Pentru orice artist dar mai ales pentru desenator SCRISUL este un subiect atrăgător. Are formă, chiar culoare, este adică semn plastic dar are și sens, însemnătate (de-semn).
Litera, deși reprezintă obiectul muncii graphic-designerilor (între care unii sunt și creatori de literă) este încă din clasa întâi un bun al tuturor (alfabetizaților) și deci artiștii o scot din arsenalul lor uman transformând-o în semn plastic. Cei mai mulți artiști, desenatorii mai ales au un scris elaborat, inventat, desenat. Nu întotdeanua în sensul scrierii frumoase, caligrafice dar în sensul expresivității. Scrisul, literele, cuvintele, așezate pe hârtie în ritmul lor înegresc sau colorează, compun spațiul și îl exprimă pe artist la fel de bine ca linia sau tușa.
Am invitat pentru această expoziție artiști care scriu. Am expus și exerciții de caligrafie ale studenților UNArte, Grafică, anul II (atelier 6), am completat cu o tema de lettering (ilustrație prin scris) la care am colaborat cu grapfic-designerul Ionut Radulescu(fost absolvent UNArte, acum la NY).
Flavia Popescu (inventatoarea mai în glumă, mai în serios a conceptului de flavism) este o colecționară de texte, cuvintele pe care le desenează/pictează/colează au corp colorat, seducător la nivel senzorial și formează un sens-ironic, serios sau ludic.
Miruna Popescu și-a adăugat desenul, crochiurile după oameni și obiecte, observațiile ei poetice, întro carte tipărită (veche). Apoi a extras rezultatul acestui amestec și a realizat ea o carte (print digital) numită Mă vei găsi întro carte.
Valeriu Pantilimon este pictor și profesor de desen. Pentru el cuvântul înseamnă, poartă idei și atunci când scrie caligrafic povestea pe care o spun cuvintele contează. Iar scrierea lui adaugă la sensul textului culoare, frumusețe, proporție, eleganță, mișcare, ritm. Am expus texte de Aurelia Mocanu desenate de Valeriu cu tuș, roșu sâgeriu și aur.
Ionuț Rădulescu, un tânăr graphic-designer care trăiește de câțiva ani la New York, mi-a trimis câteva din sutele de exerciții de lettering pe care le face constant pe lângă muca de advertising. Aici se exprimă cel mai bine pe sine, îndrăzneț, provocator, vibrant.
Emanuela Balint expune de data aceasta pagini din caietele ei în care atunci când este în impas cu desenul, scrie. Cu aceeași linie cu care deseneaza.
Curator Stela Lie, conf. univ. UNArte, Grafică