Atitudinea nu poate fi decuplată de contextul global. Prin parcurgerea presei internaționale se observā o delimitare puternicā a blocurilor specificā intensificārii competiției grupale. Viitorul României depinde de reziliența relațiilor UE-SUA. Un element cheie e poziția Israelului, care în chestiunea situației din SUA e nuanțatā, fārā o opțiune valorică pentru una dintre pārți, având interes în detensionare pentru a fi susținut parteneriatul lor strategic. Viitorul agendei progresiste în UE e îndoielnic fie şi din rațiuni pur economice. A face din progresism o țintă acum nu are nici un folos. Va prevala o solidaritate de tip pragmatic, interesat, nu idealizatā.
Narațiunea propagandei de stat românești, care se poate observa în presa noastră, în legătură cu situația din SUA pune accentul pe nevoie de echilibru și unitate, fiind convergentă cu cea a UE și cu agenda prezidențială de la noi. Asta indică faptul că relația cu SUA e suficient de consolidată ca să nu aibă nevoie de poziționări de o parte sau de alta în chestiunile interne ale lor.
Logica narațiunii noastre de stat este în raport cu interesele interne ale noastre, narațiunea alternativă divizivă fiind încurajată de Rusia, de propaganda lor media, și pe plan local de PSD și media de propagandă a lor.
Dincolo de poziționările personale politice ale fiecăruia este limpede că acum mesajul public folositor este de coerență și solidaritate, iar acțiunea efectivă utilă este în sensul unei abordări pragmatice a problemelor. Pe plan local orice om responsabil va susține discursurile UE de tip economic pentru a contracara intențiile blocului rusesc. Eventuale slābiciuni ale partenerilor strategici, în raport sau nu cu valorile noastre identitare, pot fi acceptate fārâ a fi criticate, ca în cazul prietenilor.