Daca vrem sa intelegem ce se intampla cu democratiile liberale in aceste momente dramatice, avem doua optiuni, doua ipoteze. Prima este ca niste Spirite Malefice bantuie Occidentul si produc Rele. De aici lucruri negative. Este teoria favorita a establishmentului si date fiind conditiile, de ce ne-am indoi de justetea ei?!
Dar acum daca tot ne-am apucat, sa mentionam si o posibila teorie alternativa. Asa e stiintific. Sa te faci ca ai si o teorie challenger desi stim ca aia prima, de mai sus, e 100% corecta – e data si la ziar si TV zilnic. Asadar:
In mod normal, in designul institutional al sistemelor democratice, partidele politice sunt mecanismul de transmisie a preferintelor si pozitiilor masei electorale catre legislativ, executiv si administratia publica, sub supervizarea judiciarului si mass media.
In mod normal, cand o schimbare, deplasare de preferinte si optiuni are loc (fie conjunctural, fie structural, prin alterarea clivajelor, structurii economice sau demografice sau dinamica social-culturala), partidele ar trebui sa isi modifice pozitia pentru a reflecta schimbarile corpului electoral si a le canaliza spre legislativ si executiv.
Datele statistice ne arata ca in vreme ce preferintele si pozitiile unei importante parti a electoralului occidental s-au schimbat in ultimii 20 de ani (pe o serie de paliere, de la imigratie la comert si economie), partidele occidentale traditionale (SUA si UE) au prezentat o rigidizare substantiala, refuzand sa reflecte acele modificari. (De ce? De ce teoria votantului median nu pare sa functioneze e alta discutie dar comasarea partidelor intr-un bloc de interese compact cu legislativul, executivul, mass media si administratia, e o conjectura credibila.)
Datele statistice arata fara echivoc acest lucru. Urmarea este usor de modelat:
1. In sisteme cu bariere scazute la intrarea pe piata politica, apar partide noi, anti-sistem care intra pe nisa creata de partidele traditionale care refuza reflectarea ingrijorarilor unei importante parti a electoralului.
2. In sisteme cu bariere inalte la intrarea pe piata politica (tip SUA sau GB) vedem un salt in tensiunile interne in partidele traditionale. Vezi cazul Republicanilor unde Trump a invins establishmentul, Democratilor unde Clinton si establishmentul au invins doar prin frauda masiva, penala, factinonalizarea Laburistilor in GB si tensiunile masive la Conservatori.
Datele statistice arata fara echivoc ca aceste conjecturi sunt valide.
Cum raspunde establishmentul la aceste evolutii? Ati vazut Brexitul, Germania si vedeti acum SUA: masive campanii de propaganda in coniventa cu toate puterile din stat, controlate de establishment. Initial pentru a schimba preferintele publice si, cand esueaza, pentru a stigmatiza si marginaliza electoral si public miscarea anti-sistem. Cuvantul cheie: populism, extremism etc etc etc.
Rezolva retorica asta isterica ceva? Nu. Explica ceva? Nu. Situatia si fenomenele in discutie sunt chestiuni serioase si profunde. Ne confruntam cu o criza majora a sistemului democratic occidental. Cam asta e, pe scurt, teoria alternativa.
PS: Mai sus ma refer la analize prezentate folosind datele de de la Centrul de analiza de la University of North Carolina at Chapell Hill.