Princeton University scoate numele președintelui Woodrow Wilson din denumirea școlii de politici publice (Woodrow Wilson School of Public and International Affairs), precum și din denumirea unui colegiu (Wilson College) din cauza „gândirii rasiste a fostului președinte”, se arată într-un comunicat emis de Rectorul universității Princeton.
„Membrii Consiliului de Administrație consideră că modul rasist de gândire și politicile lui Woodrow Wilson îl transformă într-un nume nepotrivit pentru o școală sau un colegiu ai cărui savanți, studenți și absolvenți trebuie să se opună ferm rasismului, sub toate formele sale”, a anunțat sâmbătă președintele Universității Princeton, Christopher Eisgruber.
„Rasismul lui Wilson a fost semnificativ și consecvent chiar și după standardele timpului său”, a adăugat Eisgruber. „El a segregat serviciul public federal după ce acesta fusese echilibrat rasial timp de zeci de ani, ducând astfel cu un pas înapoi lupta Americii pentru înfăptuirea justiției.”
Consiliul de Administrație a votat vineri pentru a schimba atât numele Școlii Woodrow Wilson de Afaceri Publice și Internaționale, cât și numele Colegiului Wilson.
Școala de Afaceri Publice și Internaționale Woodrow Wilson va fi numită acum „Școala de Afaceri Publice și Internaționale Princeton”.
În ceea ce privește Colegiul Wilson, Eisgruber a susținut că universitatea intenționa deja să închidă colegiul, însă acum școala „va accelera procesul de retragere a numelui”, astfel încât studenții să nu fie nevoiți „să se identifice cu numele unui președinte rasist pentru următorii doi ani”.
Acum, Wilson College va fi numit „First College”.
„Politicile de segregare ale lui Wilson fac din numele acestuia unul nepotrivit, mai ales pentru o școală de politici publice”, a subliniat Eisgruber în declarația sa.
„Când o universitate numește o școală de politici publice după un lider politic, sugerează, în mod inevitabil, că acesta este un model pentru studenții care studiază la acea școală”, a continuat președintele universității.
„Acest moment intens, de răscruce, din istoria americană a lămurit că rasismul lui Wilson îl descalifică de la acest rol de mentor pentru studenți”, a adăugat Eisgruber, fostul președinte democrat.
Președintele a continuat, spunând că gestul prin care Princeton îl onorează pe Wilson face ca universitatea să fie, în cele din urmă, „adevărata problemă” cu America, și chiar a sugerat că, păstrând numele lui Wilson, școala construiește un mediu în care oamenii sunt încurajați să creadă că se pot comporta precum fostul ofițer de poliție din Minneapolis, Derek Chauvin, fără să se confrunte cu consecințele faptelor lor.
„Princeton face parte dintr-o Americă în care rasismul a fost adesea neglijat, ignorat sau scuzat, permițând totodată, de-a lungul timpului, existența unor sisteme care discriminează oamenii negri”, a spus Eisgruber.
„Când Derek Chauvin a pus genunchiul pe gâtul lui George Floyd aproape nouă minute, în timp ce participanții i-au înregistrat cruzimea, ofițerul de poliție ar fi putut crede că sistemul va neglija, ignora sau scuza comportamentul său, așa cum făcuse și în trecut ca răspuns la plângerile împotriva lui”, a adăugat el.
Președintele universității a concluzionat afirmând că acestea nu sunt singurele demersuri pe care Princeton le face pentru a „combate realitățile și moștenirea rasismului, dar sunt unele importante”.
„Pașii făcuți ieri de către Consiliul de Administrație sunt măsuri extraordinare”, a spus Eisgruber.