România este supusă de câteva zile unei campanii intense de manipulare căreia numai cei care au primit o bună așezare interioară îi pot face față fără să poată fi acuzați de cinism și lipsă de empatie. Sub acest bombardament de informații se pot detecta câteva regularități: ceea ce este străin este periculos (persoanele au intrat în relație cu străini și urmau să fie duse în altă țară), statul ar trebui să aibă grijă de noi și trebuie reformat ca să aibă grijă de noi.
Ceea ce este străin nu este periculos, ci imprudența noastră, iar statul nu trebuie să aibă grijă de noi, ci să furnizeze serviciile pentru care este plătit. Problema de fond este incapacitatea multor persoane din România de a fi pe picioarele lor și în relație civilizată cu ceilalți oameni. Aceasta nu e o problemă rezolvabilă de către stat, ci de căre fiecare în parte în rețelele sociale din care face parte, inclusiv prin părăsirea fără menajamente a unor rețele și formarea de noi relații mai compatibile cu o viață civilizată.
Atmosfera generală de acum din România servește doar la deplasarea discuției de la problemele economice majore ale statului și de la distribuția foarte asimetrică a resurselor publice între beneficiari către o discuție în care tot ce contează e să ne asigurăm supraviețuirea în fața unui agresor potențial, omniprezent, difuz. Se instrumentalizează obscen chipul și detaliile sfârșitului lumesc al unei persoane.
Simpla absență a corupției, dacă s-ar ajunge la ea, și simpla funcționalitate a sistemului judiciar, a poliției, a serviciilor de informații nu garantează cu nimic o viață mai bună dacă prioritizarea alocării se face 90 % către instituții de forță și 10 % către celelalte sectoare. Pe de altă parte, neglijarea alocării de fonduri către instituțiile de forță și distribuția ineficientă pe capitole de buget, în condițiile unui buget fixat, care să permită operarea eficientă și eficace a lor sunt la fel de periculoase pentru cetățenii României. În loc să ni se livreze o abordare organizațională rațională ni se propun pendulări între extreme în timp ce banii publici se scurg printre degete către buzunare bine precizate.
În fața acestui joc politico-economic ce avem de făcut este pe termen scurt să ne vedem de treburile noastre, iar pe termen mediu delimitarea la vot în cât mai mare măsură de exponenții PSD și PNL, care servesc un sistem manipulator.
Indiferent de imperfecțiunile mai noilor sau mai vechilor actori politici alternativi, ei trebuie aduși în prim planul puterii. Numai din luptele pentru putere care se vor declanșa în procesele de negociere ne putem aștepta la vreo eventuală schimbare în interesul cetățenilor, fără să existe vreo garanție ea că va avea loc. Cu actualii actori dominanți pe stânga și în opoziție nu mai putem aștepta absolut nimic bun. Felul în care au înțeles să acționeze a fost edificator.