După un articol de Myra Adams pentru National Review
În ultimele două decenii, urarea corectă politic „Sărbători fericite” a fost adoptată de lanțurile de magazine, de media și de întreaga societate. În general, această expresie se folosește în mod intruziv deoarece se consideră că oricine spune „Crăciun fericit!” este un creștin extremist de dreapta.
Din fericire, legea federală este de partea acestui „extremism verbal”, pentru că sărbătoarea federală, care a fost declarată în 1870 de Președintele Ulysses Grant și care este sărbătorită pe 25 decembrie, se numește „Crăciun”. Cu toate acestea, nu ar fi o surpriză dacă în următoarele decenii stânga laică ar prelua controlul în Guvernul Statelor Unite și ar anula denumirea de Crăciun, înlocuind-o cu un cuvânt mai inclusiv și mai neutru, precum „Sărbătoarea Federală” sau „25 Decembrie”.
În urma unui sondaj, a reieșit că nu ar trebui să te amuze gândul că strănepoții tăi vor numi sărbătoarea Crăciunului într-un mod așa de neutru. Mai mult, după un studiu realizat de Instiutul Public Religion Research, care este o organizație de cercetare non-profit și independentă, doi din trei Americani între 18 și 29 de ani preferă ca magazinele să le ureze clienților „Sărbători fericite”. Așadar, este clar că majoritatea tinerilor din America sunt obsedați să nu ofenseze pe nimeni și cel mai probabil descendenții lor vor oficializa conceptul de „Sărbători Federale fericite”.
Faptul că sondajul arată că preferințele în ceea ce privește urările de Crăciun sunt polarizate politic nu este deloc surprinzător: doi din trei simpatizanți ai Partidului Democrat preferă ca magazinele să folosească expresii precum „urări de sărbători” sau „sărbători fericite”, în timp ce doi din trei simpatizanți ai Partidului Republican ar vrea ca instituțiile să nu popularizeze urările de Crăciun neutre din punct de vedere religios.
Dar de ce sunt ofensați așa de mulți oameni, inclusiv președintele Obama, de cuvântul „Crăciun”? Răspunsul stă în etimologia sa. Precum colindele de Crăciun, explicarea acestei etimologii ne face să conștientizăm adevăratul înțeles al Crăciunului și merită să fie reamintit în fiecare an.
Cuvântul Crăciun derivă din grecesul Christos (de la Hristos sau Messiah), iar cuvântul englezesc Mass, (care este varianta catolică pentru Liturghia Euharistică) provine din latinescul Mittere, care înseamnă „a trimite”. Așadar, la început, scopul acestui sezon era acela de „a-L trimite pe Hristos”.
Dacă de Crăciun îl sărbătorim pe Hristos, care a fost trimis pe pământ (prin nașterea Sa), adevăratul înțeles al Crăciunului ar trebui să îi pună în dificultate pe cei cărora le place să își petreacă aceste sărbători, adoptând toate clișeele comerciale, dar care aleg să ignore sau să se separe de „Hristos care a fost trimis”. Mai mult, dacă Hristos a fost trimis, trebuie să fi fost trimis cu un motiv. Și oare nu a fost trimis chiar și pentru tine? Să cauți un răspuns la această întrebare ar însemna să începi o „călătorie de credință”. Iar perioada Crăciunului este momentul perfect pentru a face acel prim pas.
În plus, vei avea parte de o companie bună. Aproximativ 2.3 miliarde de oameni din lume sunt creștini care cred, sau cel puțin așa ar trebui, că Hristos a fost trimis pe pământ în ziua de Crăciun. Ei știu de asemenea, sau ar trebui să știe, că El este omniprezent în fiecare zi din an. Pentru a înțelege complet de ce a fost trimis, este necesară rugăciunea, studiul Bibliei, prezența la slujbele bisericii și contactul cu alți creștini. Astfel, odată ce ești introdus complet în această lume, poți descoperi iubirea de Hristos, în toată puterea și frumusețea ei. El îți va schimba sufletul și viața dacă Îi vei da voie și te va folosi pentru a-i ajuta pe alții. Astfel, vei reuși să îi dai slavă prin viața și prin munca ta.
Desigur, acest concept teologic este foarte dificil de înțeles. La fel de misterios și dificil de înțeles este modul în care Iisus a fost trimis pe pământ – adică povestea biblică a conceperii și a nașterii Sale. Atunci apare credința. Așadar, tu decizi dacă sărbătoarea Crăciunului este doar o „sărbătoare fericită”sau începutul drumului spre credință, spre a-l primi pe Hristos, care este trimis să te transforme. Oricum ar fi, El este răbdător și așteaptă să îți deschizi inima.
Crăciun fericit tuturor și anul acesta, spuneți această urare cu voce tare și cu mândrie!
Articol original: ‘Merry Christmas’ — Say It Loud and Proud, Because of What It Means