Românii au acționat matur, responsabil pentru bunul mers al statului lor și al Uniunii Europene. Rezultatul alegerilor este optim și în țară și în Europa, răspunde structurii de preferințe existente, pe care abia acum o cunoaștem la toate scările de agregare. Dirențele dintre țările vestice și noi sunt raționale, reflectă nevoile oamenilor, situația lor. Cine merita să fie ales a fost ales, cine merita să fie eliminat a fost eliminat.
Toți votanții au înțeles ce votează și pe cine votează. Cei care continuă să îi ofenseze spunând că cei mai mulți nu au priceput ce au votat la referendum vor plăti la vremea cuvenită această eroare epistemică. Astfel de evaluări reflectă doar strategia de mobilizare pe care au vrut să o folosească ei înșiși, strict emoțională, bazată pe o falsă știință a comunicării politice, în care totul se reduce la manipulare.
Nu a existat disperare. Dacă exista disperare atunci liderii politici ai puterii ar fi fost demult linșați. Din contră, oamenii au așteptat alegerile și au respectat regulile, nu au declanșat un război civil. A existat mânie, ceea ce e cu totul altceva. Există dreptul la mânie în fața ticăloșiei.
Mobilizarea deosebită a fost rezultatul voinței oamenilor, un act liber. Al căror oameni ? Al tuturor celor care au ales să voteze și al celor care i-au îndemnat instituțional să o facă. Intervențiile Bisericilor catolică și ortodoxă de vineri și sâmbătă prin purtători de cuvânt au fost un element important, decisiv pentru mobilizare, au girat moral actul civic.
Deciziile libere nu sunt previzibile, sunt cunoscute post factum, cel mult sunt anunțate. De ce ar fi trebuit să fie previzbile ? Știe cineva câte fire de păr are azi și câte va avea mâine ? Atunci de ce am ști ce vor face milioane de oameni mâine ? De ce am putea prevedea muzica pe care aceștia o vor cânta ? Gestionarea unui stat de oameni liberi se face în condițiile libertății lor efective, adaptativ în funcție de ce vor cei pe care îi servim, cetățenii.
Concertul națiunilor europene îl ascultăm și îl descriem, nu îl proiectăm. Liderii politici sunt parte din acest concert, nu dirijori. Intervențiile lor planificate sunt asemenea unor mici contracte locale dintr-o economie care își vede de treabă. Dirijori sunt procesele sociale obiective a căror natură încearcă în măsura posibilității să o cunoască specialiștii în științe sociale și nu vor putea niciodată în mod complet din rațiuni principiale, pentru că sunt parte din ele și pentru că există libertate absolută de decizie a oamenilor.
Cetățenii au stabilit condițiile de graniță pentru acțiunea politicienilor timp de câțiva ani și în funcție de ce vor face aceștia își vor păstra sau schimba opțiunile. Și-au făcut treaba, acum să își facă și reprezentanții treaba, să nu le mai umple timpul, să se vadă mai puțin că există, să le asigure condiții ca să își vadă de proiectele lor personale și organizaționale. Pentru asta i-au votat, pentru aceasta îi plătesc.
Politicienii sunt servitori ai oamenilor. Le-am acordat o mare onoare, acum la treabă.