- Ioan Stanomir pentru Ziare.com: “Din punct de vedere al politicii interne si externe putem spune ca ne aflam la unul dintre cele mai de jos momente ale istoriei noastre post-decembriste“, a comentat pentru Ziare.com Ioan Stanomir, profesor de drept constitutional la Facultatea de Stiinte Politice a Universitatii din Bucuresti:
Rezolvarea poate fi doar politica. Iar rezolvarea politica inseamna inlaturarea acestei administratii care nu doar ca dezonoreaza Romania, dar ii si pune in pericol stabilitatea. Este vorba, pe de o parte, de dezordinea care a intervenit in politica noastra externa, si pe de alta parte de conflictele intestine care submineaza stabilitatea economiei noastre.
Intreg interviul: aici.
2. Aurelian Craiutu in dialog cu Lavinia Stan pentru LaPunkt.ro
Am ajuns la universitatea Indiana din Bloomington în 2001. … Exista … aici o mică comunitate universitară românească, cu câteva personalități precum Matei Calinescu, Nicholas Spulber sau Virginia Zeani. Pe Matei, a cărui carte Viața și opiniile lui Zacharias Lichterjucase un rol esențial în formarea mea, l-am reîntâlnit când am revenit în Bloomington și prin el m-am simțit legat de programul de studii românești. Odată cu dispariția lui Matei în 2009, a lui Nicholas Spulber în 2004 sau a Ilincăi Zarifopol-Johnston, programul a pierdut mult, el rămânând în viață în ultimii ani mai ales datorită cursurilor de limba română predate de Christina Illias-Zarifopol. Pensionarea ei anul acesta a pus capăt programului. E un sfârșit de drum, dar trebuie să ne uităm înapoi cu încredere și să fim mândri de ce s-a putut realiza cu resurse limitate. Nu întrevăd o renaștere prea curând!
Intreg interviul aici.
3. Si tot in LaPunkt.ro Bogdan Murgescu in dialog cu Cristian Patrasconiu.
Din anumite puncte de vedere, România avea, desigur, unele resurse naturale. … E drept: aveam petrol, mult mai mult decît marea majoritate a țărilor europene. Aveam, de asemenea, un pământ destul de fertil, în termeni tehnici vorbind. Mai erau resurse de păduri, resurse minerale, etc. Să spunem că stăteam destul de bine, la bază. Destul de bine, dar fără să fie un exces, o abundență de resurse. Marea problemă însă ține de intervenția factorului uman – atît sub forma de capital uman propriu-zis, cît și în formule care instituționalizează și organizează economia. Aici, din păcate, România a fost foarte multă vreme deficitară și încă și astăzi are, în această privință, deficite importante.
Intreg interviul aici.