• Acasa
  • Despre Marginalia
  • Contributori
  • Redactia
  • Biografii fondatori
[ Marginalia ] etc.
[ Marginalia ] etc.
  • Acasa
  • Despre Marginalia
  • Contributori
  • Redactia
  • Biografii fondatori
comments Share
You are reading
The Wall Street Journal: Tema despăgubirilor pentru sclavia americanilor negri reintră pe agenda Congresului american
The Wall Street Journal: Tema despăgubirilor pentru sclavia americanilor negri reintră pe agenda Congresului american
Home
Debate

The Wall Street Journal: Tema despăgubirilor pentru sclavia americanilor negri reintră pe agenda Congresului american

August 1st, 2020 Iarina Albu Iarina Albu Debate comments

Partajează pe retelele sociale

Facebook Twitter Google+ LinkedIn WhatsApp

Camera Reprezentanților din Parlamentul Statelor Unite urmărește să aprobe pentru prima dată o comisie care să studieze compensarea pentru sclavie și discriminare de lungă la care au fost supuși americanii negri, se arată într-un material publicat de The Wall Street Journal.

Protestele pentru justiția rasială care au avut loc în ultimele săptămâni avansează în centrul dezbaterii naționale conceptul de despăgubiri pentru americanii negri, concept care până acum a fost marginal în discursul politic. Acesta se adresează mai multor categorii de persoane care dețin autoritate politică, de la cei din Capitol Hill care se ocupă de politici publice până la primării, având ca scop crearea unor planuri de despăgubiri pentru sclavie și discriminare.

În Washington, liderii Camerei Reprezentanților declară că așteaptă ca anul acesta să se adopte pentru prima dată o propunere veche de treizeci de ani prin care se urmărește crearea unei comisii federale care va veni cu o apologie oficială și un plan de remediere al acestor probleme. Fostul vicepreședinte Joe Biden, presupusul candidat Democrat la președinție, a aprobat proiectul de lege, fiind primul lider de partid și-a dat acest acord de când Congresul a preluat această inițiativă în 1989.

Legislația întâmpină opoziție din partea Republicanilor care controlează Senatul. Președintele Trump i-a spus unui reporter anul trecut că „Nu crede că este posibil ca așa ceva să se întâmple.” Așadar, este puțin probabil ca această măsură să devină lege anul acesta. Totuși, o majoritate democratică în cadrul alegerilor din noiembrie ar putea deschide calea spre o adoptare.

Se așteaptă ca problema să fie examinată de către o comisie oficială. Se pare că implementarea unui astfel de plan național de despăgubire nu are sorți de izbândă, sondajele arătând că alegătorii albi se opun vehement. De asemenea, susținătorii rămân divizați cu privire la persoanele care ar trebui să primească aceste despăgubiri, cum ar putea fi ele despăgubite și pentru ce.

Dezbaterea cu privire la despăgubiri arată cât de departe au ajuns americanii cu dorința lor de a reevalua discriminarea rasială persistentă în toate sferele, de la forțele care aplică legea, la averi, servicii medicale și educație de la momentul când George Floyd a fost omorât la sfârșitul lunii mai. „Înainte, când venea vorba despre despăgubiri, oamenii își dădeau ochii peste cap”, spune primarul Greg Fischer din Louisville, Kentucky, care a început numai recent să susțină această cauză, după ce orașul său a fost zguduit în luna martie de proteste din cauza poliției care a omorât-o pe Breonna Taylor. „Acum, atitudinea oamenilor e mai degrabă: ‘spune-mi cum putem rezolva problema.’ ” În calitate de nou președinte al Conferinței Primarilor din S.U.A., Fisher a încercat luna trecută să determine grupul să susțină proiectul federal de despăgubiri, fiind sprijinit în acțiunea sa de mai mulți democrați și republicani.

Adunarea de Stat din California a aprobat un proiect de lege în fața Senatului, dând naștere propriei versiuni a unui comitet pentru studiul despăgubirilor. Consiliul municipal al orașului Asheville din North Carolina, care este predominant alb, a votat luna aceasta în favoarea inițiativei de a oferi scuze oficiale pentru sclavie, dar și fonduri pentru a ajuta proprietarii de case și întreprinderi negri. Această măsură este similară cu cea luată cu puțin timp înainte în Evanston, Illinois. Uniunea Libertăților Civile Americane, care a păstrat mult timp tăcerea, a transformat această problemă într-o prioritate legislativă.

Sondajele arată că din ce în ce mai mulți americani consideră că oamenii negri se confruntă cu discriminarea, motiv pentru care susțin mișcarea Black Lives Matter, dar și alte măsuri precum reformarea poliției și înlăturarea monumentelor confederate. Însă numeroase sondaje realizate în ultima lună arată că majoritatea oamenilor încă se opun implementării măsurilor de despăgubire. Într-un sondaj realizat de Washington Post/ABC News în perioada 12-15 iulie, 63% din participanți se opun banilor oferiți „drept compensație pentru sclavie”. Mai mult, 82% din participanții negri au fost în favoarea propunerii, iar dintre cei albi – numai 18%.

„Nu cred că despăgubirile pentru ceva ce a avut loc acum 150 de ani și față de care niciunul dintre noi, cei în viață, nu suntem responsabili, reprezintă o idee bună,” a afirmat liderul majorității Senatului Mitch McConnell anul trecut în timpul escaladării dezbaterii. El a mai spus că Războiul Civil, legislația cu privire la drepturile civile și alegerea lui Barack Obama ca cel dintâi președinte negru au fost răspunsuri suficiente la „păcatul original al sclaviei.”

„S-au făcut pași importanți, însă problema nu a fost încă extirpată,” afirmă Melina Abdullah, profesor de studii pan-africane la Universitatea din California, Los Angeles și co-fondator al Black Lives Matter în același oraș. „Probabil că putem convinge marea majoritate de americani albi să afirme: ‘sclavia a fost ceva greșit și ne pare rău.’ Dar despăgubirile sunt ceva tangibil, iar această idee încă provoacă ezitare.”

Parlamentarii din raioanele congresului rămân în continuare neliniștiți în legătură cu această problemă. Dintre cei 43 de democrați ai Casei Albe, care au obținut locurile Republicanilor în 2018, doar patru au susținut proiectul de despăgubiri. Niciunul din cei patru negri nou-veniți în acele districte nu a făcut asta.

Câțiva susținători albi ai comisiei federale pentru despăgubiri spun că sunt ambivalenți în privința unui plan de acțiune, dincolo de studiile care au fost deja realizate. „E minunat că ne gândim la această problemă” spune reprezentantul democrat din Virginia Don Beter, un susținător al propunerii. „Dar nu cred că comisia își va asuma în ultimă fază responsabilitatea de a se pronunța cu privire la despăgubiri.”

Cei mai mulți susținători spun că despăgubirile ar trebui să presupună și o apologie federală oficială, nu doar pentru sclavie, ci și pentru lunga perioadă de discriminare care a fost susținută de guvern și care mulți spun că persistă și în ziua de astăzi. Mulți spun că ar trebui să existe și o formă de despăgubire monetară, dar nu există niciun consens cu privire la ce ar putea să însemne asta mai exact.

Unii susținători consideră că despăgubirile ar trebui să includă cecuri federale oferite individual. Robert L. Johnson, fondatorul Black Entertainment Television și primul milionar american negru, a creat recent o structură de despăgubiri în valoare de 14 miliarde de dolari prin care să ofere plăți directe de câte 350,000 de dolari la 40 de milioane de americani negri – plățile fiind oferite de-a lungul unui deceniu sau chiar mai mult. El estimează că această sumă ar putea reduce diferența de avere dintre famiile obișnuite albe și cele negre.

Domnul Johnson consideră că compensația ar trebui limitată la cei care își pot dovedi genealogia până la perioada sclaviei. Asta ar exclude în jur de șase milioane de americani negri care au venit singuri sau cu familiile lor în S.U.A după Războiul Civil.

Economistul Universității Duke,William A. Darity Jr., un cercetător faimos în despăgubiri este de acord cu această soluție. El spune că descendenții sclavilor sunt cei mai îndreptățiți când vine vorba de revendicarea despăgubirilor, din cauza promisiunii care le-a fost încălcată de Guvern de a despăgubi sclavii eliberați la sfârșitul Războiului Civil.

Cartea domnului Darity, „From Here to Equality”, publicată primăvara aceasta, argumentează că guvernul federal trebuie să își îndeplinească retroactiv promisiunea făcută. De asemenea, aceasta analizează o gamă largă de opțiuni alternative de despăgubiri respinse de-a lungul anilor. Un exemplu este o măsură care susținea taxarea companiilor care s-a demonstrat că au beneficiat de pe urma muncii sclavilor – așa cum zonele deosebit de afectate de poluare din S.U.A. au fost curățate cu banii celor care au fost responsabili pentru poluarea lor.

Domnul Darity mai spune că faptul că legislația congresională nu a reușit să seteze clar limitele despăgubirilor pentru descendenții sclavilor, printre altele, l-a determinat să se opună măsurii sub forma în care ea este propusă acum.

Această poziție se află însă în conflict cu cea a altor susținători renumiți, cum ar fi National African American Reparations Commission, o organizație care a apărut în 2015 și care a colaborat îndeaproape cu mai mulți parlamentari pentru a ajuta la crearea proiectului de lege.

„Afirmația că persoanele eligibile pentru despăgubiri trebuie să aducă dovezi de tip ADN poate părea ridicolă,” spune Ron Daniels, un fondator al grupului și un vechi susținător care a promovat despăgubirilie în campania sa prezidențială din 1992. El susține că majoritatea americanilor negri au suferit din cauza repercursiunilor sclaviei și discriminării și că merită aceste beneficii.

Unii văd despăgubirile ca pe o formă de investiție federală mai mare în comunitățile de negri, cu scopul îmbunătățirii sistemelor educaționale, serviciilor medicale și altor sectoare. „Când începi să vorbești despre despăgubiri în termeni monetari, eu pur și simplu nu mai am cuvinte. Cred că nimeni nu poate atribui o valoare… pierderii acestor libertăți,” a spus James Clyburn, reprezentat democrat al South Carolinei, într-un interviu recent.

În calitate de susținători ai comisiei de despăgubiri, parlamentarii negri spun că „un mod mai bun de a rezolva problema despăgubirilor ar fi” legislația lor care ar aloca 10% din bugetul federal comunităților în care sărăcia este foarte ridicată.

Mișcarea modernă care sprijină despăgubirile a apărut în anii 1980, după ce Congresul a aprobat o apologie și un plan de compensație pentru americanii-japonezi internați în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. În anul ulterior semnării acestei măsuri de către președintele Reagan, reprezentantul democrat din Michigan, John Conyers, a propus o legislație care viza o despăgubire similară pentru americanii negri, pe care a reintrodus-o în discuție în fiecare sesiune a Congresului până la demisia sa, în 2017. Propunerea sa a stagnat în tot acest timp. Unii activiști spun că ambivalența domnului Obama, primul președinte negru, cu privire la despăgubiri a fost cea care a înlesnit înaintarea inițiativei.

Problema a devenit de interes acum câțiva ani, pe fondul influenței din ce în ce mai mari a mișcării Black Lives Matter. În timp ce grupul a susținut în principal reformarea poliției, o alianță de activiști afiliați acestei mișcări a adoptat de asemenea despăgubirile ca fiind un element central al programului său politic în 2016. Când reprezentantul democrat din Texas, Sheila Jackson Lee, a preluat ștafeta de la domnul Conyers pentru a reintroduce proiectul său de lege în 2019, aceasta a atras rapid sprijinul președintelui Camerei, Nancy Pelosi (D., California) și a liderului minorității Senatului, Chuck Schumer (D., New York).

Pandemia a oferit un impuls suplimentar acestei inițiative. Pe lângă impactul disproporționat al coronavirusului asupra sănătății și economiei în comunitățile de culoare, pachetele de ajutorare în valoare de mai multe miliarde de dolari trimise rapid de către Congres au modificat termenii dezbaterii în legătură cu ce anume este fezabil când vine vorba de programele de cheltuieli pentru americanii aflați în dificultate.

„Dacă poți scrie un cec de 2 miliarde de dolari micilor afaceri care suferă de pe urma pandemiei, poți cu siguranță să te gândești serios și la problema despăgubirilor,” spune Ron Busby Sr., președinte al U.S. Black Chambers Inc., un grup care susține afacerile negrilor. „Avem liber la dezbatere acum. Putem avea o conversație reală despre asta.”

 

Articol original: Reparations to Black Americans for Slavery Gain New Attention

Partajează pe retelele sociale

Facebook Twitter Google+ LinkedIn WhatsApp
Next article Adrian Papahagi: În zorii cenzurii
Previous article Foreign Policy: Un genocid se petrece chiar acum în Xinjiang/ Regimul de la Beijing se folosește de tehnologii sofisticate pentru a extermina populația Uiguri
Iarina Albu

Iarina Albu

Iarina Albu (n.2000) este studentă în programul de licență al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, specializarea Limbă și Literatură Rusă-Franceză. Este membru al asociației culturale Studiul. Interese: lingvistica, literatura comparată, filosofia, teologia, istoria și filosofia limbii, cinematografie, muzică.

Related Posts

Beneficiile victimizării: o interpretare evoluționistă
April 13th, 2021

Beneficiile victimizării: o interpretare evoluționistă

Industria rasismului: cererea depășește oferta (Dinesh D'Souza)
April 13th, 2021

Industria rasismului: cererea depășește oferta (Dinesh D'Souza)

Imaginația și voința: ești ceea ce privești
April 13th, 2021

Imaginația și voința: ești ceea ce privești

Facebook Comments

Fluxul Marginalia
Căutarea preciziei medicale în arta traducerii: C.D. Zeletin Cultură

Căutarea preciziei medicale în arta traducerii: C.D. Zeletin

Apr 13th, 2021
Beneficiile victimizării: o interpretare evoluționistă Debate

Beneficiile victimizării: o interpretare evoluționistă

Apr 13th, 2021
Industria rasismului: cererea depășește oferta (Dinesh D'Souza) Debate

Industria rasismului: cererea depășește oferta (Dinesh D'Souza)

Apr 13th, 2021
Imaginația și voința: ești ceea ce privești Debate

Imaginația și voința: ești ceea ce privești

Apr 13th, 2021
Un naș cu inima cât un tren ALTFEL

Un naș cu inima cât un tren

Apr 12th, 2021
Mărturii despre impactul pe care l-au avut lucrările lui C.S Lewis asupra cititorilor Cultură

Mărturii despre impactul pe care l-au avut lucrările lui C.S Lewis asupra cititorilor

Apr 12th, 2021
Edith Stein: „Nu există doar un intelect teoretic, ci și unul practic, solicitat zilnic să îndeplinească cele mai diverse sarcini” Cultură

Edith Stein: „Nu există doar un intelect teoretic, ci și unul practic, solicitat zilnic să îndeplinească cele mai diverse sarcini”

Apr 12th, 2021
Virgil Iordache. “Gestionarea” vizibilității creștinilor Debate

Virgil Iordache. “Gestionarea” vizibilității creștinilor

Apr 12th, 2021
Cât de oarbă ar trebui să fie Justiția? Debate

Cât de oarbă ar trebui să fie Justiția?

Apr 11th, 2021
Câteva fragmente din ,,Balanța", de Ion Băieșu Literatură

Câteva fragmente din ,,Balanța", de Ion Băieșu

Apr 10th, 2021
Despre o anume modestie a fericirii Opinii

Despre o anume modestie a fericirii

Apr 10th, 2021
O ortodoxie blândă Cultură

O ortodoxie blândă

Apr 9th, 2021
Câteva fragmente din ,,Întoarcerea fiului risipitor”, de André Gide Cultură

Câteva fragmente din ,,Întoarcerea fiului risipitor”, de André Gide

Apr 9th, 2021
Roger Scruton: Virtutea irelevanței. O critică a pedagogiei moderne Cultură

Roger Scruton: Virtutea irelevanței. O critică a pedagogiei moderne

Apr 8th, 2021
„Datoria de a fi fericit”, prefață la Etica Nicomahică, de Stella Petecel Cultură

„Datoria de a fi fericit”, prefață la Etica Nicomahică, de Stella Petecel

Apr 7th, 2021
C. S. Lewis ne vorbește despre iubire: Philia Cultură

C. S. Lewis ne vorbește despre iubire: Philia

Apr 7th, 2021
Adrian Lemeni, „Adevăr și demonstrație” – o călătorie prin matematică, filozofie și teologie în căutarea adevărului Cultură

Adrian Lemeni, „Adevăr și demonstrație” – o călătorie prin matematică, filozofie și teologie în căutarea adevărului

Apr 6th, 2021
Cosmin Lotreanu. „Primăvara croată” (1971) între afirmare identitară, reformă și autonomie Uncategorized

Cosmin Lotreanu. „Primăvara croată” (1971) între afirmare identitară, reformă și autonomie

Apr 6th, 2021
Alin Vara. Christus Victor. O explorare a sensului morții lui Isus Hristos  V. Războiul ALTFEL

Alin Vara. Christus Victor. O explorare a sensului morții lui Isus Hristos V. Războiul

Apr 5th, 2021
Daniel Uncu. Două constructe smintite Opinii

Daniel Uncu. Două constructe smintite

Apr 5th, 2021
Câteva fragmente din „Laur”, de Evgheni Vodolazkin Cultură

Câteva fragmente din „Laur”, de Evgheni Vodolazkin

Apr 5th, 2021
Ce ne facem cu limbajul poetic? Cultură

Ce ne facem cu limbajul poetic?

Apr 5th, 2021
Feminitatea prin ochii lui Balzac Cultură

Feminitatea prin ochii lui Balzac

Apr 5th, 2021
Matematica este o formă de „supremație albă”, declară pedagogii woke într-o scrisoare Debate

Matematica este o formă de „supremație albă”, declară pedagogii woke într-o scrisoare

Apr 4th, 2021
Ce exprimă muzica? Cultura

Ce exprimă muzica?

Apr 4th, 2021
D. P. Aligică: Recomandare la recomandare Debate

D. P. Aligică: Recomandare la recomandare

Apr 3rd, 2021
Câteva fragmente din „Maestrul și Margareta” de Mihail Bulgakov Literatură

Câteva fragmente din „Maestrul și Margareta” de Mihail Bulgakov

Apr 3rd, 2021
Credința din perspectivă fenomenologică Filozofie

Credința din perspectivă fenomenologică

Apr 3rd, 2021
Cele 7 idei centrale ale gândirii lui C. S. Lewis Cultură

Cele 7 idei centrale ale gândirii lui C. S. Lewis

Apr 2nd, 2021
Câteva fragmente din „Lupul de stepă”, de Herman Hesse Cultură

Câteva fragmente din „Lupul de stepă”, de Herman Hesse

Apr 2nd, 2021
„Liceu, cimitir al tinereții mele”: ce cred liceenii despre sistemul de educație din România? Cultură

„Liceu, cimitir al tinereții mele”: ce cred liceenii despre sistemul de educație din România?

Apr 1st, 2021
De ce au muzicienii nevoie de filozofie Cultură

De ce au muzicienii nevoie de filozofie

Apr 1st, 2021
Câteva idei despre matematică și logică, de Bertrand Russell Cultură

Câteva idei despre matematică și logică, de Bertrand Russell

Mar 31st, 2021
Este renașterea cazuisticii despre cazuistică? Filozofie

Este renașterea cazuisticii despre cazuistică?

Mar 31st, 2021
Pandemie, isterie şi politica prudenţei Opinii

Pandemie, isterie şi politica prudenţei

Mar 31st, 2021
Daniela Marinescu: Ode to Oblivion sau despre cum să faci un film de succes in 2020 ALTFEL

Daniela Marinescu: Ode to Oblivion sau despre cum să faci un film de succes in 2020

Mar 31st, 2021
Gertrude Stein, o femeie cu o pasiune copleșitoare pentru artă Artă

Gertrude Stein, o femeie cu o pasiune copleșitoare pentru artă

Mar 30th, 2021
Mozart, înlocuit cu Dua Lipa. Universitatea Oxford va renunța la predarea muzicii clasice în numele corectitudinii politice Debate

Mozart, înlocuit cu Dua Lipa. Universitatea Oxford va renunța la predarea muzicii clasice în numele corectitudinii politice

Mar 30th, 2021
Câteva fragmente din „Narcis și Gură de Aur”, de Herman Hesse Literatură

Câteva fragmente din „Narcis și Gură de Aur”, de Herman Hesse

Mar 29th, 2021
Guvernul încalcă dreptul la proprietate privată al românilor Debate

Guvernul încalcă dreptul la proprietate privată al românilor

Mar 29th, 2021
Silviu Man. Cei patru care au speriat Capernaumul ALTFEL

Silviu Man. Cei patru care au speriat Capernaumul

Mar 29th, 2021
Teodor Baconschi. Vaccin, creștinism, negaționism Opinii

Teodor Baconschi. Vaccin, creștinism, negaționism

Mar 29th, 2021
  • Despre Marginalia etc.
  • Contact
  • Back to top
© Marginalia 2018. Toate drepturile rezervate.
Website realizat de Marginalia.