• Acasa
  • Despre Marginalia
  • Contributori
  • Redactia
  • Biografii fondatori
[ Marginalia ] etc.
[ Marginalia ] etc.
  • Acasa
  • Despre Marginalia
  • Contributori
  • Redactia
  • Biografii fondatori
comments Share
You are reading
Tudorel Urian. Marea ipocrizie
Tudorel Urian. Marea ipocrizie
Home
Opinii

Tudorel Urian. Marea ipocrizie

September 7th, 2018 [ Tudorel Urian ] [ Tudorel Urian ] Opinii comments

Partajează pe retelele sociale

Facebook Twitter Google+ LinkedIn WhatsApp

Comisarul european pentru buget, Günther Oettinger, este primul înalt funcționar european care a inclus oficial România pe lista statelor care doresc „să slăbească și chiar să distrugă Uniunea Europeană”, alături de regimurile iliberale din Polonia, Ungaria și Italia. Domnul Oettinger nu este un oarecine, este reprezenantul Germaniei, motorul Uniunii Europene, iar domeniul de care se ocupă este unul de importanță zero pentru dezvoltarea Uniunii și bunăstarea țărilor membre. De aceea, „evaluarea” lui, imposibil de contrazis de către un om cu mintea limpede și cu un minim bun simț, nu prevestește nimic bun pentru viitorul imediat al României. Iar reacția opărită a ministrului nostru de externe Teodor Meleșcanu (ALDE) nu face decât să pună gaz pe foc. După ce îl acuză pe comisarul european că „promovează linii de discurs care contravin atitudinii constructive de comisar european” și spune că opiniile sale nu sunt acoperite de realitate, Meleșcanu încheie apoteotic  în curata limbă de lemn a propagandei ceaușiste: „România rămâne atașată valorilor și dezvoltării organizației în care este membru cu drepturi depline și egale. (…) România este unul dintre cele mai pro-europene state din Uniunea Europeană, integrarea europeană și euroatlantică fiind un proiect de țară sprijinit de toate forțele politice și de întreaga societate românească” Departe de a se fi încheiat, delirul lingvistic al fostului demnitar comunist a continuat în aceeași notă: „În cei mai bine de 10 ani care au trecut de la aderarea la UE, România a dovedit entuziasm și sprijin continuu pentru o Uniune puternică, stabilă și prosperă. Asigurăm partenerii noștri europeni că această poziție a României nu s-a schimbat și că suntem pregătiți pentru a prelua Președinția Consiliului Uniunii Europene ferm conștienți de responsabilitatea pe care o avem și dornici să demonstrăm că Europa poate fi și mai puternică decât este astăzi”.

Ce știe Günther Oettinger și nu știe Teodor Meleșcanu sau ce știe Teodor Meleșcanu și nu știe Günther Oettinger? Iată câteva elemente care ar fi putut duce la înțelegerea „greșită” de către comisarul european a entuziasmul României pentru UE. 1. Dezastrul de organizare a celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din România, orchestrat chiar de Teodor Meleșcanu, în urma căruia sute de mii de români din diaspora nu și-au putut exercita dreptul constituțional de a vota. 2. Intenția, anunțată premierului Israelian Benjamin Netanyahu, de către Prim-ministrul Vasilica Dăncilă și ministrul de externe Teodor Meleșcanu de a muta ambasada României de la Tel Aviv la Ierusalim, în pofida deciziei Uniunii Europene ca ambasadele tuturor țărilor membre să rămână la Tel Aviv. Mai importantă decât eventuala mutare a ambasadei este sugestia de spargere a coeziunii europene. 3. Declarațiile, mai vechi sau mai recente ale unor politicieni ALDE și PSD (Călin Popescu-Tăriceanu, Norica Nicolai, Renate Weber, Ioan-Mircea Pașcu, Răzvan Popa etc.) extrem de agresive la adresa ambasadorilor din țările UE, Comisiei de la Veneția, europarlamentarilor și oficialilor Comisiei Europene care atrăgeau atenția asupra unor derapaje ale puterii de la București de la standardele democrației. 4. Eforturile susținute ale puterii de la București pentru distrugerea statului de drept, slăbirea până la anihilare a capacității de apărare a statului (prin anihilarea justiției și punerea ei sub control politic, reducerea bugetelor serviciilor secrete, demersurile pentru trecerea puterii judecătorești sub control politic, iar mai nou, eliminarea avizelor interministeriale în promovarea proiectelor de legi, parodiile de dezbateri publice și parlamentare înainte de  votarea în regim accelerat a unor legi cel puțin dubioase din perspectiva valorilor europene). 5. Atacarea cu gaze lacrimogene, tunuri cu apă și călcarea în picioare a unor manifestanți pașnici veniți cu drapelul Uniunii Europene și cu drapelele statelor din UE să susțină valorile europene pe care le invocă acum Teodor Meleșcanu ca fiind apanajul puterii de la București.

Toate aceste elemente, dintre care unele încalcă flagrant chiar puncte esențiale din tratatul nostru de aderare la Uniunea Europeană, par să îi dea dreptate comisarului european Günther Oettinger (de altfel, în pofida temerilor ministrului nostru de externe, expertiza acestuia în probleme românești e dată de rapoartele ambasadelor, evaluările reprezentanței Comisiei Europene la București, rapoartele MCV, concluziile Comisiei de la Veneția, investigațiile GRECO – imposibil ca toate aceste instituții specializate să se înșele) și să transforme replica lui Teodor Meleșcanu într-un siderant și sfidător exercițiu de ipocrizie. Și mă tem că nota de plată a acestei uriașe ipocrizii va veni, la modul tragic pentru foarte mulți români, mai repede decât ne imaginăm.

Este ușor de imaginat disconfortul pe care îl aduce la nivelul marilor contribuabili la bugetul UE (cu deosebire Franța și Germania) semeția unor state admise cu mari noduri în gât printre membrii Uniunii, a căror sărăcie străvezie le face să stea mai mult cu mâna întinsă decât să reprezinte cine știe ce mari mize europene. Joi, 6 septembrie, președintele Franței Emmanuel Macron i-a îndemnat pe europeni să fie fermi și clari cu cei care nu respectă statul de drept. S-a referit explicit la Ungaria și Polonia, dar nu suntem departe. Poziția comisarului Günther Oettinger ne-o demonstrează explicit. În Parlamentul European se aud voci tot mai multe și mai puternice care cer excluderea PSD din grupul socialist și a ALDE din Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa. În ritmul  în care se merge, impunerea de sancțiuni economice pentru România pare greu de evitat. Tot mai puțină lume din UE se arată dispusă să mai sponsorizeze fanteziile antidemocratice ale unor guvernanți aroganți, inculți, marcați de propriile lor probleme penale.

Mă tem că, pentru foarte mulți dintre români, toamna anului 2018 s-ar putea să fie momentul marii prăbușiri!

 

  • Tags
  • Europa
  • justitie
  • MCV
  • NATO
  • Occident
  • UE
  • Vest

Partajează pe retelele sociale

Facebook Twitter Google+ LinkedIn WhatsApp
Next article O noua rubrica Marginalia. Promovarea noii generatii. Azi: pesta porcina, o provocare intelectuala si un debut
Previous article Cristian Pătrășconiu. Opoziția poate lua notițe și de la Gabriela Firea-Pandele
[ Tudorel Urian ]

[ Tudorel Urian ]

Related Posts

Despre o anume modestie a fericirii
April 10th, 2021

Despre o anume modestie a fericirii

Daniel Uncu. Două constructe smintite
April 5th, 2021

Daniel Uncu. Două constructe smintite

Pandemie, isterie şi politica prudenţei
March 31st, 2021

Pandemie, isterie şi politica prudenţei

Facebook Comments

Fluxul Marginalia
„De vita beata”, Seneca Cultură

„De vita beata”, Seneca

Apr 20th, 2021
Între reprimare și înfrânare, câteva reflecții asupra moralității sexuale Cultură

Între reprimare și înfrânare, câteva reflecții asupra moralității sexuale

Apr 19th, 2021
George Orwell despre populism, patriotism și cenzură mascată Debate

George Orwell despre populism, patriotism și cenzură mascată

Apr 19th, 2021
Un interviu cu James Buchanan. „Să duci, mai întâi, până la capăt consecințele logice ale ideilor tale și apoi să iei o poziție ideologică” Economie

Un interviu cu James Buchanan. „Să duci, mai întâi, până la capăt consecințele logice ale ideilor tale și apoi să iei o poziție ideologică”

Apr 18th, 2021
André Gide: „Analiza psihologică a pierdut pentru mine orice interes din momentul când mi-am dat seama că omul încearcă trăirile pe care crede că le încearcă” Cultură

André Gide: „Analiza psihologică a pierdut pentru mine orice interes din momentul când mi-am dat seama că omul încearcă trăirile pe care crede că le încearcă”

Apr 18th, 2021
Destinul educației umaniste în Universitatea americană Cultura

Destinul educației umaniste în Universitatea americană

Apr 18th, 2021
Democrațiile, arhitectura, urbanismul, ecologia și binele comun, 1945-2020 Cultură

Democrațiile, arhitectura, urbanismul, ecologia și binele comun, 1945-2020

Apr 17th, 2021
Lucian Croitoru. Inflația, povara datoriilor și procesele ascunse Debate

Lucian Croitoru. Inflația, povara datoriilor și procesele ascunse

Apr 15th, 2021
Medicul șef al departamentului de sănătate din New York cere acordarea asistenței medicale pe criterii rasiale Debate

Medicul șef al departamentului de sănătate din New York cere acordarea asistenței medicale pe criterii rasiale

Apr 15th, 2021
Dumnezeul Filozofilor Filozofie

Dumnezeul Filozofilor

Apr 15th, 2021
Fragmente din Scrisoarea a VII-a, către Luciliu, de Seneca Cultură

Fragmente din Scrisoarea a VII-a, către Luciliu, de Seneca

Apr 14th, 2021
Biserica în prezent și în viitor Cultură

Biserica în prezent și în viitor

Apr 14th, 2021
Muzică sacră, timp sacru Cultură

Muzică sacră, timp sacru

Apr 14th, 2021
Căutarea preciziei medicale în arta traducerii: C.D. Zeletin Cultură

Căutarea preciziei medicale în arta traducerii: C.D. Zeletin

Apr 13th, 2021
Beneficiile victimizării: o interpretare evoluționistă Debate

Beneficiile victimizării: o interpretare evoluționistă

Apr 13th, 2021
Industria rasismului: cererea depășește oferta (Dinesh D'Souza) Debate

Industria rasismului: cererea depășește oferta (Dinesh D'Souza)

Apr 13th, 2021
Imaginația și voința: ești ceea ce privești Debate

Imaginația și voința: ești ceea ce privești

Apr 13th, 2021
Un naș cu inima cât un tren ALTFEL

Un naș cu inima cât un tren

Apr 12th, 2021
Mărturii despre impactul pe care l-au avut lucrările lui C.S Lewis asupra cititorilor Cultură

Mărturii despre impactul pe care l-au avut lucrările lui C.S Lewis asupra cititorilor

Apr 12th, 2021
Edith Stein: „Nu există doar un intelect teoretic, ci și unul practic, solicitat zilnic să îndeplinească cele mai diverse sarcini” Cultură

Edith Stein: „Nu există doar un intelect teoretic, ci și unul practic, solicitat zilnic să îndeplinească cele mai diverse sarcini”

Apr 12th, 2021
Virgil Iordache. “Gestionarea” vizibilității creștinilor Debate

Virgil Iordache. “Gestionarea” vizibilității creștinilor

Apr 12th, 2021
Cât de oarbă ar trebui să fie Justiția? Debate

Cât de oarbă ar trebui să fie Justiția?

Apr 11th, 2021
Câteva fragmente din ,,Balanța", de Ion Băieșu Literatură

Câteva fragmente din ,,Balanța", de Ion Băieșu

Apr 10th, 2021
Despre o anume modestie a fericirii Opinii

Despre o anume modestie a fericirii

Apr 10th, 2021
O ortodoxie blândă Cultură

O ortodoxie blândă

Apr 9th, 2021
Câteva fragmente din ,,Întoarcerea fiului risipitor”, de André Gide Cultură

Câteva fragmente din ,,Întoarcerea fiului risipitor”, de André Gide

Apr 9th, 2021
Roger Scruton: Virtutea irelevanței. O critică a pedagogiei moderne Cultură

Roger Scruton: Virtutea irelevanței. O critică a pedagogiei moderne

Apr 8th, 2021
„Datoria de a fi fericit”, prefață la Etica Nicomahică, de Stella Petecel Cultură

„Datoria de a fi fericit”, prefață la Etica Nicomahică, de Stella Petecel

Apr 7th, 2021
C. S. Lewis ne vorbește despre iubire: Philia Cultură

C. S. Lewis ne vorbește despre iubire: Philia

Apr 7th, 2021
Adrian Lemeni, „Adevăr și demonstrație” – o călătorie prin matematică, filozofie și teologie în căutarea adevărului Cultură

Adrian Lemeni, „Adevăr și demonstrație” – o călătorie prin matematică, filozofie și teologie în căutarea adevărului

Apr 6th, 2021
Cosmin Lotreanu. „Primăvara croată” (1971) între afirmare identitară, reformă și autonomie Uncategorized

Cosmin Lotreanu. „Primăvara croată” (1971) între afirmare identitară, reformă și autonomie

Apr 6th, 2021
Alin Vara. Christus Victor. O explorare a sensului morții lui Isus Hristos  V. Războiul ALTFEL

Alin Vara. Christus Victor. O explorare a sensului morții lui Isus Hristos V. Războiul

Apr 5th, 2021
Daniel Uncu. Două constructe smintite Opinii

Daniel Uncu. Două constructe smintite

Apr 5th, 2021
Câteva fragmente din „Laur”, de Evgheni Vodolazkin Cultură

Câteva fragmente din „Laur”, de Evgheni Vodolazkin

Apr 5th, 2021
Ce ne facem cu limbajul poetic? Cultură

Ce ne facem cu limbajul poetic?

Apr 5th, 2021
Feminitatea prin ochii lui Balzac Cultură

Feminitatea prin ochii lui Balzac

Apr 5th, 2021
Matematica este o formă de „supremație albă”, declară pedagogii woke într-o scrisoare Debate

Matematica este o formă de „supremație albă”, declară pedagogii woke într-o scrisoare

Apr 4th, 2021
Ce exprimă muzica? Cultura

Ce exprimă muzica?

Apr 4th, 2021
D. P. Aligică: Recomandare la recomandare Debate

D. P. Aligică: Recomandare la recomandare

Apr 3rd, 2021
Câteva fragmente din „Maestrul și Margareta” de Mihail Bulgakov Literatură

Câteva fragmente din „Maestrul și Margareta” de Mihail Bulgakov

Apr 3rd, 2021
Credința din perspectivă fenomenologică Filozofie

Credința din perspectivă fenomenologică

Apr 3rd, 2021
Cele 7 idei centrale ale gândirii lui C. S. Lewis Cultură

Cele 7 idei centrale ale gândirii lui C. S. Lewis

Apr 2nd, 2021
  • Despre Marginalia etc.
  • Contact
  • Back to top
© Marginalia 2018. Toate drepturile rezervate.
Website realizat de Marginalia.