Un articol de Elizabeth Bogan, Edgar Choueiri, Robert P. George, Marcus Gibson, Edward J. Groth III, Allen C. Guelzo, William Happer, Bernard Haykel, Joshua T. Katz, Sergiu Klainerman, John B. Londregan, Michael A. Reynolds, Ignacio Rodriguez-Iturbe, Harvey Rosen, Salvatore Torquato, Robert K. Prud’homme, Princeton University, publicat pe site-ul First Things
Dorim să împărtășim câteva gânduri și sfaturi studenților care merg sau vor merge în curând la colegii și universități în aceaste timpuri de conflict și dezbinare socială. Ne adresăm în special celor ale căror credințe sunt diferite de opinia dominantă din campus, menționând că mai devreme sau mai târziu, dacă vei gândi pentru tine, vei ajunge să contravii ortodoxiei dominante.
Atunci când te abați de la o opinie impusă de societate, este probabil ca unii oameni foarte motivați ideologic, fiind indignați de refuzul tău de a te conforma, să încerce să te discrediteze prin simpla utilizare a unor apelative deranjante. Etichetele s-au schimbat în mod repetat din zilele lui Cotton Mather, dar intoleranța care a cauzat etichetarea s-a modificat prea puțin față de ceea ce era în Salem pe timpul judecării vrăjitoarelor. Păstrează-ți demnitatea, rămâi pe poziții; nu lăsa un puritan postmodernist să te hărțuiască amenințând că îți va lipi un cod de bare pe frunte.
De asemenea, este probabil ca în aproape orice colegiu sau universitate contemporană să întâlnești niște standarde duble de tip ideologic. Nu fi tăcut în privința lor. Fii politicos întotdeauna, hotărât în convingerile tale și stăruitor, după cum impun circumstanțele. Află cine se ocupă de aspectele importante ale vieții din campus; scoate în evidență standardul dublu și cere respectuos eliminarea acestuia. Insistă până când colegiul sau universitatea își asumă propriile angajamente pentru echitate, incluziune și non-îndoctrinare. Ai la îndemână instrumente puternice: forța argumentului și puterea rațiunii. Niciuna nu produce rezultate instantanee în toate cazurile, dar ambele vor funcționa cu condiția să îți păstrezi calmul, să rămâi persistent, dar politicos și să nu încetezi niciodată să ripostezi.
Este posibil ca tu însuți să fii supus unui grad de discriminare sau unei decizii administrative părtinitoare. Din nou, nu fi tăcut în privința aceasta. Apără-ți drepturile, știind că, în acest fel, asiguri și drepturile colegilor tăi. Va trebui să te familiarizezi cu procedurile colegiului sau universității referitoare la modul de contestare a notelor sau, dacă va fi necesar, să depui plângeri împotriva tratamentului discriminatoriu. De asemenea, ar trebui să cauți membri solidari cu tine în cadrul facultății, care pot fi dispuși să te consilieze și să te sprijine.
În lupta fermă pentru dreptul tău și al celorlalți de a gândi singuri, este important să eviți să devii un ideolog sau să vezi un conflict ideologic în fiecare contradicție sau conversație. Ai venit la facultate pentru a fi provocat, iar schimbul critic de idei nu este victimizare, ci un privilegiu. Insistă asupra dreptului tău la liberă exprimare, dar amintește-ți că și alții au acest drept. Ei nu fac nicio nedreptate contestându-ți și criticându-ți convingerile – chiar și credințele tale cele mai profunde, cele mai prețuite, formatoare de identitate – la fel cum tu nu le faci rău contestându-le convingerile. Dimpotrivă. Contestând în mod inteligent convingerile celuilalt, ne facem reciproc un serviciu.
Amintește-ți, ca student universitar american ești unul dintre cei mai norocoși – cei mai privilegiați – oameni de pe planeta Pământ. Nu cădea în capcana de a te considera o victimă sau de a-ți construi identitatea în jurul acestei idei. Poți evita această capcană în timp ce lupți pentru dreptul tău la un tratament echitabil și egal și lucrezi cu îndrăzneală pentru reforma care trebuie să schimbe standardele duble existente.
Amintește-ți și acest lucru: gândirea nu este ceva ce poate fi externalizat. Trebuie să o faci pentru tine. Nu lăsa profesorii să-ți spună ce să gândești. Nu lăsa ca opinia dominantă din campus să îți dicteze convingerile. Când întâlnești gândire de grup în campus, cercetează și pune întrebări. Ce se spune de cealaltă parte? Există gânditori și scriitori care se îndoiesc sau neagă „consensul”? Dacă da, citește și ia în considerare cu atenție ce au de spus. Adoptă propria poziție.
Oh, și ca nu cumva să uităm, gândirea pentru tine și luarea propriilor decizii implică aproape întotdeauna o cantitate imensă de distracție. Oamenii menționează rar acest lucru, dar este un adevăr fundamental. Poți pierde prieteni, dar numai prieteni falși. Prietenii adevărați vor dori să gândești pentru tine și nu vor fi deranjați de faptul că nu ești de acord cu ei. Este posibil să descoperi că atunci când gândești pentru tine și îți exprimi opinia, îți faci niște prieteni autentici pe viață, inclusiv pe unii cu care vei fi într-un permanent și fructuos dezacord.
Articol original: Advice for Students In a Time of Strife
Traducerea a fost realizată de C. Sili, studentă la Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași.