Ieri, 24 februarie 2019, în Republica Moldova am urmărit un show sinistru numit „alegeri parlamentare”. Regimul Plahotniuc, care ne-a servit nenumărate dovezi că nu agreează nici democrația, nici statul de drept (transformând Republica Moldova într-o ocină personală), a fraudat prin toate mijlocele posibile. Frauda a început însă odată cu adoptarea sistemului electoral mixt într-un singur tur, votat de Partidul Democrat la braț cu socialiștii lui Dodon în iulie 2017. A continuat cu anularea alegerilor de la Chișinău din iunie anul trecut, câștigate clar de Andrei Năstase, liderul Platformei DA – prilej cu care am văzut că degeaba ai sprijinul cetățenilor, dacă o justiție coruptă, subordonată politic, poate invalida scrutinul. Pentru a câștiga alegerile parlamentare, PD a mobilizat resurse administrative uriașe, a declanșat o tornadă propagandistică împotriva Opoziției pro-europene (Blocul ACUM), a mituit, a amenințat alegătorii, mai ales la sate și în raioane, a falsificat procese verbale. Există destule probe ale acestor ilegalități.
Autobuzele cu transnistreni (38 de mii de oameni), transportați la secțiile de vot din dreapta Nistrului, plătiți cu câte 20 de dolari ca să voteze PSRM sau PD – o afacere între oligarhul de la Chișinău și concernul „Sheriff”, care deține puterea politică și economică la Tiraspol –, au transmis un mesaj foarte clar: regimul de la Chișinău nu are nici un scrupul, nicio „crampă” legalistă, e gata chiar să ațâțe poftele Rusiei, să încurajeze planurile de federalizare a Republicii Moldova, dacă acesta e prețul puterii. Participarea transnistrenilor (a celor cu pașaport moldovenesc, evident) în alegerile din Moldova a fost mult timp privită de Moscova drept inacceptabilă, dar acum e considerată o excelentă posibilitate de a distorsiona câmpul politic din Republica Moldova, de a consolida tendințele rusofile din acest stat.
Aseară târziu, după închiderea secțiilor de vot, mai rămânea o singură intrigă de dezlegat: rezultatele. La CEC (Comisia Electorală Centrală) numărătoarea începuse, apoi procesul s-a blocat, s-a reluat și iar s-a blocat. Ulterior am aflat că serverele CEC-ului au fost supuse unor atacuri cibernetice, nu știm ale cui și din ce direcție venite. În final, după procesarea tuturor buletinelor de vot, a rezultat următorul tablou: PSRM – 31,15% (441 236), ACUM – 26,84% (380 180), PD – 23,62% (334 544), ȘOR – 8,32% (117 774), în paranteze sunt trecuți votanții în cifre absolute.
Transformând sufragiile în mandate, distribuția locurilor în noul parlament moldovean arată astfel: PSRM – 33, PD – 31, Blocul ACUM – 27, Partidul „Șor” – 7. Trei mandate au revenit candidaților independenți.
În acest alegeri Blocul ACUM a luptat singur împotriva tuturor. Hărțuit, șicanat, denigrat de trustul de presă al puterii, lipsit de mijloace materiale (nu și-a putut permite să instaleze măcar un panou electoral mai mare în Chișinău, în timp ce orașul era împânzit cu billboard-urule uriașe ale PD, PSRM și ale primarului de Orhei Ilan Shor (condamnat în primă instanță la 7,6 ani de închisoare în dosarul furtului miliardului de dolari din băncile moldovene, dar lăsat să zburde liber de o justiție aservită). Decizia abruptă a CEC-ului, cu doar trei săptămâni înaintea scrutinului, de a interzice votul în diaspora cu pașapoartele expirate a scos din joc cel puțin 500 de mii de alegători, electorat care ar fi votat masiv cu Opoziția pro-europeană, cum s-a întâmplat la alegerile prezidențiale din 2016 și cum am văzut și de această dată. Maia Sandu, lidera PAS și copreședinte ale Blocului ACUM, a obținut un succes covârșitor în circumscripția Europa de vest – aproape 50 de mii de voturi din cele 70 de mii de moldoveni care au putut vota.
O altă veste bună: Chișinăul a demonstrat încă o dată că rămâne fieful taberei proeuropene și pro-românești: Blocul ACUM și-a adjudecat 6 din cele 11 circumscripții uninominale. 5 au revenit socialiștilor. PD-ul n-a câștigat niciuna. Celălalt co-președinte al Blocului ACUM, Andrei Năstase, l-a învins în circumscripția în care a candidat pe unul dintre exponenții copios mediatizați ai regimului: fostul luptător de K1 Constantin Țuțu.
Nu știm cu ce formulă de guvernare ne vom alege în Republica Moldova după acest scrutin. În orice caz, viitoarea putere se va constitui tot în jurul lui Plahotniuc, care va avea nevoie să atragă deputați din alte fracțiuni. Nu sunt excluse nici alegerile anticipate, pentru că socialiștilor lui Dodon nu le surâde o alianță fățișă, „la lumina zilei”, cu Partidul Democrat. Dar măcar e limpede că vom avea în parlament o Opoziție pro-europeană bine reprezentată: Blocul ACUM. Dacă va trece testul incoruptibilității, Basarabia păstrează o șansă.