• Acasa
  • Despre Marginalia
  • Contributori
  • Redactia
  • Biografii fondatori
[ Marginalia ] etc.
[ Marginalia ] etc.
  • Acasa
  • Despre Marginalia
  • Contributori
  • Redactia
  • Biografii fondatori
comments Share
You are reading
Omul nou al erei digitale: câteva rânduri dedicate contemporanilor noştri vigilenţi
Omul nou al erei digitale: câteva rânduri dedicate contemporanilor noştri vigilenţi
Home
Cultura

Omul nou al erei digitale: câteva rânduri dedicate contemporanilor noştri vigilenţi

February 2nd, 2021 [ Ioan Stanomir ] [ Ioan Stanomir ] Cultura comments

Partajează pe retelele sociale

Facebook Twitter Google+ LinkedIn WhatsApp

Era digitală este pe cale să înfăptuiască visul secolului XX: din retortele internetului şi ale reţelelor sociale se alcătuieşte, în faţa ochilor noştri, în priză directă, un om nou, nu mai puţin entuziast, vigilent şi fanatizat decât acel om nou ce bântuia imaginarul totalitar al veacului trecut. În locul marşurilor şi al tobelor, în locul orelor de educaţie ideologică se utilizează acum, în această vastă operă de inginerie socială, algoritmi, like-uri, denunţuri şi suspendări de cont. Însă,în cele din urmă, capătul de drum este acelaşi: producerea pe scară industrială a unui individ pentru care liberul- arbitru şi autonomia au încetat să mai fie repere valide. Masificării totalitare îi urmează, spre bucuria contemporanilor noştri, evul masificării digitale.

Omul nou al erei digitale preferă interacţiunii naturale interacţiunea mediată de tastatura şi de ecranele tactile. El nu se mai recunoaşte în comunităţile pe care viaţa le crea, cândva, organic. Prietenia, iubirea, visarea sunt tot atâtea deprinderi de care acest erou al timpurilor noastre se desparte, fără regret. Ce rost mai are să contempli cerul atunci când ecranul telefonului sau al tabletei îţi dăruieşte infinite combinaţii de culori? Autismul agresiv este semnul erei digitale. Comunicarea se simplifică până la dispariţia limbajului însuşi. Ceea ce supravieţuiesc sunt emoticoanele , ca un rest de umanitate.

Omul nou al erei digitale se recunoaşte nu prin afinităţi, ci prin solidaritatea urii şi a delaţiunii. Paginile preferate de omul trăitor în acest timp sunt cele în care ideile şi nuanţele sunt înlocuite de simplitatea fanatică a sloganului. Ca şi oamenii noi de dinaintea sa, omul nou al erei digitale detestă îndoiala şi exerciţiul critic. El nu poate accepta apariţia dubiului, de vreme ce dubiul înseamnă răsturnarea ordinii sale de valori. Furia cu care postează şi cu care comentează este un reflex al credinţei sale în trăinicia adevărului său. Omul nou al erei digitale are mentalitatea membrului unui cult: zidit în realitatea sa, el este indiferent la orice semn ce contrazice dogma sa.

Omul nou al erei digitale este locuit de hărnicia alimentată de resentimentul său fără de saţiu. Ziua sa începe, firesc, cu lectura postărilor de pe reţelele sociale. Parte din frontul de luptă al ideologiei pe care o venerează, omul nou nu are timp de pierdut cu deprinderea lecturii clasice. Cartea este înlocuită de postarea de pe facebook sau twitter, căci rândurile de aici sunt un comprimat de înţelepciune,o pastilă uşor de ingurgitat, ca o vitamină generatoare de energie. Pentru omul nou al erei digitale, o zi în care nu postează sau comentează este o zi pierdută, de vreme ce bătălia ideologică la care participă impune o disciplină strictă. A ataca, a denunţa, a insulta, a insinua, a calomnia, toate în impunitate, iată reţeta de viaţă a atâtora dintre contemporanii noştri.

Omul nou al erei digitale îşi cultivă resentimentul ca pe materia din care se nutreşte întreaga sa viaţă. Seninătatea detaşării îi este străină şi totul trebuie împărţit în căsuţele clare ale delimitării prieten/ inamic. Asemeni oamenilor noi de dinaintea sa , omul nou al vremurilor noastre întrevede orice relaţie umană prin lentila tribală a agresivităţii şi a urii. Cei care nu aparţin comunităţii sale de idei sunt duşmani. Iar ca duşmani trebuie urmăriţi cu înverşunare, până la capăt.

Omul nou al erei digitale are în structura sa intimă o fibră profetică. El se simte un instrument al schimbării, al schimbării destinate să înlăture, definitiv, tot ceea ce este vechi, dăunător şi vetust. Ca şi Şigaliov din “ Demonii” el are certitudinea că se află în posesia reţetei fericirii colective. Exterminarea, la început virtuală, a inamicului este calea spre viitor. Monoman şi agresiv, omul nou al erei digitale întocmeşte liste şi stabileşte responsabilităţi. Informatorii poliţiilor politice din secolul XX erau croiţi din acelaşi aluat cu contemporanii noştri. Omul nou al vremurilor noastre este un voyeur: suprema sa bucurie este de a urmări şi fişa pe cei care îi sunt suspecţi.

Omul nou al erei digitale este menit să locuiască acest viitor pe care îl simţim deja prezent. Furia cu care demolează, furia cu care îşi proclamă adevărul absolut, furia cu care reclamă eliminarea inamicilor săi este furia care trăia şi în înaintaşii săi. Ecranul tactil şi conexiunea globală conferă resentimentului şi fanatismului capacitatea de a deveni virale. Emoţiile trec înaintea lucidităţii, iar masificarea entuziastă acordă contemporanilor noştri un sens al vieţii, prin renunţarea la libertatea de a alege.

În chipurile oamenilor noi de astăzi se văd chipurile adoratorilor tiraniei de ieri. Istoria erei digitale este o istorie a revenirii la gândirea unică şi la patul ei procustian.

  • Tags
  • era digitala
  • idei
  • umanitate

Partajează pe retelele sociale

Facebook Twitter Google+ LinkedIn WhatsApp
Next article Adrian Papahagi. Anul 2083
Previous article D.P. Aligica: Facebook, dresajul totalitar al cetatenilor bine conectati social si o vorba a lui N. Steinhardt
[ Ioan Stanomir ]

[ Ioan Stanomir ]

IOAN STANOMIR este profesor la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti. Printre volumele publicate se numără Conştiinţa conservatoare: Preliminarii la un profil intelectual (2004), O lume dispărută: Patru istorii personale urmate de un dialog cu H.-R. Patapievici (coautor, alături de Paul Cernat, Angelo Mitchievici şi Ion Manolescu, 2004), Explorări în comunismul românesc (coautor, alături de Paul Cernat, Angelo Mitchievici şi Ion Manolescu, vol. I, II, III, 2004, 2005, 2008), Spiritul conservator: De la Barbu Catargiu la Nicolae Iorga (2008), Despre sunete şi memorie: Fragmente de istoria ideilor (2009), Apărarea libertăţii (1938–1947) (2010), Teodoreanu reloaded (alături de Angelo Mitchievici, 2011), Umbre pe pânza vremii: Secvenţe de istorie intelectuală (Humanitas, 2011), Junimismul şi pasiunea moderaţiei (Humanitas, 2013), Sfinxul rus: Idei, identităţi şi obsesii (2015), Comunism inc. (alături de Angelo Mitchievici, Humanitas, 2016). Cel mai recent volum al său este un eseu despre Revoluția din Octombrie: Rusia, 1917: Soarele însângerat. Autocrație, revoluție și autoritarism (Humanitas, 2017).

Related Posts

Ernst Cassirer: „Comparat cu abundența de care dispunem noi, trecutul poate părea foarte sărac. Dar bogăția noastră de fapte nu este în mod necesar o bogăție de idei”
February 19th, 2021

Ernst Cassirer: „Comparat cu abundența de care dispunem noi, trecutul poate părea foarte sărac. Dar bogăția noastră de fapte nu este în mod necesar o bogăție de idei”

Despre nefericire în era digitală
February 13th, 2021

Despre nefericire în era digitală

Robert Musil: Nimic mai deplorabil decat acei predicatori seculari-liberali si universitari...
February 9th, 2021

Robert Musil: Nimic mai deplorabil decat acei predicatori seculari-liberali si universitari...

Facebook Comments

Fluxul Marginalia
Când totul este permis Cultură

Când totul este permis

Feb 24th, 2021
Câteva fragmente din dialogul „Criton” al lui Platon Cultură

Câteva fragmente din dialogul „Criton” al lui Platon

Feb 23rd, 2021
Cum a reușit un susținător al pieței libere să valorifice liberalismul împreună cu gândirea conservatoare Economie

Cum a reușit un susținător al pieței libere să valorifice liberalismul împreună cu gândirea conservatoare

Feb 23rd, 2021
Mircea Mihăieș. Eternul Arhipelag (3) Debate

Mircea Mihăieș. Eternul Arhipelag (3)

Feb 23rd, 2021
Flavius Rovinaru - prefață la ”Murray Rothbard. Știința, tehnologia și guvernul” ALTFEL

Flavius Rovinaru - prefață la ”Murray Rothbard. Știința, tehnologia și guvernul”

Feb 23rd, 2021
Liviu Andreescu. Pseudoargumente despre știință și pseudoștiință: o replică lui Eugen Octav Popa Debate

Liviu Andreescu. Pseudoargumente despre știință și pseudoștiință: o replică lui Eugen Octav Popa

Feb 23rd, 2021
Virgil Iordache. Ortodoxie, artă și bună educație: cadru analitic, exemplu de aplicare Debate

Virgil Iordache. Ortodoxie, artă și bună educație: cadru analitic, exemplu de aplicare

Feb 23rd, 2021
Călătoria cu trenul între privilegiu și economie Politică

Călătoria cu trenul între privilegiu și economie

Feb 21st, 2021
Omenirea: o poveste fără speranță? Societate

Omenirea: o poveste fără speranță?

Feb 21st, 2021
Despre nemurire și eternitate. O introducere Cultură

Despre nemurire și eternitate. O introducere

Feb 21st, 2021
Misterul auctorialității la Shakespeare și Cervantes Cultură

Misterul auctorialității la Shakespeare și Cervantes

Feb 20th, 2021
Titus Livius: „Se știe că adevărul este adesea greu lovit, însă niciodată înăbușit” Istorie

Titus Livius: „Se știe că adevărul este adesea greu lovit, însă niciodată înăbușit”

Feb 20th, 2021
Creația lui Wolfhart Pannenberg Filozofie

Creația lui Wolfhart Pannenberg

Feb 20th, 2021
„Cultura anulării” a fost recunoscută, pentru prima dată, drept un pericol la adresa societății liberale Debate

„Cultura anulării” a fost recunoscută, pentru prima dată, drept un pericol la adresa societății liberale

Feb 19th, 2021
Platformele de socializare sunt un obstacol în calea civilizației Debate

Platformele de socializare sunt un obstacol în calea civilizației

Feb 19th, 2021
Ernst Cassirer: „Comparat cu abundența de care dispunem noi, trecutul poate părea foarte sărac. Dar bogăția noastră de fapte nu este în mod necesar o bogăție de idei” Cultura

Ernst Cassirer: „Comparat cu abundența de care dispunem noi, trecutul poate părea foarte sărac. Dar bogăția noastră de fapte nu este în mod necesar o bogăție de idei”

Feb 19th, 2021
Thomas Kuhn și persistența mitului, magiei și a genealogiilor Cultură

Thomas Kuhn și persistența mitului, magiei și a genealogiilor

Feb 18th, 2021
Moștenirea protestantă a umanismului clasic: Melanchthon și Cicero Cultură

Moștenirea protestantă a umanismului clasic: Melanchthon și Cicero

Feb 17th, 2021
De ce literatura contează Cultură

De ce literatura contează

Feb 17th, 2021
Bogdan Glăvan. E dificil să faci predicții, mai ales despre viitor. Opinii

Bogdan Glăvan. E dificil să faci predicții, mai ales despre viitor.

Feb 17th, 2021
Alexandru Călinescu. Ce mai zice lumea ALTFEL

Alexandru Călinescu. Ce mai zice lumea

Feb 17th, 2021
Adrian Papahagi: Gânduri răzlețe despre libertate, toleranță și corupție Opinii

Adrian Papahagi: Gânduri răzlețe despre libertate, toleranță și corupție

Feb 17th, 2021
Câteva fragmente din „Jurnalul de la Păltiniș”, de Gabriel Liiceanu Cultură

Câteva fragmente din „Jurnalul de la Păltiniș”, de Gabriel Liiceanu

Feb 17th, 2021
Virgil Iordache. Note pe marginea întâlnirii Patriarh – Președinte Debate

Virgil Iordache. Note pe marginea întâlnirii Patriarh – Președinte

Feb 17th, 2021
Viitorul este deja aici Debate

Viitorul este deja aici

Feb 16th, 2021
Bogdan Glăvan. Spălarea pe creier în sistemul socialist de educatie Opinii

Bogdan Glăvan. Spălarea pe creier în sistemul socialist de educatie

Feb 16th, 2021
„Unei veverițe de la Kyle-Na-No", de William Butler Yeats Literatură

„Unei veverițe de la Kyle-Na-No", de William Butler Yeats

Feb 15th, 2021
Lucian Croitoru. O explicație simplă pentru fenomenul GameStop Debate

Lucian Croitoru. O explicație simplă pentru fenomenul GameStop

Feb 15th, 2021
Teodor Baconschi. Ce întrerupe rutina mentală? ALTFEL

Teodor Baconschi. Ce întrerupe rutina mentală?

Feb 15th, 2021
Daniel Uncu. Un deznodamant asteptat: decredibilizarea ireversibila a democratilor americani Opinii

Daniel Uncu. Un deznodamant asteptat: decredibilizarea ireversibila a democratilor americani

Feb 15th, 2021
Câteva fragmente din „Viața în adevăr”, de Václav Havel Cultură

Câteva fragmente din „Viața în adevăr”, de Václav Havel

Feb 15th, 2021
Bogdan Glăvan. De ce e bună privatizarea? Debate

Bogdan Glăvan. De ce e bună privatizarea?

Feb 15th, 2021
Alexandru Lăzescu. Avertismentele lui Lavrov şi „lebedele negre” geopolitice Opinii

Alexandru Lăzescu. Avertismentele lui Lavrov şi „lebedele negre” geopolitice

Feb 15th, 2021
Virgil Iordache. Facem ce am fi putut face de la început. Dar am fi putut ? Debate

Virgil Iordache. Facem ce am fi putut face de la început. Dar am fi putut ?

Feb 15th, 2021
Teodor Baconschi. Izolarea și social-media Opinii

Teodor Baconschi. Izolarea și social-media

Feb 14th, 2021
Lucian Croitoru. Creșterea opțională a vârstei de pensionare: o decizie necesară pentru buget și corectă pentru oameni Opinii

Lucian Croitoru. Creșterea opțională a vârstei de pensionare: o decizie necesară pentru buget și corectă pentru oameni

Feb 14th, 2021
C. Pătrășconiu. Interviu Thierry Wolton: Comunismul, intelectualii de stânga și negaționismul Debate

C. Pătrășconiu. Interviu Thierry Wolton: Comunismul, intelectualii de stânga și negaționismul

Feb 14th, 2021
Mircea Mihăieș. Eternul arhipelag (2) Opinii

Mircea Mihăieș. Eternul arhipelag (2)

Feb 14th, 2021
Matei Vişniec in dialog cu Andrei Şerban la RFI: Ești scos din societate dacă nu ești de acord cu ideile comitetelor neo-bolșevice formate în universități Artă

Matei Vişniec in dialog cu Andrei Şerban la RFI: Ești scos din societate dacă nu ești de acord cu ideile comitetelor neo-bolșevice formate în universități

Feb 14th, 2021
Teodor Baconschi. ”Diviziunea geopolitică a muncii” Opinii

Teodor Baconschi. ”Diviziunea geopolitică a muncii”

Feb 14th, 2021
Alexandru Călinescu. De la Proust la „minunata lume nouă” Opinii

Alexandru Călinescu. De la Proust la „minunata lume nouă”

Feb 13th, 2021
Cristinel Trandafir - prefață: Ludwig von Mises - Haosul planificat Societate

Cristinel Trandafir - prefață: Ludwig von Mises - Haosul planificat

Feb 13th, 2021
  • Despre Marginalia etc.
  • Contact
  • Back to top
© Marginalia 2018. Toate drepturile rezervate.
Website realizat de Marginalia.