e sau nu interesat. Vom afla curand daca ne cauta si daca ne gaseste si ce face cand ne gaseste. Daca oamenii sunt multumiti cu actuala oferta din spatiul public si nu au nevoie de Marginalia, asta e. Am invatat ceva pretios. Simplu si fara complicatii inchidem pravalia. Cu lectia ca stratul social care in mod normal era in trecut publicul acestui tip de intreprindere s-a erodat pana la punctul in care nu se face sa ne mai pierdem vremea in iluzia ca un asemenea public are relavanta si tractiune. Am scapat de o iluzie.

Daca stratul social reprezentat de acest public exista insa, dupa ce perioada de asezare va trece si filtrele vor fi setate, deschiderea comentariilor si introducerea publicului in arena alaturi de autori va crea cu adevarat o experienta care va depasi absolut orice poate oferi facebook sau alte arene de acest fel.

Ce altceva vrem sa mai facem aici: sa dam in semnal de calitate si profesionism. Sunt si vor fi si alte platforme si grupuri de calitate si de profesionisti in jur, ii vom recunoaste ca atare si sustine fara rezerve. Dar Marginalia isi propune in acelasi timp sa isi construiasca propriul brand de excelenta.

Cam asta e tot. Nu stiu ce ar mai fi de zis. Evident e un experiment. Poate esua. Dar si in esec vom invata ceva foarte pretios, asa cum ziceam:

  1. Daca pica din cauza autorilor: autorii pur si simplu nu participa, sau nu il gasesc suficient de interesant, sau ideea de actiune si prezenta colectiva intr-un mediu ostil valorilor si standardelor, pentru a le reprezenta si promova si a se promova pe ei insisi in acest fel, nu ii motiveaza suficient ca sa dea o sansa strategiei colective si o prefera in continuare pe cea individuala. E un scenariu plauzibil. Atunci asta e: Vom lua act si nu ne vom mai amagi niciodata in viitor ca aceasta formula este viabila.
  2. Daca pica din cauza faptului ca la acest efort colectiv al clasei intelectuale si publicistice, clasa antreprenoriala, capitalista si corporata nu raspunde prin sustinere, din nou luam act si am invatat ceva. Ca nu ai cu cine. Vom lua act si nu ne vom mai amagi niciodata in viitor ca aceasta formula este viabila. Si de asemenea vom lua act ca viitorul culturii si spatiului de limba romana este kaput. Nu exista viitor pentru o cultura si o civilizatie in momentul in care clasa intelectuala si cea antreprenoriala nu se afla in simbioza si cooperare in jurul unor proiecte culturale, intelectuale, educationale. Romania va fi tara investiilor in terenuri de fotbal, gazon, tricouri, transmisiuni in direct si super-goluri si super-campionate cu super-bere la oferta si asa va intra in istorie la categoria mortua est.
  3. Daca pica din cauza faptului ca la acest efort colectiv nu se gaseste un public care sa rezoneze si raspunda (deja am notat cazul asta mai sus) iarasi am invata ceva. Nu are rost sa ne mai rupem in figuri pe aici. Are rost sa mai scrii? Da. Pentru tine si cercul tau rastrans dar nu pentru public. Ce ai avea de scris pentru public? Reclame, scheciuri vesele ca sa se distreze (“super-distractia poate incepe”), lozici electorale si indemnuri la mobilizare politica din partea unora sau altora….

In sfarsit un cuvant despre rolul meu. Speranta mea este ca in cursul actualei sederi in tara voi reusi sa rezolv atat problemele tehnice cat si pe cele manageriale ale platformei. Odata aceste doua chestii rezolvate, structura de guvernanta ce va intretine logistic, fizic si adminsitrativ spatiul, va prelua controlul. Daca formula va merge, va merge in mod spontan si natural, nu va fi nevoie de un consiliu de ministri sau un tar pentru asta.  Daca merge si se leaga, voi deveni simplu membru ca toti ceilalti autori. Daca nu merge, imi voi insusi si eu ca toata lumea, lectiile de mai sus.

 

Partajează pe retelele sociale

Facebook Twitter Google+ LinkedIn WhatsApp
Next article Dor de politică
Previous article Dana Jalobeanu
[ Dragoș Paul Aligică ]

[ Dragoș Paul Aligică ]

DRAGOS PAUL ALIGICĂ - publicist roman avand afilieri academice la Universitatea din Bucuresti in Romania si George Mason University in SUA. Mai multe despre el la: www.aligica.com

Related Posts

O teorie: Pana sa-i mintim si manipulam pe altii, ne auto-mintim si auto-manipulam...
January 25th, 2021

O teorie: Pana sa-i mintim si manipulam pe altii, ne auto-mintim si auto-manipulam...

Petiție la Harvard pentru anularea diplomelor unor absolvenți simpatizanți ai administrației Trump
January 19th, 2021

Petiție la Harvard pentru anularea diplomelor unor absolvenți simpatizanți ai administrației Trump

Dragos Paul Aligica: Una dintre cele mai ciudate evoluții in spațiul dezbaterii publice de limba română
December 27th, 2020

Dragos Paul Aligica: Una dintre cele mai ciudate evoluții in spațiul dezbaterii publice de limba română

Facebook Comments

Fluxul Marginalia
Persistența scolasticii Cultură

Persistența scolasticii

Jan 26th, 2021
Fragment din Immanuel Kant, „Spre pacea eternă. Un proiect filosofic” Uncategorized

Fragment din Immanuel Kant, „Spre pacea eternă. Un proiect filosofic”

Jan 26th, 2021
Ortodoxia ca factor geopolitic în contextul provocărilor modernității Cultură

Ortodoxia ca factor geopolitic în contextul provocărilor modernității

Jan 26th, 2021
Cristian Pătrășconiu. 33 de motive pentru a (re) citi Omul recent Cultura

Cristian Pătrășconiu. 33 de motive pentru a (re) citi Omul recent

Jan 26th, 2021
Lupta pana la capat: Te astepti sa fie vorba de unitati de elita. Nu este adevarat... Istorie

Lupta pana la capat: Te astepti sa fie vorba de unitati de elita. Nu este adevarat...

Jan 26th, 2021
Bogdan Glăvan. Frica este irațională Debate

Bogdan Glăvan. Frica este irațională

Jan 25th, 2021
Virgil Iordache. Fapte în Adevăr. Note de lectură la ”Maladia ideologiei şi terapia Adevărului” Debate

Virgil Iordache. Fapte în Adevăr. Note de lectură la ”Maladia ideologiei şi terapia Adevărului”

Jan 25th, 2021
Pe Disney+, copiii nu mai pot urmări „Peter Pan” sau „Pisicile aristocrate” pentru a nu se expune „modurilor de reprezentare învechite sau peiorative ale minorităților” Cultură

Pe Disney+, copiii nu mai pot urmări „Peter Pan” sau „Pisicile aristocrate” pentru a nu se expune „modurilor de reprezentare învechite sau peiorative ale minorităților”

Jan 25th, 2021
Ne distruge tehnologia din ziua de azi memoria? Debate

Ne distruge tehnologia din ziua de azi memoria?

Jan 25th, 2021
Alexandru Călinescu: Artele la control Cultură

Alexandru Călinescu: Artele la control

Jan 25th, 2021
Pe marginea unei provocări formulate de domnul Teodor Baconschi. Este teoria critică calea României către tradiția occidentală? Debate

Pe marginea unei provocări formulate de domnul Teodor Baconschi. Este teoria critică calea României către tradiția occidentală?

Jan 25th, 2021
O teorie: Pana sa-i mintim si manipulam pe altii, ne auto-mintim si auto-manipulam... Focus

O teorie: Pana sa-i mintim si manipulam pe altii, ne auto-mintim si auto-manipulam...

Jan 25th, 2021
Câteva fragmente din „Teoria râsului”, de Henri Bergson Filozofie

Câteva fragmente din „Teoria râsului”, de Henri Bergson

Jan 24th, 2021
„Middlemarch” & raţiunile inimii Cultură

„Middlemarch” & raţiunile inimii

Jan 24th, 2021
Despre schimbare doar de dragul schimbării Educație

Despre schimbare doar de dragul schimbării

Jan 24th, 2021
Cosmin Lotreanu. Jacques Chirac/Alain Juppé. Patru decenii de loialitate. Partea II Debate

Cosmin Lotreanu. Jacques Chirac/Alain Juppé. Patru decenii de loialitate. Partea II

Jan 24th, 2021
Daniel Uncu. Până când vom rezista ? Debate

Daniel Uncu. Până când vom rezista ?

Jan 24th, 2021
D. P. Aligica: Neototalitarianismul contemporan vizeaza libertatea de expresie; in absenta ei, votarea nu-i incurca si va fi mentinuta... Filozofie politică

D. P. Aligica: Neototalitarianismul contemporan vizeaza libertatea de expresie; in absenta ei, votarea nu-i incurca si va fi mentinuta...

Jan 24th, 2021
Christina Zarifopol-Illias: Alte povesti ale doamnelor si domnilor din Bucuresti: "Strada Palade 23" Societate

Christina Zarifopol-Illias: Alte povesti ale doamnelor si domnilor din Bucuresti: "Strada Palade 23"

Jan 23rd, 2021
Cetățeanul dependent Societate

Cetățeanul dependent

Jan 23rd, 2021
Câteva intuiții matematice pentru noțiuni teologice (partea I) Cultură

Câteva intuiții matematice pentru noțiuni teologice (partea I)

Jan 23rd, 2021
C. A. Rosetti: A cugeta este a urzi. Ca sa fiu urzitor trebuie sa fiu liber.... Istoria ideilor

C. A. Rosetti: A cugeta este a urzi. Ca sa fiu urzitor trebuie sa fiu liber....

Jan 23rd, 2021
I. D. Sîrbu: Pe pielea lor se va vedea cat de lasi, milogi, concesivi si tradatori pot sa fie fiii liberalismului si nepotii declaratiei drepturilor omului... Literatură

I. D. Sîrbu: Pe pielea lor se va vedea cat de lasi, milogi, concesivi si tradatori pot sa fie fiii liberalismului si nepotii declaratiei drepturilor omului...

Jan 23rd, 2021
Calea mai puțin bătătorită a lui Clarence Thomas Politică

Calea mai puțin bătătorită a lui Clarence Thomas

Jan 22nd, 2021
Florin Cojocariu: Ce se întâmplă acum in SUA e cu totul ieșit din comun Politică

Florin Cojocariu: Ce se întâmplă acum in SUA e cu totul ieșit din comun

Jan 22nd, 2021
Czesław Miłosz: „Ținutul Ulro”. Fragmente Cultură

Czesław Miłosz: „Ținutul Ulro”. Fragmente

Jan 22nd, 2021
„Civilizația” lui Kenneth Clark după 50 de ani Cultură

„Civilizația” lui Kenneth Clark după 50 de ani

Jan 22nd, 2021
Episcopul Ignatie al Hușilor. O mică persiflare (conservatoare) Opinii

Episcopul Ignatie al Hușilor. O mică persiflare (conservatoare)

Jan 22nd, 2021
Bogdan Călinescu. A gândi liber Debate

Bogdan Călinescu. A gândi liber

Jan 22nd, 2021
O imagine. Două coloane. Despre violențele din Statele Unite Politică

O imagine. Două coloane. Despre violențele din Statele Unite

Jan 22nd, 2021
Silviu Man. TEHNOCALIPSA DUPĂ ELON ŞI ALTE CÂTEVA PROFEŢII „SECULARE” ALTFEL

Silviu Man. TEHNOCALIPSA DUPĂ ELON ŞI ALTE CÂTEVA PROFEŢII „SECULARE”

Jan 22nd, 2021
P. J. Proudhon: A fi guvernat ALTFEL

P. J. Proudhon: A fi guvernat

Jan 22nd, 2021
Dragos Paul Aligica. Noi nu am avut de ales: A fost simplu. Generatia urmatoare insa are... Educație

Dragos Paul Aligica. Noi nu am avut de ales: A fost simplu. Generatia urmatoare insa are...

Jan 22nd, 2021
Rețeaua – cea mai recentă utopie Debate

Rețeaua – cea mai recentă utopie

Jan 21st, 2021
Boemul și revoluționarul Cultură

Boemul și revoluționarul

Jan 21st, 2021
Alexandru Lăzescu. Riscuri și costuri pandemice Opinii

Alexandru Lăzescu. Riscuri și costuri pandemice

Jan 21st, 2021
Bogdan Călinescu. Despre Trump, cu luciditate și obiectivitate Opinii

Bogdan Călinescu. Despre Trump, cu luciditate și obiectivitate

Jan 21st, 2021
Melania Cincea. Dandy mârâind la „câinele alfa” Opinii

Melania Cincea. Dandy mârâind la „câinele alfa”

Jan 21st, 2021
Marcela Țușcă: "Aici prezintă Domnul Țușcă Petrică" Istorie

Marcela Țușcă: "Aici prezintă Domnul Țușcă Petrică"

Jan 21st, 2021
Dragoș Paul Aligică: Si astfel vom avea din nou două categorii, două clase, două tipuri umane... Cultură

Dragoș Paul Aligică: Si astfel vom avea din nou două categorii, două clase, două tipuri umane...

Jan 21st, 2021
Tanarul Eliade: o excursie de grup absolut -dar absolut- memorabila! Istoria ideilor

Tanarul Eliade: o excursie de grup absolut -dar absolut- memorabila!

Jan 21st, 2021
O scrisoare de la Ion D. Sîrbu către Liviu Rusu Cultura

O scrisoare de la Ion D. Sîrbu către Liviu Rusu

Jan 20th, 2021
  • Despre Marginalia etc.
  • Contact
  • Back to top
© Marginalia 2018. Toate drepturile rezervate.
Website realizat de Marginalia.