M-a impresionat Victor Rebengiuc vorbind despre tineri, arta actorului, talent si profesorat in actorie.
“Cât despre tineri, nu trebuie să existe nicio panică. Există tineri foarte buni, foarte talentați, joc cu ei, repet cu ei. …. Cantitatea de talent este aceeași….Sigur că e o nenorocire că sunt sute de absolvenți în fiecare an. Dar ei nu sunt absolvenți, cea mai mare parte dintre ei sunt oameni care și-au cumpărat niște diplome. Institutele astea private de teatru nu țin seama de talent, țin seama de cine plătește. Și UNATC la fel. Pentru că a intrat în nenorocirea asta de sistem Bologna, care nu e valabil pentru o școală vocațională, care se bazează pe talent și unde trebuie să lucrezi cu un singur student de dimineața până seara. În sistemul acesta universitar, vine profesorul, ține o prelegere două ore, pe urmă pleacă… Or, un student la actorie are nevoie să lucrezi cu el tot timpul….”
Spun acelasi lucru despre cei care se plang ca inflatia academica aici si in occident, corectitudinea politica si climatul general de superficialitate si spoiala fac sa nu mai avem tineri de vocatie si talent in disciplinele gandirii si analizei sociale si filosofic-politice.
In primul rand ca tot scoala vocationala e si aia: Sa ridici un tanar la gandire profesionista cere talent și trebuie să lucrezi cu un singur student de dimineața până seara, ani si ani de zile… Trebuie 10-15 ani de lecturi si munca serioasa sistematica ca sa ridici un analist politic bun. E nevoie de decenii sa ridici un ganditor social serios…
Arta analizei politice si sociale ca si arta actorului, se invata si se fura, se da din generatie in generatie…E nevoie să lucrezi cu un student tot timpul, ani si ani de zile… Nu va luati dupa ce zic retetarele occidentale industrial-academice si nici dupa furatul caciulii balcanice…Sunt lucruri care nu se predau nici prin prelegeri de la catedra, nici prin internet…
Iar tinerii astia exista. Nu va luati dupa mediul academic actual aici si in Occident. Vocatia intelectuala e ceva ce transcende epoci, institutii si climate ideologice si mode. Nu are nimic de a face cu progresul, corectitudinea sau carierismul….