CONTRIBUTORS
Faptul că ‘Radio Europa Liberă’ va reîncepe să transmită în România și Bulgaria a căzut ca apa unui duș rece peste mulți români. Trebuie precizat însă din capul locului că alarmarea cu care unii au primit mesajul poate fi o reacție ușor disproporționată față de însemnătatea propriu-zisă a acestui moment. Spre deosebire de trecut, undele radio nu se transmit clandestin către oameni captivi în spatele unei cortine de fier trântite arbitrar de sovietici, ci își fac loc pe o piață relativ liberă a ideilor, care a fost însă inundată cu știri și informații denaturate în scop propagandistic – o cortină a minciunilor, am putea spune. Instrumentele mediatice care au rolul de a demistifica propaganda (în special) rusă au fost reactivate în tandem atât de americani cât și de europeni. Reamintesc cititorului următorul paragraf extras dintr-o minută a Consiliului European din Martie 2015:
Consiliul European scoate în evidență nevoia de a contracara campaniile continue de dezinformare ale Rusiei și i-a invitat pe Înaltul Reprezentant, în cooperare cu Statele Membre și Instituțiile UE, să prepare până în Iunie un plan pentru comunicare strategică. Crearea unei echipe de comunicare este un prim pas în acest sens. (1)
Cu lentoarea caracteristică birocrației Uniunii Europene, în 2017 a fost bugetat grupul de lucru ‘East Stratcom’ (n.r. – numele e un construct care, desfăcut și interpretat în română ar suna cam așa: Comunicare Strategică în Zona de Est), a cărui activitate se poate vedea inclusiv pe Facebook printr-o pagină numită sugestiv: EU vs Disinformation.
Tandemul a fost completat de agenția federală americană ‘Broadcasting Board of Governors’, care supervizează activitatea RFE/RL după ce aceasta a fost transferată în urmă cu multe decenii din frontul operativ al CIA către Departamentul de Stat. De altfel, Secretarul de Stat american are un loc asigurat ex officio în comitetul administrativ al instituției sus-numite. Toate aceste clarificări sunt făcute pentru a ne lămuri asupra aspectului strategic pe care Radio Europa Liberă îl are dintotdeauna, cât și asupra valorii tactice a mutării recente care ne vizează pe noi și pe bulgari.
Din nefericire, decizia Uniunii Europene și a Statelor Unite e una reactivă, nu proactivă, lucru care le poate fi imputat cancelariilor învăluite îndelung de aburul ceții fukuyamiste, proclamând escatologia orizontală a sfârșitului Istoriei, unde amenințările existențiale la ordinea democratică și liberală a Occidentului erau aneantizate, semne vestigiale ale unui trecut depășit. Paradisul promis s-a dovedit însă destul de repede a fi o grădină proiectată în spiritul generalului Potemkin, cu inși angajați să schimbe zilnic fructele din carton înmuiate de rouă din Scândura Cunoașterii. Iluziile escapismului fukuyamist au fost spulberate definitiv în urma declanșării războiului din Ucraina, a doborârii avionului comercial MH17 și anexarii Crimeii, unde Rusia a fost când complice, când făptaș. Actele acestea de frondă au readus pe agenda publică discuțiile despre fragilitatea proiectului european comun și al respectului pentru norme internaționale. S-a văzut destul de repede că pentru a asigura forța acestor concepte nu sunt de ajuns raționamentele interne ale comisiilor de specialitate, dialogurile găzduite în cadrul think tank-urilor sau alte manifestări elitiste, necesare în felul lor, dar incapabile să traducă ideile vehiculate în limbaj ‘pop’, ci e nevoie de o sincronizare a mijloacelor antemenționate cu cele de comunicare în masă care să contracareze cu o forță egală desantul rudimentar dar sistematic al propagandei putiniste.
De altfel, efectul coroziv al propagandei nu se manifestă doar în statele tampon, nou-intrate în sfera de influență a UE și SUA, ci inclusiv în ‘nucleul’ dur al fondatorilor, cu efecte vizibile în retorica publică și în dinamica ultimelor cicluri electorale. Vulnerabilitățile exploatate de propagandă nu sunt neapărat proprii nouă, esticilor, ci țin de trăsături universale regăsite în natura umană. Efortul comunicării clare, concise și străvezii e al tuturor pentru toți, și se cere salutat cum se cuvine.
Drama nu e că RFE/RL va începe să emită din nou, ci că a încetat să o facă în primă fază.
___________________________________________________
(1) The European Council stressed the need to challenge Russia’s ongoing disinformation campaigns and invited the High Representative, in cooperation with Member States and EU institutions, to prepare by June an action plan on strategic communication. The establishment of a communication team is a first step in this regard.