Un articol de Ronald Radosh, publicat de The Wall Street Journal
O adevărată liberală, actrița era fermă în atitudinea sa împotriva comuniștilor.
Ne amintim de Olivia de Havilland, care a murit duminica trecută la vârsta de 104 ani, pentru munca ei pe marele ecran, inclusiv pentru rolului ei ca Melanie Hamilton în „Pe aripile vântului”. Dar nu ar trebui să uităm contribuția ei la încheierea influenței comuniste în Hollywood într-un moment critic.
De Havilland a fost implicată în Comitetul cetățenilor independenți de la Hollywood pentru arte, științe și profesii, care a reunit liberali și comuniști, pe măsură ce se sfârșea cel de-al doilea război mondial. Liderul său, Hannah Dorner, a fost un membru secret al Partidului Comunist. Pe măsură ce suflau vânturile timpurii ale Războiului Rece, Dorner a început să direcționeze grupul spre o poziție pro-sovietică. În octombrie 1945, ea conducea grupul pentru a se opune „incipientului fascism autohton”, care spunea ea că emana din administrația Truman.
De Havilland, o liberală anticomunistă, a fost șocată când l-auzit pe scenaristul comunist John Howard Lawson spunând comitetului că SUA începe „să stranguleze democrația peste tot”. În iunie 1946, ea a acceptat o invitație de a vorbi la un miting al Comitetului din Seattle. De Havilland a primit o ciornă, scrisă de cel mai talentat, prolific și cel mai bine plătit scenarist din Hollywood, Dalton Trumbo. Trumbo dorea ca ea să condamne „impulsul anumitor interese către un război împotriva Uniunii Sovietice”, iar textul său l-a condamnat pe Truman pentru lovituri împotriva sindicatelor, antisemitism și violență rasială.
De Havilland a făcut un lucru insolit și curajos. Fără să îl informeze pe Trumbo sau pe alții din conducerea Comisiei, ea nu a citit la miting cuvintele pregătite de Trumbo, ci ale sale, scrise cu ajutorul lui James Roosevelt, fiul anticomunist al președintului, care a fost unul dintre conducătorii Comitetului.
Citește și: A murit Olivia de Havilland
Din 1932 până în 1945, ea a spus publicului său captiv că o „coaliție a tuturor forțelor liberale și progresiste” a susținut programele New Deal. Dar, în această nouă eră, „forțele reacționare au făcut o ruptură în coaliția liberală” și încercau să facă să pară „că marea mișcare liberală este controlată de cei care sunt mai interesați să ia ordine de la Moscova și să urmeze linia partidului decât să facă ca democrația să funcționeze.” Singurul răspuns era ca liberalii să se distanțeze de Stalin și de urmașii săi, comuniștii americani. „Credem în democrație”, a spus ea mulțimii, „și nu în comunism”.
Discursul lui De Havilland, Trumbo a scris într-o scrisoare furioasă, nu a fost altceva decât o denunțare a comunismului, un exercițiu în „Red-baiting”(momeală pentru roșii). Cu sprijinul unui alt actor care a aparținut grupului, Ronald Reagan, James Roosevelt și de Havilland au propus ca membrii să facă o declarație în care să condamne ferm comunismul. După o întâlnire furtunoasă, Reagan, producătorul Dore Schary și alții au plecat la apartamentul lui de Havilland, unde ea le-a spus că a decis să-i „fumeze” pe comuniști și să se opună deschis acestora. James Roosevelt a demisionat public în iulie 1946 și s-a arătat curând că singurii membrii rămași ai Comitetului au fost comuniștii care l-au creat.
Articol original: De Havilland Saved Hollywood From Stalin
Traducerea a fost realizată pentru Marginalia de A.I. Scridon