Am solicitat lui Vitalie Ciobanu, unul dintre cei mai avizați cunoscători ai politicii la zi din Basarabia, un punct de vedere cu privire la semnificația votului pentru Primăria Chișinăului din data de 3 iunie.
Îi mulțumim pentru amabilitatea cu care ne-au răspuns.
Vitalie Ciobanu
Schimbarea a început de la Chișinău
Andrei Năstase, candidatul opoziției proeuropene și anti-oligarhice, a câștigat primăria Chișinăului împotriva tuturor pronosticurilor și „Cassandrelor” sociologice care îi prevesteau un eșec sigur. A trebuit să înfrunte o imensă mașinărie mediatică controlată de oligarhul Plahotnuc, stăpânul din umbră al Moldovei, și să țină piept șicanelor socialiștilor – partidul lui Ion Ceban, concurentul său din turul doi – care au avut bani de campanie berechet (proveniți din Rusia, se presupune), în comparație cu modestele mijloace financiare ale Opoziției proeuropene.
Năstase a reușit în principal din nouă motive.
- Nu a mers de unul singur în campanie, a fost susținut de o alianță politică a partidelor proeuropene anticorupție, formată din PAS, Platforma DA și PLDM (acesta din urmă fiind partidul ex-premierului Vlad Filat, aflat în pușcărie). A contat foarte mult sprijinul integral, devotamentul Maiei Sandu, liderul Opoziției basarabene, în această campanie. Trebuie să adăugăm apoi și apelurile către susținătorii lor, formulate de concurenții unioniști din turul I ai lui Andrei Năstase, când au preferat să meargă separat în alegeri. Dar, iată, pe ultimii metri, au știut să-și învingă frustrările de dragul interesului comun: a nu permite prăbușirea Chișinăului în brațele forțelor pro-ruse.
- Există o profundă nemulțumire și exasperare generală a moldovenilor în raport cu actualul regim cleptocratic, autodeclarat pro-european, dar care a scos de fapt Basarabia de pe orbita Europei, a capturat instituțiile statului, a adâncit corupția și sărăcia.
Victoria de la Chișinău a dreptei proeuropene și anti-oligarhice deschide o perspectivă promițătoare pentru o schimbare la alegerile parlamentare din toamnă, când se va da marea bătălie: a fi sau a nu fi Republica Moldova ca al doilea stat românesc. Multe vor depinde de noul primar general de Chișinău, care va trebui să își pună în aplicare programul electoral, măcar în câteva puncte esențiale (va avea doar câteva luni al dispoziție până la scrutinul parlamentar), pentru ca oamenii să simtă diferența.