• Acasa
  • Despre Marginalia
  • Contributori
  • Redactia
  • Biografii fondatori
[ Marginalia ] etc.
[ Marginalia ] etc.
  • Acasa
  • Despre Marginalia
  • Contributori
  • Redactia
  • Biografii fondatori
comments Share
You are reading
Tudorel Urian. Despre loialitate în politică
Tudorel Urian. Despre loialitate în politică
Home
Opinii

Tudorel Urian. Despre loialitate în politică

July 6th, 2018 [ Tudorel Urian ] [ Tudorel Urian ] Opinii comments

Partajează pe retelele sociale

Facebook Twitter Google+ LinkedIn WhatsApp

Ca în vremurile bune ale lui Nicolae Ceaușescu, decizia completului de trei judecători al ICCJ de a-l condamna pe președintele PSD, Liviu Dragnea, la trei ani și șase luni de închisoare cu executare a stârnit un val de telegrame de solidaritate cu acesta, venite din toate filialele partidului. Scrise după priceperea și competența fiecăruia, unele cu mici cochetării stilistice, altele în cea mai curată limbă de lemn a foștilor activiști comuniști, distribuite masiv prin rețelele de partid, paginile de socializare și presa locală, aceste mesaje și comunicate de presă exprimă solidaritatea cu Liviu Dragnea, nevoia de unitate a partidului și decizia de a lupta până la capăt. Iată, pentru exemplificare, un scurt fragment din comunicatul filialei Bistrița-Năsăud. L-am ales și pentru efortul lăudabil al celor care l-au redactat de a evita cumva esențele tari ale limbii de lemn standardizate:

„A venit, din nou, un moment greu pentru PSD. Pe care îl vom depăși tot împreună. Secretul acestui partid a fost mereu solidaritatea dintre noi. Oricât au încercat unii și alții să ne dezbine, mereu am stat împreună. Oricâtă ură se revarsă asupra noastră, pentru a destructura cel mai mare partid al României, noi trebuie să rămânem împreună. Este evident că în acest moment adversarii noștri vor dori să profite de ceea ce se întâmplă cu președintele Liviu Dragnea. Au depus moțiune de cenzură exact astăzi și vor încerca orice să dărâme Guvernul PSD-ALDE, deși votul din 2016 a fost zdrobitor în favoarea noastră. Fiecare își face calculele și politica exact cum crede de cuviință, dar PSD Bistrița-Năsăud o spune clar și răspicat: rămânem împreună!
La greu se arată caracterele și noi nu suntem nici lași, nici nu abandonăm atâtea speranțe puse în noi!”
(Mesagerul de Bistrița-Năsăud, 21.06.2018)

Nu am niciun motiv să pun la îndoială sinceritatea și buna credință ale acestor oameni. Principiile trebuie respectate, loialitatea trebuie apreciată, cu atât mai mult în politica românească unde reprezintă mai degrabă excepția. Întrebarea care se pune este însă: ce trebuie să însemne loialitatea pentru un politician?

Într-o carte excepțională, publicată în anul 2002 și care, poate, ar trebui republicată, Politica, un rău necesar (editura ALLFA), fostul președinte al PNL, Valeriu Stoica scria că, un politician trebuie să aibă două fidelități absolute: față de țara sa (în cazul nostru, firește, România) și față de partidul din care face parte. Exact în această ordine. „Restul sunt contracte sau înțelegeri politice ce trebuie respectate în parametrii conveniți atât timp cât și partenerul le respectă, dar care pot fi sau nu reînnoite, după cum interesele partidului și ale țării o cer. Acceptarea necondiționată a oricărei alte fidelități poate fi susceptibilă, în cel mai rău caz, de trădare a intereselor partidului”. Fidel acestui principiu, Valeriu Stoica însuși a demisionat din funcția de președinte al PNL atunci când a ajuns la concluzia că rămânerea sa în post nu ar mai fi fost în interesul partidului, care se afla în pragul rupturii sub presiunea grupului care dorea o apropiere de PSD (gruparea Patriciu-Tăriceanu), în detrimentul construcției de dreapta, anti-PSD (prin apropierea de PD), avute în vedere de Valeriu Stoica.

Așadar, alianțele mai mult sau mai puțin conjuncturale, negocierile pentru posturi și demnități, inclusiv în interiorul propriului partid, sunt nu ar trebui să reprezinte decât niște contracte sau înțelegeri politice, care pot și trebuie să fie reziliate, atunci când ele nu mai reprezintă interesele României și ale partidului celui/celor care își pune/pun acceastă problemă. Eu însumi mi-am însușit definitiv această viziune asupra lucrurilor și am comunicat-o tuturor celor patru miniștri pe care i-am consiliat. În momentul în care erau puși în fața unor situații foarte delicate, îi sfătuiam ca prima întrebare pe care trebuie să și-o pună este: „România are de pierdut sau de câștigat dacă eu iau această decizie?” sau, dacă era ceva legat de o chestiune care ținea de partid „partidul are de pierdut sau de câștigat dacă eu păstrez un anumit om sau nu într-o anumită funcție sau răspund într-un fel sau altul unor propuneri de negocieri?”. Odată stabilite aceste reguli de orientare generală, se puteau demara (sau nu!) discuțiile propriu-zise. Această „ierarhie a fidelităților” ar trebui să funcționeze în cazul tuturor partidelor de pe scena politică, inclusiv al UDMR (dacă recunoaște România și drept țară a membrilor ei, dacă nu, trebuie să o spună explicit) și a celor reprezentând minoritățile naționale, altele decât cea maghiară. Până la urmă faimosul slogan al lui Donald Trump, „America first!” nu este decât o asumare directă, originală, în stilul noului președinte american, a acestui principiu. Și se pot spune multe despre Donald Trump, dar nu că neglijează interesele țării sale.

Revenind la situația concretă a României de azi, parlamentarii și membrii PSD ar trebui să se întrebe la modul cel mai serios dacă România și propriul lor partid au de câștigat sau de pierdut în cazul menținerii în fruntea PSD a unui condamnat penal cu suspendare, printr-o decizie definitivă și irevocabilă a ICCJ, recondamnat cu executare, în primă instanță,  într-un alt dosar? PSD, UDMR și minoritățile naționale altele decât cea maghiară trebuie să se întrebe dacă România are de câștigat sau de pierdut prin adoptarea unui nou cod penal în condiții de grabă suspectă, fără studii de impact și fără așteptarea unui punct de vedere al Comisiei de la Veneția (solicitat explicit la nivelul Uniunii Europene), despre care se crede că ar încuraja infracționalitatea de toate felurile, că ar fi, de fapt, o amnistie mascată și că ar încălca toate condițiile asumate de România în momentul aderării la Uniunea Europeană? Dacă România are de câștigat sau de pierdut prin menținerea unui guvern vădit incompetent cu reacții  nervoase și pusee de frondă față de președintele țării și principalii noștri aliați (statele Uniunii Europene și Statele Unite ale Americii)? Au membrii PSD și liderii ALDE, UDMR și ai minorităților naționale altele decât cea maghiară certitudinea că prețul menținerii lui Liviu Dragnea în fruntea PSD și a Camerei Deputaților și a guvernului său incompetent și țâfnos nu înseamnă, de fapt, trădarea intereselor fundamentale ale României? Poate că nu, dar merită un răgaz de gândire.

 

  • Tags
  • comentariu
  • criză
  • eseu
  • Liviu Dragnea
  • loail
  • loialitate
  • PSD
  • publicistică

Partajează pe retelele sociale

Facebook Twitter Google+ LinkedIn WhatsApp
Next article Vladimir Tismăneanu. Pestilențiul Danubiului ilfovean: De ce, cum, până când?
Previous article Mircea Mihăieș. Bâlbâieli și alte arme
[ Tudorel Urian ]

[ Tudorel Urian ]

Related Posts

Episcopul Ignatie al Hușilor. O mică persiflare (conservatoare)
January 22nd, 2021

Episcopul Ignatie al Hușilor. O mică persiflare (conservatoare)

Alexandru Lăzescu. Riscuri și costuri pandemice
January 21st, 2021

Alexandru Lăzescu. Riscuri și costuri pandemice

Bogdan Călinescu. Despre Trump, cu luciditate și obiectivitate
January 21st, 2021

Bogdan Călinescu. Despre Trump, cu luciditate și obiectivitate

Facebook Comments

Fluxul Marginalia
Persistența scolasticii Cultură

Persistența scolasticii

Jan 26th, 2021
Fragment din Immanuel Kant, „Spre pacea eternă. Un proiect filosofic” Uncategorized

Fragment din Immanuel Kant, „Spre pacea eternă. Un proiect filosofic”

Jan 26th, 2021
Ortodoxia ca factor geopolitic în contextul provocărilor modernității Cultură

Ortodoxia ca factor geopolitic în contextul provocărilor modernității

Jan 26th, 2021
Cristian Pătrășconiu. 33 de motive pentru a (re) citi Omul recent Cultura

Cristian Pătrășconiu. 33 de motive pentru a (re) citi Omul recent

Jan 26th, 2021
Lupta pana la capat: Te astepti sa fie vorba de unitati de elita. Nu este adevarat... Istorie

Lupta pana la capat: Te astepti sa fie vorba de unitati de elita. Nu este adevarat...

Jan 26th, 2021
Bogdan Glăvan. Frica este irațională Debate

Bogdan Glăvan. Frica este irațională

Jan 25th, 2021
Virgil Iordache. Fapte în Adevăr. Note de lectură la ”Maladia ideologiei şi terapia Adevărului” Debate

Virgil Iordache. Fapte în Adevăr. Note de lectură la ”Maladia ideologiei şi terapia Adevărului”

Jan 25th, 2021
Pe Disney+, copiii nu mai pot urmări „Peter Pan” sau „Pisicile aristocrate” pentru a nu se expune „modurilor de reprezentare învechite sau peiorative ale minorităților” Cultură

Pe Disney+, copiii nu mai pot urmări „Peter Pan” sau „Pisicile aristocrate” pentru a nu se expune „modurilor de reprezentare învechite sau peiorative ale minorităților”

Jan 25th, 2021
Ne distruge tehnologia din ziua de azi memoria? Debate

Ne distruge tehnologia din ziua de azi memoria?

Jan 25th, 2021
Alexandru Călinescu: Artele la control Cultură

Alexandru Călinescu: Artele la control

Jan 25th, 2021
Pe marginea unei provocări formulate de domnul Teodor Baconschi. Este teoria critică calea României către tradiția occidentală? Debate

Pe marginea unei provocări formulate de domnul Teodor Baconschi. Este teoria critică calea României către tradiția occidentală?

Jan 25th, 2021
O teorie: Pana sa-i mintim si manipulam pe altii, ne auto-mintim si auto-manipulam... Focus

O teorie: Pana sa-i mintim si manipulam pe altii, ne auto-mintim si auto-manipulam...

Jan 25th, 2021
Câteva fragmente din „Teoria râsului”, de Henri Bergson Filozofie

Câteva fragmente din „Teoria râsului”, de Henri Bergson

Jan 24th, 2021
„Middlemarch” & raţiunile inimii Cultură

„Middlemarch” & raţiunile inimii

Jan 24th, 2021
Despre schimbare doar de dragul schimbării Educație

Despre schimbare doar de dragul schimbării

Jan 24th, 2021
Cosmin Lotreanu. Jacques Chirac/Alain Juppé. Patru decenii de loialitate. Partea II Debate

Cosmin Lotreanu. Jacques Chirac/Alain Juppé. Patru decenii de loialitate. Partea II

Jan 24th, 2021
Daniel Uncu. Până când vom rezista ? Debate

Daniel Uncu. Până când vom rezista ?

Jan 24th, 2021
D. P. Aligica: Neototalitarianismul contemporan vizeaza libertatea de expresie; in absenta ei, votarea nu-i incurca si va fi mentinuta... Filozofie politică

D. P. Aligica: Neototalitarianismul contemporan vizeaza libertatea de expresie; in absenta ei, votarea nu-i incurca si va fi mentinuta...

Jan 24th, 2021
Christina Zarifopol-Illias: Alte povesti ale doamnelor si domnilor din Bucuresti: "Strada Palade 23" Societate

Christina Zarifopol-Illias: Alte povesti ale doamnelor si domnilor din Bucuresti: "Strada Palade 23"

Jan 23rd, 2021
Cetățeanul dependent Societate

Cetățeanul dependent

Jan 23rd, 2021
Câteva intuiții matematice pentru noțiuni teologice (partea I) Cultură

Câteva intuiții matematice pentru noțiuni teologice (partea I)

Jan 23rd, 2021
C. A. Rosetti: A cugeta este a urzi. Ca sa fiu urzitor trebuie sa fiu liber.... Istoria ideilor

C. A. Rosetti: A cugeta este a urzi. Ca sa fiu urzitor trebuie sa fiu liber....

Jan 23rd, 2021
I. D. Sîrbu: Pe pielea lor se va vedea cat de lasi, milogi, concesivi si tradatori pot sa fie fiii liberalismului si nepotii declaratiei drepturilor omului... Literatură

I. D. Sîrbu: Pe pielea lor se va vedea cat de lasi, milogi, concesivi si tradatori pot sa fie fiii liberalismului si nepotii declaratiei drepturilor omului...

Jan 23rd, 2021
Calea mai puțin bătătorită a lui Clarence Thomas Politică

Calea mai puțin bătătorită a lui Clarence Thomas

Jan 22nd, 2021
Florin Cojocariu: Ce se întâmplă acum in SUA e cu totul ieșit din comun Politică

Florin Cojocariu: Ce se întâmplă acum in SUA e cu totul ieșit din comun

Jan 22nd, 2021
Czesław Miłosz: „Ținutul Ulro”. Fragmente Cultură

Czesław Miłosz: „Ținutul Ulro”. Fragmente

Jan 22nd, 2021
„Civilizația” lui Kenneth Clark după 50 de ani Cultură

„Civilizația” lui Kenneth Clark după 50 de ani

Jan 22nd, 2021
Episcopul Ignatie al Hușilor. O mică persiflare (conservatoare) Opinii

Episcopul Ignatie al Hușilor. O mică persiflare (conservatoare)

Jan 22nd, 2021
Bogdan Călinescu. A gândi liber Debate

Bogdan Călinescu. A gândi liber

Jan 22nd, 2021
O imagine. Două coloane. Despre violențele din Statele Unite Politică

O imagine. Două coloane. Despre violențele din Statele Unite

Jan 22nd, 2021
Silviu Man. TEHNOCALIPSA DUPĂ ELON ŞI ALTE CÂTEVA PROFEŢII „SECULARE” ALTFEL

Silviu Man. TEHNOCALIPSA DUPĂ ELON ŞI ALTE CÂTEVA PROFEŢII „SECULARE”

Jan 22nd, 2021
P. J. Proudhon: A fi guvernat ALTFEL

P. J. Proudhon: A fi guvernat

Jan 22nd, 2021
Dragos Paul Aligica. Noi nu am avut de ales: A fost simplu. Generatia urmatoare insa are... Educație

Dragos Paul Aligica. Noi nu am avut de ales: A fost simplu. Generatia urmatoare insa are...

Jan 22nd, 2021
Rețeaua – cea mai recentă utopie Debate

Rețeaua – cea mai recentă utopie

Jan 21st, 2021
Boemul și revoluționarul Cultură

Boemul și revoluționarul

Jan 21st, 2021
Alexandru Lăzescu. Riscuri și costuri pandemice Opinii

Alexandru Lăzescu. Riscuri și costuri pandemice

Jan 21st, 2021
Bogdan Călinescu. Despre Trump, cu luciditate și obiectivitate Opinii

Bogdan Călinescu. Despre Trump, cu luciditate și obiectivitate

Jan 21st, 2021
Melania Cincea. Dandy mârâind la „câinele alfa” Opinii

Melania Cincea. Dandy mârâind la „câinele alfa”

Jan 21st, 2021
Marcela Țușcă: "Aici prezintă Domnul Țușcă Petrică" Istorie

Marcela Țușcă: "Aici prezintă Domnul Țușcă Petrică"

Jan 21st, 2021
Dragoș Paul Aligică: Si astfel vom avea din nou două categorii, două clase, două tipuri umane... Cultură

Dragoș Paul Aligică: Si astfel vom avea din nou două categorii, două clase, două tipuri umane...

Jan 21st, 2021
Tanarul Eliade: o excursie de grup absolut -dar absolut- memorabila! Istoria ideilor

Tanarul Eliade: o excursie de grup absolut -dar absolut- memorabila!

Jan 21st, 2021
O scrisoare de la Ion D. Sîrbu către Liviu Rusu Cultura

O scrisoare de la Ion D. Sîrbu către Liviu Rusu

Jan 20th, 2021
  • Despre Marginalia etc.
  • Contact
  • Back to top
© Marginalia 2018. Toate drepturile rezervate.
Website realizat de Marginalia.