Nu există libertate când oamenii nu se pot exprima liber în spațiul public. Nu există libertate când oamenii se simt amenințați social și instituțional pentru valorile și credințele lor. Nu există libertate când doar anumite opinii și poziții sunt acceptate, încurajate și răsplătite, iar celelalte interzise – uneori formal, alteori doar informal. Nu există libertate când se compun liste cu cei care nu se supun climatului de opinie acceptat.
Corectitudinea politică a schimbat treptat sensul liberalismului și libertății. Pe urmele lui Gramsci, au cucerit instituțiile și intelectualii. La fel au făcut și cu termenii: au golit de sensul inițial cuvintele și le-au acordat noi semnificații. Cuvintele sunt doar niște etichete care desemnează diferite realități. Poți folosi aceleași cuvinte pentru realități diverse. Nu vă lăsați păcăliți, ce fac ei astăzi nu e nici liberalism, nici democrație. Este doar o nouă formă de totalitarism pe care îl numesc liberalism. Nu pragmatica limbajului ne arată dacă ceva e liberal sau nu, ci criteriile . Acele vechi criterii care încep cu Părinții Fondatori.
Societatea occidentală nu mai e azi una liberală. Și nu trebuie să aparții unei culturi europene pentru a avea legitimitatea de a evalua Occidentul, așa cum spun unii. Știința are un caracter internațional. Domeniul științei politice este deschis tuturor, indiferent de spațiul geografic în care s-au născut.