Puteti posta absolut orice: comentarii, articole, articole noi, originale, sau mai vechi, linkuri, note si observatii, recomandari de lectura, de vizionare, de auditie, anunturi, invitatii, polemici etc. NU exista asteptare de excusivitate. Nu exista conflict sau competitie cu alte locuri sau platforme pe care publicati. Dati link acolo si promovati materialul aici. Sau invers.
Pe de alta parte, daca aveti un articol sau un comentariu mai important, ideal ar fi ca in timp acest loc sa devina una dintre principalele plaforme publicistice in limba romana. Experienta pe care o am din anii de inceput ai Contributors imi spune ca e foarte posibil ca Marginalia sa capete acest statut.
Dar Marginalia poate sa fie mult mai mult decat un Contributors pe steroizi, tocmai prin libertatea si dinamica si varietatea pe care ar putea sa o capete. In acest sens, nici nu va fi un competitor al revistelor si platformelor deja stabilite. Nu e o revista, nu are rubrici fixe (poate va avea niste categorii cand vom avea in alt site mai sofisticat), nu se vrea nimic din formulele deja consacrate fie in vechea presa fie in cea noua. Marginalia se vrea un spatiu comun, o resursa creata si mentinuta prin actiune comuna in sensul tehnic al termenului. Se vrea, intr-un anumit sens, un club virtual.
Este un clearing house de idei si comentarii si note si luari de pozitie si recomandari etc (un hub, o placa turnanta) al unui grup care graviteaza in jurul a doua coordonate: standardele intelectuale si publicistica in limba romana. Si care are o neadecvare cu situatia in care au ajuns spatiul public romanesc si mass media romanesti si ii pasa de viitorul limbii, culturii si traditiei intelectuale-academic-publicistice romanesti.
Marginalia nu este ideologica. Nu exista asteptari de aliniere la in curent sau altul. Pe de alta parte, nu e apolitica. Din nou: libertatea fiecaruia. Marginalia NU va scrie petitii, nu se va prezenta ca entitate omogena, nu va lua pozitii. Dar autorii ei pot lua ce pozitii vor aici, pot da ce linkuri vor, inteles fiind ca ceea ce fac ar putea genera reactii de la alti autori. Dar e un spatiu liber, necenzurat, in care totul se bazeaza pe regulile nescrise ale bunului simt si civilizatiei.
La inceput NU vom avea deschise comentariile. In timp, presupunand ca lucrurile se leaga, le vom deschide.
Ce fel de public cauta Marginalia: Nu pe cel de masa. Cum ajunge la el: vom face tot ce putem sa punem pe picioare un mecanism de promovare dar pana la urma depinde de public daca e sau nu interesat. Vom afla curand daca ne cauta si daca ne gaseste si ce face cand ne gaseste. Daca oamenii sunt multumiti cu actuala oferta din spatiul public si nu au nevoie de Marginalia, asta e. Am invatat ceva pretios. Simplu si fara complicatii inchidem pravalia. Cu lectia ca stratul social care in mod normal era in trecut publicul acestui tip de intreprindere s-a erodat pana la punctul in care nu se face sa ne mai pierdem vremea in iluzia ca un asemenea public are relavanta si tractiune. Am scapat de o iluzie.
Daca stratul social reprezentat de acest public exista insa, dupa ce perioada de asezare va trece si filtrele vor fi setate, deschiderea comentariilor si introducerea publicului in arena alaturi de autori va crea cu adevarat o experienta care va depasi absolut orice poate oferi facebook sau alte arene de acest fel.
Ce altceva vrem sa mai facem aici: sa dam in semnal de calitate si profesionism. Sunt si vor fi si alte platforme si grupuri de calitate si de profesionisti in jur, ii vom recunoaste ca atare si sustine fara rezerve. Dar Marginalia isi propune in acelasi timp sa isi construiasca propriul brand de excelenta.
Cam asta e tot. Nu stiu ce ar mai fi de zis. Evident e un experiment. Poate esua. Dar si in esec vom invata ceva foarte pretios, asa cum ziceam:
- Daca pica din cauza autorilor: autorii pur si simplu nu participa, sau nu il gasesc suficient de interesant, sau ideea de actiune si prezenta colectiva intr-un mediu ostil valorilor si standardelor, pentru a le reprezenta si promova si a se promova pe ei insisi in acest fel, nu ii motiveaza suficient ca sa dea o sansa strategiei colective si o prefera in continuare pe cea individuala. E un scenariu plauzibil. Atunci asta e: Vom lua act si nu ne vom mai amagi niciodata in viitor ca aceasta formula este viabila.
- Daca pica din cauza faptului ca la acest efort colectiv al clasei intelectuale si publicistice, clasa antreprenoriala, capitalista si corporata nu raspunde prin sustinere, din nou luam act si am invatat ceva. Ca nu ai cu cine. Vom lua act si nu ne vom mai amagi niciodata in viitor ca aceasta formula este viabila. Si de asemenea vom lua act ca viitorul culturii si spatiului de limba romana este kaput. Nu exista viitor pentru o cultura si o civilizatie in momentul in care clasa intelectuala si cea antreprenoriala nu se afla in simbioza si cooperare in jurul unor proiecte culturale, intelectuale, educationale. Romania va fi tara investiilor in terenuri de fotbal, gazon, tricouri, transmisiuni in direct si super-goluri si super-campionate cu super-bere la oferta si asa va intra in istorie la categoria mortua est.
- Daca pica din cauza faptului ca la acest efort colectiv nu se gaseste un public care sa rezoneze si raspunda (deja am notat cazul asta mai sus) iarasi am invata ceva. Nu are rost sa ne mai rupem in figuri pe aici. Are rost sa mai scrii? Da. Pentru tine si cercul tau rastrans dar nu pentru public. Ce ai avea de scris pentru public? Reclame, scheciuri vesele ca sa se distreze (“super-distractia poate incepe”), lozici electorale si indemnuri la mobilizare politica din partea unora sau altora….
In sfarsit un cuvant despre rolul meu. Speranta mea este ca in cursul actualei sederi in tara voi reusi sa rezolv atat problemele tehnice cat si pe cele manageriale ale platformei. Odata aceste doua chestii rezolvate, structura de guvernanta ce va intretine logistic, fizic si adminsitrativ spatiul, va prelua controlul. Daca formula va merge, va merge in mod spontan si natural, nu va fi nevoie de un consiliu de ministri sau un tar pentru asta. Daca merge si se leaga, voi deveni simplu membru ca toti ceilalti autori. Daca nu merge, imi voi insusi si eu ca toata lumea, lectiile de mai sus.