Universitatea din Leicester nu îl va mai include în cursuri pe marele poet și autor medieval englez Geoffrey Chaucer (cunoscut drept „părintele poeziei engleze” – n.tr.), în favoarea modulelor despre rasă și sexualitate, conform unor noi propuneri de modificare a materiei de studiu, se arată într-un articol publicat de The Sydney Morning Herald.
Conducerea executivă a transmis Departamentului de [limbă și literatură] engleză că trebuie să renunțe la cursurile bazate pe canonul literar clasic pentru a le înlocui cu module pe care „studenții le așteaptă” în noile planuri de învățământ, aflare acum în dezbatere.
Texte fundamentale precum „Povestirile din Canterbury” (The Canterbury Tales) și poemul epic anglo-saxon Beowulf nu vor mai fi predate, existând propuneri de renunțare la literatura medievală. În schimb, Departamentul de engleză va fi reorientat spre a renunța la secole întregi din canonul literaturii engleze și a oferi un curriculum „decolonizat”, dedicat diversității.
Profesorilor care se confruntă acum cu disponibilizarea locurilor de muncă li s-a transmis prin e-mail: „Scopul propunerilor noastre este de a oferi o serie de programe de licență care conțin module (cursuri) pe care studenții le așteaptă de la un program de studii englezesc.”
Noile planuri de învățământ descrise drept „extraordinar de inovative” vor acoperi: „o istorie cronologică a literaturii, o selecție de module despre rasă, etnicitate, sexualitate și diversitate, un curriculum decolonizat și noi module despre angajabilitate.”
Cadrelor didactice li s-a mai transmis că, „pentru a fi realizată schimbarea”, conducerea universității a planificat să oprească toate cursurile de limbă și literatură engleză, să înceteze a mai preda literatura medievală și să reducă oferirea de cărți din literatura modernă timpurie.
În ciuda poziției lui Chaucer de „părinte al literaturii engleze”, el nu va mai fi predat dacă planurile aflate acum în dezbatere vor fi aprobate.
Cei din conducere vor opri toate prelegerile și seminarele axate pe textele esențiale pentru dezvoltarea limbii engleze, inclusiv poemul epic medieval timpuriu Beowulf sau opera Sir Gawain and the Green Knight.
„Moartea lui Arthur” (Le Morte D’Arthur) a lui Sir Thomas Malory, saga-urile vikinge și toate operele scrise înainte de 1500 vor fi de asemenea elimitate din programă (syllabus).
Potrivit profesorilor îngrijorați de noile schimbări, reducerea volumului de literatură modernă timpurie engleză ar putea duce la omiterea unor opere precum Paradise Lost a lui John Milton, iar orele despre Christopher Marlowe și John Donne ar putea fi reduse.
Universitatea din Leicester a declarat că va continua predarea operelor lui William Shakespeare.
Personalul academic a fost anunțat despre schimbări și despre disponibilizări în data de 18 ianuarie a.c., 60 de posturi academice fiind sub amenințarea de a fi eliminate.
Planurile de restructurare au fost anunțate din 2020, conducerea urmărind să se asigure de faptul că programa cursurilor este „sustenabilă” pentru următorul deceniu în vederea atragerii de studenți.
Președintele și vice-cancelarul prof. Nishan Canagarajah a declarat că schimbarea planurilor de învățământ a fost o parte dintr-o strategie pe termen lung ca universitatea să fie „competititvă la nivel global”, adăugând că „pentru a realiza acest lucru, s-ar putea să trebuiască să încetăm activitatea într-un număr limitat de domenii de studiu”.
În timp ce aproape o mie de ani de limbă și literatură engleză vor fi eliminați din programa academică, universitatea a promis că studenții vor primi în continuare o educație comprehensivă.
Un purtător de cuvânt al universității a declarat: „În prezent luăm în considerare unele modificări propuse la programul nostru de studii de [limbă și literatură] engleză și ne consultăm cu personalul în cadrul acestor dezbateri. Ne-am asumat susținerea unui viitor sustenabil al predării limbii și literaturii engleze și vom continua să lucrăm cu personalul nostru și cu studenții noștri pentru a realiza acest deziderat.”
Articol original: Chaucer to be scrapped as British university ‘decolonises’ curriculum