„Un dicton celebru, foarte frecvent citat, sună astfel : «Guvernul este cu atât mai bun cu cât guvernează mai puțin». Nu cred că aceasta este descrierea corectă a funcțiilor bunei guvernări. Puterea politică trebuie să facă toate lucrurile pentru care a fost menită și pentru care este necesară. Puterea politică trebuie să protejeze indivizii din țară împotriva atacurilor violente și frauduloase ale răufăcătorilor și trebuie să apere țara de inamici străini. Acestea sunt funcțiile care-i revin într-un sistem liber, în sistemul economiei de piață.
Desigur, în regim socialist, guvernul este totalitar și nimic nu rămâne în afara sferei sale de jurisdicție. Într-o economie de piața însă sarcina principală a puterii politice este de a proteja funcționarea neobstrucționată a economiei de piață împotriva fraudei sau violenței ivite din interiorul sau exteriorul țării.
Cei care resping această definiție a funcțiilor puterii politice vor spune, poate: «Iată un om care urăște guvernul» . Nimic nu poate fi mai departe de adevăr. Dacă aș spune că benzina e un lichid extrem de util, întrebuințat în foarte multe scopuri, dar, cu toate acestea, aș refuza să beau benzină, sub cuvânt că nu e destinată acestei întrebuințări, nu aș fi dușmanul benzinei și nu s-ar putea spune că urăsc benzina. Aș spune doar că benzina este foarte utilă pentru anumite scopuri, dar inadecvată pentru altele. Dacă afirm că datoria guvernului este de a aresta criminalii și pe alți răufăcători, dar că nu e datoria sa să patroneze căile ferate sau să cheltuiască bani pentru lucruri inutile, nu înseamnă că urăsc guvernul; spun doar că e adecvat în anumite privințe și inadecvat în altele. ”(p. 59)
Economia în 7 lecții, Editura Institutului Ludwig von Mises România, 2010.