• Acasa
  • Despre Marginalia
  • Contributori
  • Redactia
  • Biografii fondatori
[ Marginalia ] etc.
[ Marginalia ] etc.
  • Acasa
  • Despre Marginalia
  • Contributori
  • Redactia
  • Biografii fondatori
comments Share
You are reading
Tudorel Urian. România, încotro?
Tudorel Urian. România, încotro?
Home
Opinii

Tudorel Urian. România, încotro?

July 20th, 2018 [ Tudorel Urian ] [ Tudorel Urian ] Opinii comments

Partajează pe retelele sociale

Facebook Twitter Google+ LinkedIn WhatsApp

Șase  știri au marcat prima jumătate a lunii iulie. Iată-le, expuse în ordinea derulării lor: 1.Demiterea șefei DNA, Laura Codruța Kövesi; 2. PNL a depășit PSD în sondajele de opinie 3. Contestarea liderului PNL, Ludovic Orban, de către Alina Gorghiu, Cristian Bușoi și alți foști membri USL; 4. Decizia ALDE de a nu susține o OUG pentru amnistierea și grațierea unor fapte de corupție; 5. Promisiunile aberante ale executivului, un adevărat potop de lapte și miere revărsat peste România; 6. Renunțarea guvernului la a mai emite OUG privind amnistierea și grațierea unor fapte de corupție. Luate separat, toate aceste știri, apărute într-un interval foarte scurt de timp, te înfurie sau îți dau speranță, dar nu luminează situația în care ne aflăm. Totul capătă sens în momentul în care încercăm să le privim unitar. Iar elementul care le leagă are mai multe nume și prenume: Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu.

Dar să o luăm cu sfârșitul, ca în anumite filme thriller: mesajele hiperpopuliste lansate de Darius Vâlcov și Viorica Dăncilă sugerează un singur lucru: că PSD e gata să abandoneze puterea și dorește să lase niște grăunțe de speranță, care să rodească, ulterior, în mintea electoratului și să fie principalele ținte de atac la adresa echipei care urmează să se instaleze. O poveste despre „cum ar fi fost dacă am fi rămas noi la guvernare”, numai bună pentru a-i face pe oameii tot mai săraci să viseze frumos și, eventual, să-i ajute să opteze în vederea viitoarelor confruntări electorale. PSD știe că nimeni nu va putea îndeplini aceste promisiuni, în dezastrul economic în care a scufundat România, dar și că va putea pune neîndeplinirea lor în cârca nepriceperii altora, care vor veni după ei la guvernare.

Această aproape resemnare a PSD în fața ideii de a pierde puterea nu poate avea drept cauză decât evidenta tendință a președintelui senatului de a schimba barca politică. Călin Popescu-Tăriceanu are multe defecte, dar nimeni nu îi poate contesta simțul politic. Chiar dacă încă se chinuie să joace la ambele capete, este tot mai clar pentru el că barca actualei puteri ia apă, iar salvarea nu îi poate veni decât de la fostul său partid, PNL. Probabil printr-o negociere agreată de președintele țării și-a anunțat disponibilitatea de a face acest salt, dar cu unele condiții: prima, văzută și ca semn de bunăvoință, ar fi putut fi demiterea doamnei Kövesi, rezolvată instantaneu de șeful statului. Apoi niște funcții în PNL, parlament și guvern. Aici, Ludovic Orban putea fi o piedică. Iar președintele dă semne că ar putea să rezolve în chip pragmatic și această chestiune.
Se știe că  primele opțiuni ale lui Klaus Iohannis pentru conducerea PNL au fost chiar contestatarii lui Ludovic Orban. Alina Gorghiu a fost cea desemnată de Klaus Iohannis să preia conducerea partidului după accederea sa în funcția de Președinte al României, iar Cristian Bușoi a fost candidatul recomandat de șeful statului chiar în disputa cu Ludovic Orban pentru conducerea PNL. De aici încolo totul decurge logic (trecerea PNL peste PSD în sondajele de opinie și în aritmetica parlamentară, precum și refuzul ALDE de a semna ordonanța de urgență, vitală libertății lui Liviu Dragnea). Revenit în PNL, Tăriceanu va încerca, probabil, cu sprijinul lui Klaus Iohannis, să devină principalul factor de influență în partid (Alina Gorghiu l-a și recomandat, chiar în epoca în care PNL și ALDE erau inamici politici drept cel mai bun prim-ministru din istoria României „postmoderne”) și să aducă stabilitate în viața politică românească, prin menajarea intereselor (juridice, economice) opoziției. Dincolo de retorica de zi cu zi, legăturile dintre Klaus Iohannis și Călin Popescu-Tăriceanu sunt mult mai strânse decât par la prima vedere. Să nu uităm că Tăriceanu a fost prim-ministru în anul 2007, când Sibiul, al cărui primar era Klaus Iohannis, a devenit capitală culturală eruopeană. Iar sprijinul financiar al guvernului pentru acest program a fost unul foarte consistent. Mai mult, comisarul desemnat de Călin Popescu-Tăriceanu personal să se ocupe de buna derulare a programului Sibiu, capitală culturală europeană, și aflat în subordinea sa directă, a fost Sergiu Nistor, consilier de bază al lui Klaus Iohannis, de la preluarea mandatului de Președinte al României până în prezent. De aceea, mi se pare foarte posibil ca o eventuală revenire în PNL a lui Călin Popescu Tăriceanu să vizeze, la capătul negocierilor, chiar un viitor post de prim-ministru.

O asemenea ipoteză nu poate fi de neconceput nici pentru PSD. Acest partid l-a mai susținut o dată, chiar pe Călin Popescu-Tăriceanu, pentru postul de premier, chiar dacă, oficial, PSD se afla în opoziție. Cu Tăriceanu la butoane, ca reprezentant al PNL, PSD ar avea certitudinea că România a devenit o țară stabilă, din care „statul paralel” a fost exclus, și, așa cum sugera Darius Vâlcov, toată lumea ar avea de câștigat. Ideal, din punctul lor de vedere, ar fi ca pe scena politică să mai existe doar două partide, PSD (așa cum îl știm) și PNL (dominat de Tăriceanu, Gorghiu și Bușoi), care să alterneze la putere, dar cu respect pentru adversarii politici, de ale căror interese economice și juridice să nu se atingă și cu grijă pentru stabilitatea sistemului. Puterea și Opoziția ar fi într-un război de tip Pepsi vs. Coca-Cola, cu dojeneli de fațadă pentru public, dar fără ca punctele cu adevărat nevralgice să fie vreodată atinse și într-o perfectă solidaritate în fața organismelor internaționale. Până la urmă, ar fi victoria deplină a ideii lui Dan Voiculescu, autorul nemuritoarei „analize” USL, ideea care l-a îngenuncheat pe Băsescu Traian.

În aceste condiții, „Marea amnistie” din anul centenarului ar putea și trebuie să devină corolarul acestei noi și, poate, definitive, concordii naționale.

Se pare însă că foștii PDL-iști au înțeles, în sfârșit, capcana în care au intrat și au găsit explicația pentru nesfârșitele defecțiuni ale PNL la toate voturile din parlament pentru legile esențiale ale unui sistem cu adevărat democratic. Aceștia au de ales între a-și impune voința și oamenii la nivelul PNL în vederea realizării unei opoziții reale și sănătoase la actuala putere, și părăsirea în grup a actualei formațiuni, în încercare de coagulare a unei a treia forțe politice, împreună cu USR, PMP și formațiunea lui Dacian Cioloș. Din punctul meu de vedere, aceasta ar fi singura variantă câștigătoare pentru interesele reale ale României!

  • Tags
  • ALDE
  • destin
  • PSD
  • Romania
  • viitor

Partajează pe retelele sociale

Facebook Twitter Google+ LinkedIn WhatsApp
Next article Aurel Braun. Trump are încă în mână cărți mai bune când vine vorba de Rusia
Previous article Adela Toplean. Adâncurile imposturii
[ Tudorel Urian ]

[ Tudorel Urian ]

Related Posts

Despre o anume modestie a fericirii
April 10th, 2021

Despre o anume modestie a fericirii

Daniel Uncu. Două constructe smintite
April 5th, 2021

Daniel Uncu. Două constructe smintite

Pandemie, isterie şi politica prudenţei
March 31st, 2021

Pandemie, isterie şi politica prudenţei

Facebook Comments

Fluxul Marginalia
Dumnezeul Filozofilor Filozofie

Dumnezeul Filozofilor

Apr 15th, 2021
Fragmente din Scrisoarea a VII-a, către Luciliu, de Seneca Cultură

Fragmente din Scrisoarea a VII-a, către Luciliu, de Seneca

Apr 14th, 2021
Biserica în prezent și în viitor Cultură

Biserica în prezent și în viitor

Apr 14th, 2021
Muzică sacră, timp sacru Cultură

Muzică sacră, timp sacru

Apr 14th, 2021
Căutarea preciziei medicale în arta traducerii: C.D. Zeletin Cultură

Căutarea preciziei medicale în arta traducerii: C.D. Zeletin

Apr 13th, 2021
Beneficiile victimizării: o interpretare evoluționistă Debate

Beneficiile victimizării: o interpretare evoluționistă

Apr 13th, 2021
Industria rasismului: cererea depășește oferta (Dinesh D'Souza) Debate

Industria rasismului: cererea depășește oferta (Dinesh D'Souza)

Apr 13th, 2021
Imaginația și voința: ești ceea ce privești Debate

Imaginația și voința: ești ceea ce privești

Apr 13th, 2021
Un naș cu inima cât un tren ALTFEL

Un naș cu inima cât un tren

Apr 12th, 2021
Mărturii despre impactul pe care l-au avut lucrările lui C.S Lewis asupra cititorilor Cultură

Mărturii despre impactul pe care l-au avut lucrările lui C.S Lewis asupra cititorilor

Apr 12th, 2021
Edith Stein: „Nu există doar un intelect teoretic, ci și unul practic, solicitat zilnic să îndeplinească cele mai diverse sarcini” Cultură

Edith Stein: „Nu există doar un intelect teoretic, ci și unul practic, solicitat zilnic să îndeplinească cele mai diverse sarcini”

Apr 12th, 2021
Virgil Iordache. “Gestionarea” vizibilității creștinilor Debate

Virgil Iordache. “Gestionarea” vizibilității creștinilor

Apr 12th, 2021
Cât de oarbă ar trebui să fie Justiția? Debate

Cât de oarbă ar trebui să fie Justiția?

Apr 11th, 2021
Câteva fragmente din ,,Balanța", de Ion Băieșu Literatură

Câteva fragmente din ,,Balanța", de Ion Băieșu

Apr 10th, 2021
Despre o anume modestie a fericirii Opinii

Despre o anume modestie a fericirii

Apr 10th, 2021
O ortodoxie blândă Cultură

O ortodoxie blândă

Apr 9th, 2021
Câteva fragmente din ,,Întoarcerea fiului risipitor”, de André Gide Cultură

Câteva fragmente din ,,Întoarcerea fiului risipitor”, de André Gide

Apr 9th, 2021
Roger Scruton: Virtutea irelevanței. O critică a pedagogiei moderne Cultură

Roger Scruton: Virtutea irelevanței. O critică a pedagogiei moderne

Apr 8th, 2021
„Datoria de a fi fericit”, prefață la Etica Nicomahică, de Stella Petecel Cultură

„Datoria de a fi fericit”, prefață la Etica Nicomahică, de Stella Petecel

Apr 7th, 2021
C. S. Lewis ne vorbește despre iubire: Philia Cultură

C. S. Lewis ne vorbește despre iubire: Philia

Apr 7th, 2021
Adrian Lemeni, „Adevăr și demonstrație” – o călătorie prin matematică, filozofie și teologie în căutarea adevărului Cultură

Adrian Lemeni, „Adevăr și demonstrație” – o călătorie prin matematică, filozofie și teologie în căutarea adevărului

Apr 6th, 2021
Cosmin Lotreanu. „Primăvara croată” (1971) între afirmare identitară, reformă și autonomie Uncategorized

Cosmin Lotreanu. „Primăvara croată” (1971) între afirmare identitară, reformă și autonomie

Apr 6th, 2021
Alin Vara. Christus Victor. O explorare a sensului morții lui Isus Hristos  V. Războiul ALTFEL

Alin Vara. Christus Victor. O explorare a sensului morții lui Isus Hristos V. Războiul

Apr 5th, 2021
Daniel Uncu. Două constructe smintite Opinii

Daniel Uncu. Două constructe smintite

Apr 5th, 2021
Câteva fragmente din „Laur”, de Evgheni Vodolazkin Cultură

Câteva fragmente din „Laur”, de Evgheni Vodolazkin

Apr 5th, 2021
Ce ne facem cu limbajul poetic? Cultură

Ce ne facem cu limbajul poetic?

Apr 5th, 2021
Feminitatea prin ochii lui Balzac Cultură

Feminitatea prin ochii lui Balzac

Apr 5th, 2021
Matematica este o formă de „supremație albă”, declară pedagogii woke într-o scrisoare Debate

Matematica este o formă de „supremație albă”, declară pedagogii woke într-o scrisoare

Apr 4th, 2021
Ce exprimă muzica? Cultura

Ce exprimă muzica?

Apr 4th, 2021
D. P. Aligică: Recomandare la recomandare Debate

D. P. Aligică: Recomandare la recomandare

Apr 3rd, 2021
Câteva fragmente din „Maestrul și Margareta” de Mihail Bulgakov Literatură

Câteva fragmente din „Maestrul și Margareta” de Mihail Bulgakov

Apr 3rd, 2021
Credința din perspectivă fenomenologică Filozofie

Credința din perspectivă fenomenologică

Apr 3rd, 2021
Cele 7 idei centrale ale gândirii lui C. S. Lewis Cultură

Cele 7 idei centrale ale gândirii lui C. S. Lewis

Apr 2nd, 2021
Câteva fragmente din „Lupul de stepă”, de Herman Hesse Cultură

Câteva fragmente din „Lupul de stepă”, de Herman Hesse

Apr 2nd, 2021
„Liceu, cimitir al tinereții mele”: ce cred liceenii despre sistemul de educație din România? Cultură

„Liceu, cimitir al tinereții mele”: ce cred liceenii despre sistemul de educație din România?

Apr 1st, 2021
De ce au muzicienii nevoie de filozofie Cultură

De ce au muzicienii nevoie de filozofie

Apr 1st, 2021
Câteva idei despre matematică și logică, de Bertrand Russell Cultură

Câteva idei despre matematică și logică, de Bertrand Russell

Mar 31st, 2021
Este renașterea cazuisticii despre cazuistică? Filozofie

Este renașterea cazuisticii despre cazuistică?

Mar 31st, 2021
Pandemie, isterie şi politica prudenţei Opinii

Pandemie, isterie şi politica prudenţei

Mar 31st, 2021
Daniela Marinescu: Ode to Oblivion sau despre cum să faci un film de succes in 2020 ALTFEL

Daniela Marinescu: Ode to Oblivion sau despre cum să faci un film de succes in 2020

Mar 31st, 2021
Gertrude Stein, o femeie cu o pasiune copleșitoare pentru artă Artă

Gertrude Stein, o femeie cu o pasiune copleșitoare pentru artă

Mar 30th, 2021
Mozart, înlocuit cu Dua Lipa. Universitatea Oxford va renunța la predarea muzicii clasice în numele corectitudinii politice Debate

Mozart, înlocuit cu Dua Lipa. Universitatea Oxford va renunța la predarea muzicii clasice în numele corectitudinii politice

Mar 30th, 2021
  • Despre Marginalia etc.
  • Contact
  • Back to top
© Marginalia 2018. Toate drepturile rezervate.
Website realizat de Marginalia.