• Acasa
  • Despre Marginalia
  • Contributori
  • Redactia
  • Biografii fondatori
[ Marginalia ] etc.
[ Marginalia ] etc.
  • Acasa
  • Despre Marginalia
  • Contributori
  • Redactia
  • Biografii fondatori
comments Share
You are reading
Adrian Miroiu. Oameni și proceduri
Adrian Miroiu. Oameni și proceduri
Home
Uncategorized

Adrian Miroiu. Oameni și proceduri

August 31st, 2018 [ Adrian Miroiu ] [ Adrian Miroiu ] Opinii, Uncategorized comments

Partajează pe retelele sociale

Facebook Twitter Google+ LinkedIn WhatsApp

Într-o instituție a statului precum Guvernul, luarea deciziilor (de pildă, adoptarea unei ordonanțe de urgență sau a unei hotărâri de guvern) trebuie să se facă potrivit unor norme, proceduri. Altminteri apar pericole: ordonanța de urgență poate fi în conflict cu Constituția ori cu alte legi, care sunt de asemenea în vigoare, sau hotărârea de guvern e în conflict cu o lege etc.; ca să nu mai vorbim de pericolul reglementării multiple, ori de cel al calității precare a actului normativ, ori de arbitrariul care îl poate însoți. Numai că acest norme, proceduri deranjează uneori, mai cu seamă când exisă interese ca un act normativ să fie promovat, dar ceva e în neregulă cu el și pe undeva, prin vreun minister, sau chiar în Secretariatul General al Guvernului, acesta nu primește avizele necesare.

Cine blochează? – de obicei nu miniștrii, nici măcar secretarii de stat (cu toții oameni politici), ci funcționarii din ministere; adică cei care totuși au expertiza mai adâncă pe acea temă și știu cam toate constrângerile care trebuie respectate, care provin din cadrul legal existent și din direcțiile strategice asumate de statul român. Funcționari care, de asemenea, știu că își asumă răspunderea semnăturii lor. Ei fie nu își dau acordul, fie chiar mai mult argumentează (în scris) de ce nu pot face așa ceva. Uneori politicienii nu se încurcă în asemenea amănunte. Așa a făcut Sevil Shhaideh în cazul Belina; și, se vorbește azi cu obstinație, nu ar trebui ca guvernul Dăncilă să se împiedice de vreun funcționar prea scrupulos și legalist și să să nu promoveze așa de discutata (și de dorita de mulți din PSD, în frunte cu L. Dragnea) ordonanță privind amnistia și grațierea.

Or, politicienii aflați la putere – spre deosebire de muritorii de rând – au la dispoziție un instrument specific: ei pot să înlăture piedicile din calea voinței lor pur și simplu prin schimbarea acestor proceduri. În czul de față, e vorba de un Regulament, adoptat și modificat în mai multe rânduri de Guvern, din 2005 (când a fost adoptată HG 775) până în 2009 (HG 561) și care fusese menit să modernizeze funcționarea administrației centrale și să compatibilizeze acțiunile ei cu cele europene. Regulamentul acesta impunea ordine în modul în care – la nivelul administrației locale (din păcate, nu și la cel al administrației locale) – se adoptă actele normative, începând cu ordonanțele de urgență și mergând până la ordinele de ministru. În plus, Regulamentul avea mare merit că introducea în modul de funcționare a administrației românești ideea de politici publice și indica felul în care acestea se elaborează, se adoptă, se implementează și, în sfârșit, sunt evaluate.

Una dintre cerințele incluse în Regulament – și care, la momentul respectiv, nu a stârnit obiecții, fiindcă era tacit acceptată de toți actorii implicați (atât politicieni cât și funcționarii din administrația centrală) – era aceea că adoptarea unui act normativ, care va afecta mulți membri ai societății, presupune luarea în considerare a tuturor factorilor relevanți. De aceea, a fost admisă ca de bun simț și nechestionabilă ideea ca actul normativ să fie analizat în toate ministerele relevante, să fie cântărite toate aspectele legate de el, de la cele conceptuale la cele care privesc obiectivele sociale și economice, la cele juridice și la cele financiare. Aceste cerințe au condus la ideea că, de pildă în cazul unei ordonanțe sau a unei hotărâri de guvern, este necesar acordul conform al ministerelor.

Așa ceva nu se poate! – s-au revoltat șefii coaliției care ne guvernează acum. Pentru ei istoria oricum nu contează; nu contează că aceste cerințe țin de funcționarea democratică a unui stat european; nu contează că e vorba de cerințe raționale în funcționarea oricărei administrațiiele. Și probabil nu doar că pentru ei nu contează aceste lucruri, dar nici măcar nu au habar că ele există. Pentru ei problema pare să se pună într-un cu totul alt fel: cum să aibă un cuvânt de spus, alături de noi, cei care am primit votul popular, și cei care nu au fost votați? (Funcționarii publici, adică.) Vrem să rămânem conduși de ”statul paralel”!?

În spațiul public au apărut informații după care acest Regulament (în forma lui actuală, cuprinsă în 561/2009) urmează să fie modificat în mod radical în curând de guvern. În ce sens? Cea mai important schimbare ar fi eliminarea acordului conform al ministerelor în adoptarea diverselor documente de politici publice. Circuitul de până acum al acestor documente ar urma să fie modificat, încât doar secretariatul general al guvernului să fie implicat.

Ce ar însemna schimbarea ori abrogarea acestor proceduri? Cel puțin trei lucruri. Primul: am avea o centralizare grotească, greu de imaginat (și greu de gestionat!); ne-am îndepărta astfel de cadrul unei administrații moderne și am pune în loc arbitrariul. Al doilea: s-ar deschide calea abuzurilor și a dominației dictatoriale a politicului. Căci miniștrii vor putea să ia în considerare avizele doar când și cum vor dori ei. Dar, în al treilea rând – aici vedem mârșăvia și ipocrizia în întreaga lor măreție – se va putea spune că astfel a fost tăiat unul dintre capetele ”statului paralel” (adică, se va putea trece oricând și oricum peste capul funcționarilor corecți din adminstrație).

E puțin să spun că vor veni zile grele; căci nu e vorba doar de ordonanța de amnistie și grațiere atât de dorită de șeful PSD, care ar putea astfel să fie adoptată după voia dnei Dăncilă, ci de toate celelalte documente pe care în viitor le va adopta guvernul. Daunele care ar apărea dacă se ajunge la astfel de schimbări vor fi atât de catastrofale încât de pe acum am putea spune că sunt incomensurabile și inimaginabil de greu de îndreptat apoi.

  • Tags
  • oameni
  • proceduri
  • reguă
  • Regulament

Partajează pe retelele sociale

Facebook Twitter Google+ LinkedIn WhatsApp
Next article Tudorel Urian. Jocul pervers al ALDE
Previous article Cristian Pătrășconiu. Tudorel Toader ie și iel un om până la urmă
[ Adrian Miroiu ]

[ Adrian Miroiu ]

Related Posts

Despre o anume modestie a fericirii
April 10th, 2021

Despre o anume modestie a fericirii

Cosmin Lotreanu. „Primăvara croată” (1971) între afirmare identitară, reformă și autonomie
April 6th, 2021

Cosmin Lotreanu. „Primăvara croată” (1971) între afirmare identitară, reformă și autonomie

Daniel Uncu. Două constructe smintite
April 5th, 2021

Daniel Uncu. Două constructe smintite

Facebook Comments

Fluxul Marginalia
Un interviu cu James Buchanan. „Să duci, mai întâi, până la capăt consecințele logice ale ideilor tale și apoi să iei o poziție ideologică” Economie

Un interviu cu James Buchanan. „Să duci, mai întâi, până la capăt consecințele logice ale ideilor tale și apoi să iei o poziție ideologică”

Apr 18th, 2021
André Gide: „Analiza psihologică a pierdut pentru mine orice interes din momentul când mi-am dat seama că omul încearcă trăirile pe care crede că le încearcă” Cultură

André Gide: „Analiza psihologică a pierdut pentru mine orice interes din momentul când mi-am dat seama că omul încearcă trăirile pe care crede că le încearcă”

Apr 18th, 2021
Destinul educației umaniste în Universitatea americană Cultura

Destinul educației umaniste în Universitatea americană

Apr 18th, 2021
Democrațiile, arhitectura, urbanismul, ecologia și binele comun, 1945-2020 Cultură

Democrațiile, arhitectura, urbanismul, ecologia și binele comun, 1945-2020

Apr 17th, 2021
Lucian Croitoru. Inflația, povara datoriilor și procesele ascunse Debate

Lucian Croitoru. Inflația, povara datoriilor și procesele ascunse

Apr 15th, 2021
Medicul șef al departamentului de sănătate din New York cere acordarea asistenței medicale pe criterii rasiale Debate

Medicul șef al departamentului de sănătate din New York cere acordarea asistenței medicale pe criterii rasiale

Apr 15th, 2021
Dumnezeul Filozofilor Filozofie

Dumnezeul Filozofilor

Apr 15th, 2021
Fragmente din Scrisoarea a VII-a, către Luciliu, de Seneca Cultură

Fragmente din Scrisoarea a VII-a, către Luciliu, de Seneca

Apr 14th, 2021
Biserica în prezent și în viitor Cultură

Biserica în prezent și în viitor

Apr 14th, 2021
Muzică sacră, timp sacru Cultură

Muzică sacră, timp sacru

Apr 14th, 2021
Căutarea preciziei medicale în arta traducerii: C.D. Zeletin Cultură

Căutarea preciziei medicale în arta traducerii: C.D. Zeletin

Apr 13th, 2021
Beneficiile victimizării: o interpretare evoluționistă Debate

Beneficiile victimizării: o interpretare evoluționistă

Apr 13th, 2021
Industria rasismului: cererea depășește oferta (Dinesh D'Souza) Debate

Industria rasismului: cererea depășește oferta (Dinesh D'Souza)

Apr 13th, 2021
Imaginația și voința: ești ceea ce privești Debate

Imaginația și voința: ești ceea ce privești

Apr 13th, 2021
Un naș cu inima cât un tren ALTFEL

Un naș cu inima cât un tren

Apr 12th, 2021
Mărturii despre impactul pe care l-au avut lucrările lui C.S Lewis asupra cititorilor Cultură

Mărturii despre impactul pe care l-au avut lucrările lui C.S Lewis asupra cititorilor

Apr 12th, 2021
Edith Stein: „Nu există doar un intelect teoretic, ci și unul practic, solicitat zilnic să îndeplinească cele mai diverse sarcini” Cultură

Edith Stein: „Nu există doar un intelect teoretic, ci și unul practic, solicitat zilnic să îndeplinească cele mai diverse sarcini”

Apr 12th, 2021
Virgil Iordache. “Gestionarea” vizibilității creștinilor Debate

Virgil Iordache. “Gestionarea” vizibilității creștinilor

Apr 12th, 2021
Cât de oarbă ar trebui să fie Justiția? Debate

Cât de oarbă ar trebui să fie Justiția?

Apr 11th, 2021
Câteva fragmente din ,,Balanța", de Ion Băieșu Literatură

Câteva fragmente din ,,Balanța", de Ion Băieșu

Apr 10th, 2021
Despre o anume modestie a fericirii Opinii

Despre o anume modestie a fericirii

Apr 10th, 2021
O ortodoxie blândă Cultură

O ortodoxie blândă

Apr 9th, 2021
Câteva fragmente din ,,Întoarcerea fiului risipitor”, de André Gide Cultură

Câteva fragmente din ,,Întoarcerea fiului risipitor”, de André Gide

Apr 9th, 2021
Roger Scruton: Virtutea irelevanței. O critică a pedagogiei moderne Cultură

Roger Scruton: Virtutea irelevanței. O critică a pedagogiei moderne

Apr 8th, 2021
„Datoria de a fi fericit”, prefață la Etica Nicomahică, de Stella Petecel Cultură

„Datoria de a fi fericit”, prefață la Etica Nicomahică, de Stella Petecel

Apr 7th, 2021
C. S. Lewis ne vorbește despre iubire: Philia Cultură

C. S. Lewis ne vorbește despre iubire: Philia

Apr 7th, 2021
Adrian Lemeni, „Adevăr și demonstrație” – o călătorie prin matematică, filozofie și teologie în căutarea adevărului Cultură

Adrian Lemeni, „Adevăr și demonstrație” – o călătorie prin matematică, filozofie și teologie în căutarea adevărului

Apr 6th, 2021
Cosmin Lotreanu. „Primăvara croată” (1971) între afirmare identitară, reformă și autonomie Uncategorized

Cosmin Lotreanu. „Primăvara croată” (1971) între afirmare identitară, reformă și autonomie

Apr 6th, 2021
Alin Vara. Christus Victor. O explorare a sensului morții lui Isus Hristos  V. Războiul ALTFEL

Alin Vara. Christus Victor. O explorare a sensului morții lui Isus Hristos V. Războiul

Apr 5th, 2021
Daniel Uncu. Două constructe smintite Opinii

Daniel Uncu. Două constructe smintite

Apr 5th, 2021
Câteva fragmente din „Laur”, de Evgheni Vodolazkin Cultură

Câteva fragmente din „Laur”, de Evgheni Vodolazkin

Apr 5th, 2021
Ce ne facem cu limbajul poetic? Cultură

Ce ne facem cu limbajul poetic?

Apr 5th, 2021
Feminitatea prin ochii lui Balzac Cultură

Feminitatea prin ochii lui Balzac

Apr 5th, 2021
Matematica este o formă de „supremație albă”, declară pedagogii woke într-o scrisoare Debate

Matematica este o formă de „supremație albă”, declară pedagogii woke într-o scrisoare

Apr 4th, 2021
Ce exprimă muzica? Cultura

Ce exprimă muzica?

Apr 4th, 2021
D. P. Aligică: Recomandare la recomandare Debate

D. P. Aligică: Recomandare la recomandare

Apr 3rd, 2021
Câteva fragmente din „Maestrul și Margareta” de Mihail Bulgakov Literatură

Câteva fragmente din „Maestrul și Margareta” de Mihail Bulgakov

Apr 3rd, 2021
Credința din perspectivă fenomenologică Filozofie

Credința din perspectivă fenomenologică

Apr 3rd, 2021
Cele 7 idei centrale ale gândirii lui C. S. Lewis Cultură

Cele 7 idei centrale ale gândirii lui C. S. Lewis

Apr 2nd, 2021
Câteva fragmente din „Lupul de stepă”, de Herman Hesse Cultură

Câteva fragmente din „Lupul de stepă”, de Herman Hesse

Apr 2nd, 2021
„Liceu, cimitir al tinereții mele”: ce cred liceenii despre sistemul de educație din România? Cultură

„Liceu, cimitir al tinereții mele”: ce cred liceenii despre sistemul de educație din România?

Apr 1st, 2021
De ce au muzicienii nevoie de filozofie Cultură

De ce au muzicienii nevoie de filozofie

Apr 1st, 2021
  • Despre Marginalia etc.
  • Contact
  • Back to top
© Marginalia 2018. Toate drepturile rezervate.
Website realizat de Marginalia.