Tehnologia internet se află în faza în înghițitorilor de săbii, oamenii se uită cum se uitau cândva la circ, le place și, esențial pentru toată industria, plătesc. Consecințele sunt la nivel personal, grupal, național și internațional.. Această fază va fi depășită odată cu transparentizarea și înțelegerea la nivel de mase a mecanismelor de funcționare a internetului, iar transparentizarea va fi mai ieftină decât e acum în urma funcționării unei piețe fără oligopol în domeniu.
În etapa actuală a circului și naivității la nivel personal potențialul de dezvoltare scade printr-o conexiune inversă negativă de menținere și întărire a preferințelor. La nivel grupal diversitatea ofertei de produse și servicii scade și ea, fiind orientată spre tendințele statistice ale grupului. La nivel național democrația reală scade, controlul politic autocratic fiind facilitat de metode de influențare a comportamentelor maselor mai bine calibrate. La nivel internațional polarizările cresc prin asimetria distribuirii tehnologiilor relevante și contrareacțiile agresive.
Nu internetul ca atare crează aceste dificultăți, ci situația de monopol sau oligopol pe piața produselor care ajută la obținerea informațiilor. În spațiul nostru civilizațional situația convine agenților economici majori și statelor. Prin urmare principalul nivel de acțiune este cel individual.
O primă abilitate necesară este atenția pentru a folosi strictul necesar. Pe internet nu e cazul să fim curioși sau să ne cultivăm preferințele neesențiale, și cu atât mai puțin slăbiciunile (ele sunt cele prin care ni se poate vinde cel mai ușor ceva). Pe baza consumului de informație în timp se stabilește un profil de client mai premium sau mai low-cost. E de preferat folosirea mai multor terminale pentru diferite activități, așa cum folosim pantofi de sport la altceva decât pe cei eleganți. Se poate intra pe net după ce știi ce vrei, nu ca să afli ce vrei.
O altă abilitate este să ne exprimăm rezervat. Exprimarea repetată și emoțională a opiniilor sub influența diferitelor amorse generate automat pe paginile unde mergem de obicei să ne informăm oferă datele necesare pentru vinderea mărfii, inclusiv a celei politice, sau pentru crearea unor dosare de cadre cu mijloacele tehnologiei actuale. Simpla bună educație este suficientă pentru a ne exprima rezervat și a crește exponențial costurile de control asupra persoanelor. La costuri cât mai mari și spațiul de libertate e mai mare.
A treia abilitate necesară, când acționăm civic și politic, este cea de a folosi tendințele statistice de căutare la nivel de mase numai la distribuirea conținutului, nu și la conceperea acestuia. Atâta vreme cât roboții care stabilisc tendințele nu au capacitatea unei analize semantice a ideilor transmise, acest lucru e posibil. O minimă cunoaștere a modului de împachetare a informației în secolul XXI și în marketing on-line este absolut necesară. E ca și cum ai ști de ce te speli pe mâini.
Nu e nici o problemă să fim un consumator premium sau popular, dacă alegem asta și când alegem asta. Dacă nu mai vrem să fim într-un anumit fel e însă important să avem cât mai mult spațiu de mișcare pentru schimbare eficientă. E treaba fiecăruia ce vrea și cum vrea să fie.
Internetul poate fi utilizat cu discernământ, fără ca cineva să-și piardă libertate, iar evoluția sa istorică va fi în acest sens, cum a fost cu orice altă tehnologie. Transparentizarea la scară de mase depinde de un nivel minim de instruire directă explicită, care se poate face și la nivel de liceu. Cine n-o are e lipsit de capital de cunoaștere și pentru asta pierde ceva în termeni de grade de libertate. E alegerea sa personală de a nu investi în cunoaștere.
Mai poate ajuta și de gândire critică, altele de acest fel, însă achiziționarea acesteia numai pentru a fi liber pe internet e prea scumpă. Filosofia și instituțiile gândirii nu vor avea nici un profit din nevoia de educare cu privire la internet, sunt mult prea scumpe, la fel cum au fost în toată istoria omenirii.
Dar cea mai importantă este existența competiției reale între furnizorii de servicii, a unor piețe funcționale. Nimeni nu are de ce să se aștepte la bunele intenții ale cuiva, puterea trebuie să fie distribuită. În acest moment nu există piață cu competiție în domeniu. UE încearcă ceva în mod civilizat, dar, mulțumesc, nu voi căuta pe motoarele rusești care vor fi oferite de Android. Alții încearcă mai distructiv, de unde situația în care ne aflăm la scară globală.
E suficientă acțiunea personală. Se propagă de jos în sus și le schimbă în timp pe toate celelalte, unde acționează tot persoane, dar cu mai multă putere. Instituțiile nu există decât prin persoane. Câtă vreme nu există o presiune de schimbare la scara socială necesară înseamnă că persoanelor le convine starea în care se află.
La vârful instituțiilor am fi naivi să credem că poate ajunge acum cineva care să vrea să schimbe tendințele, indiferent ce declară.. Ele se vor schimba prin evoluția culturală, ca în toată istoria omenirii.