ROMULUS RUSAN s-a născut în 13 martie 1935. Astăzi ar fi împlinit 85 de ani!
“Ce se mai poate spune despre Brâncuşi?” Întrebarea au pus-o aproape toți cei rugați să vorbească despre cel cunoscut cândva temeinic sau în treacăt, repetat sau întâmplător, și care acum parcă se temeau să și-l mai amintească sub înfățișarea simplă, omenească, de odinioară. Curios, dar transformat în statuie și întemniţat în veneraţie de spiritul nostru legendar, omul concret a încetat să trăiască. Uneori mitul ucide a doua oară.
Iată de ce am insistat pe lângă cei ce l-au cunoscut să şi-l imagineze pe Brâncuşi, de preferinţă, în ipostaza întrevederilor de la început, când impresiile sunt mai crude, şi – luându-și riscul de a se contrazice unii pe alţii, de a-l arăta contradictoriu pe el însuşi ori de a se repeta pe ei înşişi – să ne relateze aceste amintiri.
N-am intenţionat o performanţă documentară, ci o reconstituire vie: o reînviere a acelor mulţi Brâncuşi, aflaţi câte unul în fiecare din conlocuitorii noştri, care prin rotire caleidoscopică să ne redea pe unicul Brâncuşi, cel înălţător nu numai prin tăria geniului, ci şi prin complexitatea slăbiciunilor. Scoţându-l din legendă, să-l redăm frăţiei noastre omeneşti. Restul e tăcere.
–O discuție la masa tăcerii , Ed. Eminescu (1976), ed. a 2-a Liternet, ed a 3-a revăzută și adăugită Fundația Academia Civică (2016), ed. a 4-a Ed. Spandugino (2019)