Paul Krugman, editorialistul New York Times, și-a unit forțele cu un grup de profesori zilele trecute, pentru a cere îndepărtarea unui economist din funcția de conducere pe o ocupă în cadrul unui jurnal academic, se arată într-un articol apărut pe Daily Mail.
Harald Uhlig a intrat în atenția publică după ce a criticat apelurile din societatea americană de a opri finanțarea Poliției, fiind acuzat de „minimalizarea” campaniei Black Lives Matter.
Uhlig, profesor de economie la Universitatea din Chicago, a scris pe contul său de Twitter: „Păcat, dar #blacklivesmatter prin organizația sa centrală @Blklivesmatter s-a auto-sabotat prin sprijinul pe care l-a oferit apelurilor #defundthepolice”.
Într-o altă postare din 2017, descoperită recent pe blogul său, Uhlig punea următoarea întrebare: „Ați apără dreptul unor jucători de fotbal american de a flutura steagul confederat, îmbrăcați în robele Ku Klux Klanului în timpul interpretării imnului național?”
Ca urmare a ultimelor sale tweet-uri, numeroși universitari din SUA, inclusiv profesorul Justin Wolfers de la Universitatea din Michigan, au redactat o scrisoare deschisă prin care cereau îndepărtarea lui Uhlig din funcția de editor șef al Jurnalului de Economie Politică.
Scrisoarea susținea că: „Comentariile Profesorului Uhlig, publicate pe blogul său și în tweet-uri datate pe 8 Iunie, în care acesta minimalizează mișcarea Black Lives Matter, și în care face o paralelă între aceasta și Ku Klux Klan, sunt revoltătoare și inacceptabile.”
Uhlig a fost numit „alt bărbat alb privilegiat” de Paul Krugman într-o serie de tweet-uri.
Harald Uhlig
„Păcat, dar #blacklivesmatter prin organizația sa centrală @Blklivesmatter s-a autosabotat prin sprijinul său integral pentru apelurile #defundthepolice: „Solicităm o definanțare la nivel național a Poliției.” Siiigur. Ei știu că așa ceva nu are șanse de succes așa că au adoptat o cale indirectă, Owelliană de a spune…”
„Aparent, tweet-urile mele din ultimele zile și o veche postare de pe blog au iritat mulți oameni. Intenția mea nu era să provoc această reacție, iar pentru asta îmi cer scuze. Mi-am ales cuvintele și comparațiile cu înțelepciune? Nu, și îmi cer scuze din nou. Vreau de asemenea să clarific ca acestea sunt doar…”
Dezbaterea națională despre jucătorii de fotbal american din NFL care îngenunchează pe teren ca un simbol de protest în timpul interpretării imnului național s-a intensificat de când George Floyd, un bărbat de culoare, a murit pe 25 mai în Minneapolis după ce un polițist de origine caucaziană și-a ținut genunchiul pe gâtul lui aproape nouă minute.
Moartea sa a dat naștere unor proteste globale împotriva brutalității poliției și discriminării rasiale, împotriva cărora jucătorul de fotbal american Colin Kaepernick protestează încă din august 2016, îngenunchind pe terenul de fotbal în timpul interpretării imnului național.
Uhlig scria în 2017 că: „E destul de clar că îngenuncheatul și felul în care este apărată libertatea de exprimare nu sunt acte de susținere a valorilor democratice. Mi-aș dori din suflet ca acesta să fie cazul, în schimb acestea sunt doar acte anti-Trump.”
Paul Krugman
„Editor al Jurnalului de Economie Politică, un puternic paznic al profesiei, și totuși doar un alt bărbat alb privilegiat care nu își poate controla impulsul de a minimiza preocupările celor mai puțin privilegiați.”
Justin Wolfers
„Dacă și tu îți dorești să ceri demisia lui @haralduhlig din funcția de editor al @JPolEcon, doar adăugă-ți numele la link-ul de mai jos.
După cum a spus și @jhaushofer, „el are dreptul la exprimare, iar noi avem dreptul de a spune că nu se exprimă în numele nostru și că nu dorim ca el să se exprime în numele JPE-ului.”
Paul Krugman a adăugat ulterior, pe contul său de Twitter, „libertatea de exprimare îți da dreptul să spui ce dorești. Ea nu înseamnă însă că opinia pe care o exprimi nu are vreun impact asupra evaluării dreptului tău de a scrie pentru un jurnal de vârf, în special atunci când aceasta ridică îndoieli despre obiectivitatea ta.”
Max Auffhammer
„Solicit demisia lui Harald Uhlig (@haralduhlig) din funcția de editor al Jurnalului de Economie Politică. Dacă dorești să îți adaugi numele acestui apel, acesta este postat la forms.gle/….. și va fi expediat până la sfârșitul zilei 6/10 (mâine).”
Abdoulaye Ndiaye
„Nu pot doar să stau și să văd așa ceva… Câtă condescendență, @haralduhlig. Problema nu stă în faptul că ți-ai exprimat opiniile, ci în atacurile tale josnice, lipsite de respect și infantilizante.
Dragi colegi seniori, trebuie să acționați.”
Grupul universitarilor care l-au criticat pe Uhlig îi include și pe profesorul Scott Imberman al Universității din Michigan și pe Jennifer Doleac, profesor de economie la Universitatea A&M din Texas.
Rob Gillezeau, economist al Universității din Victoria, a scris: „Nu ar trebui să li se permită rasiștilor să controleze accesul în profesia noastră.”
Uhlig spusese: „Uitați: înțeleg că unii dintre voi încă doresc să iasă și să protesteze cât sunt încă tineri și responsabilitățile nu contează, cerând #defundpolice și tot felul de alte lucruri. Distrați-vă!
Exprimați-vă! Doar nu stricați nimic și întoarceți-vă acasă până la ora 20:00.”
El a adăugat ulterior: „Aparent, tweet-urile mele din ultimele zile și o veche postare de pe blog au iritat mulți oameni. Intenția mea nu era să provoc această reacție, iar pentru asta îmi cer scuze. Mi-am ales cuvintele și comparațiile cu înțelepciune? Nu, și îmi cer scuze din nou. Vreau de asemenea să clarific ca acestea sunt doar opiniile mele, nu poziții oficiale ale JPE-ului și cu siguranță nu ale @UChicago sau ale departamentului meu.”
„Am spus ce am spus nu datorită expertizei mele profesionale, ci fiindcă acestea sunt chestiuni dificile dar importante despre care ar trebui să vorbim toți.”
Traducerea a fost realizată pentru Marginalia de Dragoș Mihai Nuță, student la Universitatea din Oradea.