Revista 22 a publicat, în numărul de săptămâna trecută, un amplu interviu cu Vlad Perju, unul dintre cei mai valoroși specialiști în drept constituțional pe care îi avem.
Unul dintre subiectele principale ale dialogului pe care Sabina Fati l-a avut cu expertul în drept a fost legat de statutul pe care îl va avea, în viitorul imediat, lidera DNA, Laura Codruța Koveși.
Iată un pasaj semnificativ din acest interviu:
Există vreo posibilitate prin care președintele să evite revocarea șefei Direcției Naționale Anticorupție, după decizia Curții Constituționale în acest sens?
Președintele poate evita revocarea d-nei Kövesi, dacă aceasta își depune demisia, iar președintele o acceptă. Dacă d-na Kövesi nu demisionează, punctul 2 din dispozitivul deciziei CCR 358/2018 impune președintelui revocarea ei din funcție.
Care ar fi consecințele unui refuz?
Prefațez răspunsul prin afirmația că opinia majoritară în Decizia 358/2018 este nu doar criticabilă, ci incalificabilă atât din punct de vedere al implicațiilor pentru statul de drept, cât și tehnic constituțional, în ce privește aplicarea principiilor constituționale, a interpretării jurisprudenței Curții și a textului Constituției. Acestea fiind spuse, consecințele nerespectării acestei decizii ar fi chiar mai grave pentru statul de drept decât decizia însăși. Politic, nerespectarea deciziei CCR ar permite grupării Dragnea-PSD să se erijeze în protectori ai statului de drept. Asta l-ar decredibiliza pe președintele Iohannis și ar diminua presiunea, și așa limitată, pe care UE o poate exercita asupra majorității parlamentare și a guvernului. La nivel constituțional, poziționarea președintelui deasupra CCR în interpretarea Constituției ar fi ea însăși contrară textului constituțional, care face din Curtea Constituțională garantul suprem al Constituției, și jurisprudenței Curții, conform căreia Curtea este interpretul autentic (adică ultim și cu autoritate finală) al textului constituțional. În plus și relevant în contextul actual, o asemenea strategie i-ar unifica pe judecătorii Curții împotriva președintelui. Este adevărat că, după decizia CCR 358/2018, Curtea pare deja foarte pornită împotriva președintelui. Însă viitoarele decizii ale Curții pot distruge statul de drept chiar mai mult decât o face decizia 358/2018.
Textul integral al acestui interviu, aici!
În aceeași chestiune, pe g4media.ro, Dan Tăpălagă discută despre semnificațiile uneia dintre cele mai dificile săptămâni politice pe care o vor avea atît președintele Klaus Iohannis, cât și Laura Codruța Koveși:
”După ce șefa DNA a anunțat vineri că nu demisionează și că nu și-a delegat atribuțiile, cartoful fierbinte a trecut exclusiv în mâna președintelui Iohannis. Toate informațiile obținute de G4Media.ro indică faptul că este foarte posibil ca președintele să decidă revocarea șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, înainte de plecarea la summit-ul NATO de la Bruxelles, programat pentru 11 – 12 iulie, adică în prima parte a săptămânii, sau imediat după. Mai putea prelungi comedia cititului? Niciun lider sau instanță europeană n-ar fi încurajat acest tip atitudine. Refuzul de a aplica o decizie CCR subminează statul de drept. Nu face decât să mute atenția de pe adevărații inamici ai democrației și să le ofere motive reale de suspendare. ”